ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η κινητήριος δύναμη της πανδημίας

Οι Ισραηλινοί ερευνητές ανέλυσαν 212 γονιδιώματα του κορωνοϊού από ασθενείς στο Ισραήλ

ΑΜΠΕ

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή των «υπερμεταδοτών» του κορωνοϊού –φορέων, δηλαδή, του μικροοργανισμού, που τον μεταδίδουν σε υπερβολικά υψηλό αριθμό άλλων– στην εξάπλωση της πανδημίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ισραηλινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, που διαπίστωσε ότι μόνο το 1% έως 10% των αρχικών ασθενών με COVID-19 ευθυνόταν για το 80% των νέων κρουσμάτων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα medRxiv, σύμφωνα με το περιοδικό Nature.

Οι Ισραηλινοί ερευνητές ανέλυσαν 212 γονιδιώματα του κορωνοϊού από ασθενείς στο Ισραήλ. Η φυλογενετική ανάλυση –που έλαβε υπόψη της και χιλιάδες άλλα γενετικά δείγματα ασθενών με COVID-19 από ολόκληρο τον κόσμο– κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός έφθασε στο Ισραήλ από ταξιδιώτες που είχαν έρθει από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τους πρώτους να ευθύνονται για το κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων. Οι ερευνητές υπολόγισαν, επίσης, ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας R0 του κορωνοϊού στο Ισραήλ ήταν αρχικά 2 έως 2,6, για να πέσει κατά τα δύο τρίτα μετά την επιβολή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πλήθος συμβάντων

Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα όπου καταγράφηκαν περιστατικά υπερμετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Τράπεζα δεδομένων που δημιουργήθηκε στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου κατέγραψε πολλά συμβάντα υπερμετάδοσης του ιού σε ολόκληρη την υφήλιο – για παράδειγμα, η εμφάνιση ομάδας 80 κρουσμάτων που συνδέονταν με συναυλιακούς χώρους στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η καταγραφή 65 κρουσμάτων που κολλήσαν τον ιό σε ένα μάθημα ζούμπα στη Νότια Κορέα, καθώς και η περίπτωση ενός άνδρα που, μετά τη χαλάρωση των μέτρων στη Σεούλ, επισκέφθηκε πέντε νυκτερινά κέντρα, με αποτέλεσμα να ασθενήσουν 170 άνθρωποι. Μια πρόβα 61 χορωδών στο Μιζούρι των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα να προσβληθούν 53 άνθρωποι και να πεθάνουν δύο.

Σήμερα, με την προοπτική εμφάνισης ενός δεύτερου κύματος COVID-19, οι επιστήμονες, ιδιαίτερα σε κράτη που κατάφεραν να ελέγξουν επιτυχώς την πανδημία και έχουν πραγματικά να χάσουν όσα κέρδισαν με την επανάκαμψή της, έχουν στρέψει την προσοχή τους στις εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως είναι τα εστιατόρια, τα ταχυφαγεία και τα ξενοδοχεία. Ο νέος κορωνοϊός, όπως και αυτοί που προκάλεσαν την επιδημία Sars ή Mers, αντίστοιχα, φαίνεται πως ευδοκιμεί ιδιαίτερα σε τέτοιας μορφής εστίες, προσβάλλοντας πολυμελείς ομάδες ανθρώπων.

Αγνωστος παραμένει ο λόγος που συμβαίνει αυτό με τους κορωνοϊούς και όχι με άλλους λοιμώδεις παράγοντες. Προφανώς συμβάλλει ο τρόπος μετάδοσής του, με σταγονίδια και ενίοτε αερολύματα, αλλά και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φορέων της νόσου, όπως το γεγονός ότι ορισμένοι απελευθερώνουν μεγάλο ιικό φορτίο και άλλοι μηδενικό. Επιστημονικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η υπερμετάδοση του κορωνοϊού είναι πιθανότερη κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης, ακόμα και πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση