
ΠΗΓΗ: Reuters
Το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να αντιδράσει στις προτάσεις κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου με στόχο τη δίωξη του Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλων ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Δεν αντιδρούμε σε αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή στήριξη στη δημιουργία του δικαστηρίου την ίδια ημέρα που η Ρωσία γιόρτασε τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Την ίδια ώρα, σε μια άλλη εξέλιξη που αποκαλύπτει παρασκηνιακές κινήσεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε συνομιλίες για την πιθανή επανεκκίνηση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, όπως επιβεβαίωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, δήλωσε: «Θέτουμε αυτό το ζήτημα στους Αμερικανούς», απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ροές ρωσικού αερίου βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη κατέρρευσαν μετά τη δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream το 2022 και διακόπηκαν πλήρως μέσω Ουκρανίας στις αρχές του 2025, καθώς το Κίεβο αρνήθηκε να ανανεώσει τη συμφωνία διέλευσης λόγω του πολέμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters που επιβεβαιώθηκε από τη Μόσχα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει ειρηνευτική διευθέτηση στην Ουκρανία και φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να διευκολύνει την επιστροφή του ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας με τον Πούτιν.
Οκτώ πηγές με γνώση των συνομιλιών δήλωσαν στο Reuters ότι η επανένταξη της Μόσχας στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο σταθεροποίησης και πιθανής συμφιλίωσης.