ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Μόσχα δείχνει το Κίεβο για την Ντούγκινα

Η Ουκρανία αρνείται κάθε ευθύνη για την έκρηξη του αυτοκινήτου που οδήγησε στον θάνατο την 30χρονη Ρωσίδα

Kathimerini.gr

Λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας έριξε η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα, κόρης του εθνικιστή Ρώσου ιδεολόγου Αλεξάντερ Ντούγκιν, μπροστά στα μάτια του πατέρα της, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στα περίχωρα της Μόσχας.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας κατηγόρησε χθες ευθέως τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας για τη δολοφονία της 30χρονης Ντούγκινα, υποστηρίζοντας ότι φυσικός αυτουργός ήταν μια Ουκρανή, ονόματι Νατάλια Βοφκ. Σύμφωνα με την εκδοχή της FSB, η Βοφκ έφθασε στη Ρωσία περί τα τέλη Ιουλίου μαζί με την έφηβη κόρη της και νοίκιασε διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο όπου ζούσε το θύμα, για να το παρακολουθεί. Το περασμένο Σάββατο παρακολούθησε μαζί με την κόρη της μουσικό φεστιβάλ όπου παραβρέθηκε η Ντούγκινα και ανατίναξε το αυτοκίνητό της πυροδοτώντας εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί κάτω από τη θέση της οδηγού.

Ο Ζελένσκι απαγόρευσε δημόσιες εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας λόγω του φόβου ρωσικών επιθέσεων.

Καταζητούμενη

Η FSB υποστηρίζει ότι στη συνέχεια η Βοφκ κατέφυγε στην Εσθονία και ότι θα περιληφθεί στη λίστα των καταζητούμενων από το ρωσικό κράτος. Η εσθονική κυβέρνηση απέφυγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα, ενώ το Κίεβο απέρριψε κατηγορηματικά ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία. «Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν γιατί δεν είμαστε κράτος-εγκληματίας όπως η Ρωσική Ομοσπονδία και ακόμη περισσότερο δεν είμαστε κράτος-τρομοκράτης», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συνομιλητής του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και εκ των θεμελιωτών της «ευρασιατικής» σχολής, ο 60χρονος Αλεξάντερ Ντούγκιν υποστήριζε την ενσωμάτωση των ρωσόφωνων περιοχών πρώην σοβιετικών δημοκρατιών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εν ανάγκη διά της βίας, ενώ η κόρη του υπερασπιζόταν μαχητικά την εισβολή στην Ουκρανία στις τηλεοπτικές εμφανίσεις της.

Τη μοιραία νύχτα του Σαββάτου ο Ντούγκιν βρισκόταν στο αυτοκίνητό του, πίσω από εκείνο της κόρης του, για να το δει να ανατινάζεται μπροστά στα μάτια του. Στην πρώτη του αντίδραση για το τραγικό συμβάν, έγραψε: «Οι καρδιές μας δεν διψούν απλά για εκδίκηση και αντίποινα. Χρειαζόμαστε μόνο τη νίκη (απέναντι στην Ουκρανία). Η κόρη μου θυσίασε τη σύντομη ζωή της στον βωμό της νίκης. Επομένως, σας παρακαλώ να νικήσετε».

Στην Ουκρανία, που ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο την 31η επέτειο της ανεξαρτησίας της, ακριβώς την ημέρα που θα συμπληρώνονται έξι μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, διάχυτοι είναι οι φόβοι ότι η δολοφονία της Ντάρια Ντούγκινα ενδέχεται να δράσει ως καταλύτης για την απότομη κλιμάκωση των εχθρικών επιθέσεων. Στο τελευταίο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία είναι πιθανό να επιχειρήσει «κάτι ιδιαίτερα άσχημο» ενόψει της επετείου της Τετάρτης και συνέστησε αυξημένη επαγρύπνηση.

Στο πνεύμα των προειδοποιήσεων Ζελένσκι, οι αρχές του Κιέβου απαγόρευσαν τις μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με αφορμή την επέτειο της ανεξαρτησίας, επικαλούμενες φόβους για πολύνεκρες πυραυλικές επιθέσεις. Στη δεύτερη πολυπληθέστερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, όπου πλειοψηφούν οι ρωσόφωνοι, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 4 μ.μ. μέχρι τις 7 π.μ.

Επιθέσεις με πυραύλους

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επιθέσεις με πυραύλους και βλήματα πυροβολικού τόσο στο μέτωπο του Ντονμπάς, γύρω από την πόλη Μπαχμούτ όσο και στο νότιο μέτωπο, προς το λιμάνι Μικολάγεφ. Επιπλέον, πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της Νικόπολης, στην απέναντι όχθη του Δνείπερου από εκείνη όπου βρίσκεται το κατεχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δέχθηκε να γίνει επιθεώρηση στον σταθμό από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές για το θέμα της Ζαπορίζια συνέστησαν, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία τους, οι Τζο Μπάιντεν, Ολαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον, επιμένοντας στην ανάγκη να σταλεί το ταχύτερο δυνατόν ομάδα επιθεωρητών της ΙΑΕΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση