ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:57
 

Η Τουρκία ετοιμάζεται για τον κυκλώνα

Ο πρώτος κυκλώνας για την Ανατολική Μεσόγειο στον νέο αιώνα. Τι λένε Τούρκοι επιστήμονες, τι φοβάται η Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Όπως η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στη σύγχρονη ιστορία της, που αναμένεται να χτυπήσει τα παράλια της Μικράς Ασίας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι μια τροπική καταιγίδα που σχηματίστηκε στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να αποκτήσει δύναμη και να κινηθεί προς τα ανατολικά τις επόμενες ημέρες. Αυτό ανακοίνωσε η κρατική Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας της Τουρκίας στις 27 Σεπτεμβρίου. Ξένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για φαινόμενο «medicane», ονομασία που δημιουργήθηκε με τον συνδιασμό των λέξεων «Mediterranean» και «hurricane», που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Άνεμοι με ταχύτητα έως και 180 χλμ.

Ο Δ. Murat Gündüz, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül (DEU) στη δυτική τουρκική επαρχία της Σμύρνης, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η καταιγίδα αναμένεται να μετατραπεί σε κυκλώνα στις 28 Σεπτεμβρίου, πριν χτυπήσει την Ελλάδα και την Τουρκία το Σαββατοκύριακο.

Οι Τούρκοι επιστήμονες αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα του «medicane» κάνουν λόγο για ένα σύστημα που αναμένεται να φέρει άνεμους ως 180 χιλιόμετρα την ώρα τη στιγμή της προσγείωσης στην Ελλάδα. Θα επηρεαστεί ο άξονας Σμύρνης-Αττάλειας

"Θα φτάσει στην Σμύρνη στις 30 Σεπτεμβρίου το βράδυ ή το πρωί της 1ης Οκτωβρίου. Τα προγνωστικά μοντέλα μας υποδεικνύουν ότι οι τουρκικές ακτές από τον νότο της Σμύρνης προς την Αττάλεια θα επηρεαστούν", δηλώνει ο κ. Gündüz, τονίζοντας ότι ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι «το φαινόμενο του αιώνα».

Πρόκειται για τον πρώτο κυκλώνα στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας ενώ μόνο γύρω στους δώδεκα έχουν καταγραφεί σε προηγούμενους αιώνες. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες παρακολούθησης του φαινομένου.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τη Μεσόγειο δεν έχουν επίσημες υπηρεσίες για την παρακολούθηση των τυφώνων. Αναμένεται ότι θα δούμε περισσότερα από αυτά στο μέλλον λόγω της αλλαγής του κλίματος και χρειαζόμαστε κέντρα για την παρακολούθηση τους», προσθέτει ο κ. Gündüz μιλώντας στην Χιουρριγιέτ.
Ο κίνδυνος για την Κωνσταντινούπολη

Εξαιτίας του αναμενόμενου τυφώνα οι τουρκικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό. Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι εξελίξεις ενδέχεται να επιδεινωθούν στην περίπτωση που το μεγάλο φυσικό φαινόμενο κατευθυνθεί προς την μεγαλύτερη πόλη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, την Κωνσταντινούπολη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Δίωρη αποχή από του μαθητές για τα τετράμηνα

«ΠΩΣ ΕΙΔΑΝ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΙΔΕΙΑ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΤΗΣ ΠΣΕΜ ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ...»
ΜΑΡΙΑ  |  10:58

Θέμα μηνών η έλευση 5G στην Κύπρο

«Θα μπορούσε κάποιος να μας εξηγήσει γιατί το Βέλγιο ανέβαλε την εισαγωγή αυτής της τεχνολογίας (5G) ...»
Andreas Malis  |  10:14

Γ. Εισαγγελέας: Καμία πολιτική ευθύνη δεν λήφθηκε από Ερ. Επιτροπές για Μαρί και Συνεργατισμό

«Nα με συγχωράει ο κατά τα άλλα συμπαθής Γ.Εισαγγελέας, όμως από όσα ο ίδιος δηλώνει, μας δίνει το δικαίωμα ...»
ΑΚΑ  |  12:16

Νέα καταγγελία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις

«Η "ιερή αγελάδα" Αντρέας Μαυρογιάννης υποθέτω δεν έστειλε αυτός την επιστολή ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος ...»
Ένας Πολίτης  |  10:49

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι ηγεσίες των ισραηλινών κομμάτων και των συμμαχιών δεν αμφισβήτησαν το γενικό αποτέλεσμα το οποίο άρχισε να μεταδίδεται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα

Σε αχαρτογράφητα νερά το Ισραήλ

Κυβέρνηση συμμαχίας ή τρίτες επαναληπτικές εκλογές, οι επιλογές της γειτονικής χώρας μετά τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X