ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία ετοιμάζεται για τον κυκλώνα

Ο πρώτος κυκλώνας για την Ανατολική Μεσόγειο στον νέο αιώνα. Τι λένε Τούρκοι επιστήμονες, τι φοβάται η Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Όπως η Ελλάδα έτσι και η Τουρκία προετοιμάζεται για τον πρώτο κυκλώνα στη σύγχρονη ιστορία της, που αναμένεται να χτυπήσει τα παράλια της Μικράς Ασίας στις 30 Σεπτεμβρίου.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι μια τροπική καταιγίδα που σχηματίστηκε στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να αποκτήσει δύναμη και να κινηθεί προς τα ανατολικά τις επόμενες ημέρες. Αυτό ανακοίνωσε η κρατική Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας της Τουρκίας στις 27 Σεπτεμβρίου. Ξένοι επιστήμονες κάνουν λόγο για φαινόμενο «medicane», ονομασία που δημιουργήθηκε με τον συνδιασμό των λέξεων «Mediterranean» και «hurricane», που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.

Άνεμοι με ταχύτητα έως και 180 χλμ.

Ο Δ. Murat Gündüz, ακαδημαϊκός από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül (DEU) στη δυτική τουρκική επαρχία της Σμύρνης, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η καταιγίδα αναμένεται να μετατραπεί σε κυκλώνα στις 28 Σεπτεμβρίου, πριν χτυπήσει την Ελλάδα και την Τουρκία το Σαββατοκύριακο.

Οι Τούρκοι επιστήμονες αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα του «medicane» κάνουν λόγο για ένα σύστημα που αναμένεται να φέρει άνεμους ως 180 χιλιόμετρα την ώρα τη στιγμή της προσγείωσης στην Ελλάδα. Θα επηρεαστεί ο άξονας Σμύρνης-Αττάλειας

"Θα φτάσει στην Σμύρνη στις 30 Σεπτεμβρίου το βράδυ ή το πρωί της 1ης Οκτωβρίου. Τα προγνωστικά μοντέλα μας υποδεικνύουν ότι οι τουρκικές ακτές από τον νότο της Σμύρνης προς την Αττάλεια θα επηρεαστούν", δηλώνει ο κ. Gündüz, τονίζοντας ότι ένας μεσογειακός κυκλώνας είναι «το φαινόμενο του αιώνα».

Πρόκειται για τον πρώτο κυκλώνα στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας ενώ μόνο γύρω στους δώδεκα έχουν καταγραφεί σε προηγούμενους αιώνες. Δεν υπάρχουν υπηρεσίες παρακολούθησης του φαινομένου.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες γύρω από τη Μεσόγειο δεν έχουν επίσημες υπηρεσίες για την παρακολούθηση των τυφώνων. Αναμένεται ότι θα δούμε περισσότερα από αυτά στο μέλλον λόγω της αλλαγής του κλίματος και χρειαζόμαστε κέντρα για την παρακολούθηση τους», προσθέτει ο κ. Gündüz μιλώντας στην Χιουρριγιέτ.
Ο κίνδυνος για την Κωνσταντινούπολη

Εξαιτίας του αναμενόμενου τυφώνα οι τουρκικές αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό. Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι εξελίξεις ενδέχεται να επιδεινωθούν στην περίπτωση που το μεγάλο φυσικό φαινόμενο κατευθυνθεί προς την μεγαλύτερη πόλη των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής, την Κωνσταντινούπολη.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Διαγράφηκαν δάνεια εκτοπισθέντων γεωργοκτηνοτρόφων από την ΣΚΤ

«Γειά σου, Χρειάζεστε ένα άνετο δάνειο για την ικανοποίησή σας; Προσφέρουμε ένα προσιτό δάνειο επιτόκιο ...»
3% Απλή και προσιτή προσφορά δανείου  |  21:53

Μπήκαν σε κόντρα Χριστοδουλίδης – ΑΚΕΛ για την εξωτερική πολιτική

«Όταν όμως ο πεθερός πλήρωνε την προεκλογική Χριστόφια στη Λεμεσό το 2008 με την ελπίδα πως θα τον διόριζε ...»
Rikkos  |  17:01

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«ΛΗΨΕΤΕ ΚΑΡΤΑ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗΣ ΑΤΜ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΗΜΕΙΑ Μπορείτε να χαράξετε και να συνδεθείτε ...»
MARK DOROTHY  |  16:58

Εξοφλήθηκαν τα ακριβά δάνεια της κρίσης

«Get ATM Raw Card and Make it Complete You can hack and log on to ATMs without having to carry it Arms. ...»
MARK DOROTHY  |  16:53

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X