ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Επάνοδος των ρωσόφιλων τρολ, εγκαίρως για τις ενδιάμεσες εκλογές

Αυτή τη φορά η στόχευση των ψηφοφόρων γίνεται μέσω μικρότερων κοινωνικών δικτύων

Πάνω στην ώρα που διεξάγονται στις ΗΠΑ οι κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, επανέκαμψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι ύποπτες αναρτήσεις που δυσφημούν τους Δημοκρατικούς και επικρίνουν τη στάση της Ουάσιγκτον υπέρ της Ουκρανίας. Είναι οι ίδιοι λογαριασμοί που συνδέονται με την προσπάθεια δυσφήμησης των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2016 και οδηγούν σε συγκεκριμένη υπηρεσία του ρωσικού κράτους.

Η συλλογή πολιτικών θεμάτων που καυτηριάζονται δεν ήταν τυχαία. .

Όπως καταγράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, οι αναρτήσεις κατά κύριο λόγο δυσφημούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλους εξέχοντες Δημοκρατικούς, μερικές φορές χυδαία. Εξέφρασαν επίσης τη αντίθεσή τους στη χρήση δολαρίων των φορολογουμένων για να στηρίξουν την Ουκρανία στον πόλεμό της ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, σε απόλυτη ταύτιση με τη ρωσική προπαγάνδα.

Η συλλογή πολιτικών θεμάτων που καυτηριάζονται δεν ήταν τυχαία. Ο λογαριασμός ήταν προηγουμένως συνδεδεμένος με την ίδια μυστική ρωσική υπηρεσία που παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 και ξανά το 2020, την Υπηρεσία Ερευνών Διαδικτύου στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με την ομάδα κυβερνοασφάλειας Recorded Future.

Είναι μέρος αυτού που η ομάδα και άλλοι ερευνητές έχουν προσδιορίσει ως μια νέα, αν και πιο στενά στοχευμένη, ρωσική προσπάθεια ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της Τρίτης. Στόχος, όπως και πριν, είναι να πυροδοτήσει την οργή μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα. Αυτή τη φορά, φαίνεται επίσης ότι έχει σκοπό να υπονομεύσει την εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν προς την Ουκρανία.

Δεν είναι σύμπτωση ότι η σχετικά κυβερνοεκστρατεία έχει στοχεύσει συγκεκριμένα τους Δημοκρατικούς υποψηφίους στις πιο αμφίρροπες αναμετρήσεις, περιλαμβανομένων των εδρών της Γερουσίας στο Οχάιο, την Αριζόνα και την Πενσυλβάνια, υπολογίζοντας ότι μια πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να βοηθήσει τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

Τα ενορχηστρωμένα αυτά μηνύματα δείχνουν όχι μόνο πόσο ευάλωτο παραμένει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα στην ξένη χειραγώγηση, αλλά και πώς οι προμηθευτές παραπληροφόρησης έχουν εξελιχθεί και προσαρμοστεί στις προσπάθειες των μεγάλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν ή να υποβαθμίσουν το ψευδές ή παραπλανητικό περιεχόμενο.

Τον περασμένο μήνα, το FBI και η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών εξέδωσαν προειδοποίηση για την απειλή παραπληροφόρησης που διαδίδεται από «κανάλια σκοτεινού ιστού, διαδικτυακά περιοδικά, εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, πλαστογραφημένες ιστοσελίδες, email, μηνύματα κειμένου και ψεύτικα διαδικτυακά πρόσωπα». Η παραπληροφόρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει ισχυρισμούς ότι τα τα αποτελέσματα των εκλογών είναι αποτέλεσμα νοθείας.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες προέτρεψαν τους χρήστες να μην κάνουν like, να μη συζητούν και αποφεύγουν να μοιράζονται αναρτήσεις στο διαδίκτυο από άγνωστες ή αναξιόπιστες πηγές. Δεν προσδιόρισαν συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ερευνητές που παρακολουθούν την εκστρατεία παραπληροφόρησης έχουν πρόσφατα αποκαλύψει μια ποικιλία τέτοιων εκστρατειών προερχόμενων από τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

Φέτος η εκστρατεία αυτή έχει διεισδύσει σε μικρότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα Gab, Parler και Getter, που επαίρονται ότι προσφέρουν ανεμπόδιστη ελευθερία λόγου. Πρόκειται για πολύ μικρότερες προσπάθειες διασποράς μίσους και ψευδών ειδήσεων από εκείνες στις εκλογές του 2016, όπου οι μη αυθεντικοί λογαριασμοί προσέγγισαν εκατομμύρια ψηφοφόρους σε όλο το πολιτικό φάσμα στο Facebook και σε άλλες μεγάλες πλατφόρμες.

Ωστόσο, οι προσπάθειες φέτος δεν είναι λιγότερο ολέθριες για την προσέγγιση χρηστών που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των ρωσικών στόχων, είπαν οι ερευνητές που επικαλούνται οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση