ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ κατά Κίνας για υποκλοπή στοιχείων

Περισσότερες από 12 χώρες της υφηλίου αξιοποιούν χάκερ για την υποκλοπή πληροφοριών σχετικών με τα μέσα αντιμετώπισης του κορωνοϊού από άλλα κράτη

Kathimerini.gr

Προειδοποίηση ετοιμάζονται να εκδώσουν το FBI και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για απόπειρα Κινέζων χάκερ και κατασκόπων να υποκλέψουν αμερικανικές ιατρικές μελέτες για την ανάπτυξη εμβολίου και φαρμάκων κατά του κορωνοϊού. Οι προσπάθειες αυτές, που δεν αφορούν αποκλειστικά την Κίνα, αποτελούν μέρος της στρατηγικής πολλών κρατών, τα οποία επιδιώκουν να αποκτήσουν προβάδισμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Περισσότερες από 12 χώρες της υφηλίου αξιοποιούν χάκερ για την υποκλοπή πληροφοριών σχετικών με τα μέσα αντιμετώπισης του κορωνοϊού από άλλα κράτη. Ακόμη και σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα, αλλά και κράτη των οποίων οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής κατασκοπείας δεν θεωρούνται επίφοβες, όπως το Βιετνάμ, έχουν δώσει εντολές στις υπηρεσίες τους να ρίξουν όλο το βάρος των προσπαθειών τους στην άντληση πληροφοριών για τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με την αμερικανική προειδοποίηση, που θα δημοσιοποιηθεί εντός των προσεχών ημερών, η Κίνα «αναζητεί με παράνομες μεθόδους πολύτιμη πνευματική ιδιοκτησία και στοιχεία από υπηρεσίες δημόσιας υγείας, που σχετίζονται με εμβόλια, θεραπείες και δοκιμές για τον κορωνοϊό». Οι αμερικανικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η Κίνα και άλλες χώρες θα στρατολογήσουν –με αυτόν τον στόχο– αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν ή εργάζονται στις ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση σε σχετικές επιστημονικές μελέτες. Σύμφωνα με νόμο περί της κυβερνοασφάλειας που ψήφισε το 2018 η κυβέρνηση Τραμπ, οι ΗΠΑ μπορούν να οργανώνουν ηλεκτρονικές επιθέσεις αντιποίνων σε περίπτωση απόπειρας υποκλοπής δεδομένων τους.

Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε το Πεκίνο για εκστρατεία μέσω Twitter, με στόχο την προώθηση ψευδολογιών και προπαγάνδας για τον κορωνοϊό. Τους ισχυρισμούς του αμερικανικού υπουργείου διέψευσε, ωστόσο, η εταιρεία του Twitter, αποκαλύπτοντας ότι πολλά από τα συγκεκριμένα μηνύματα προέρχονταν από Κινέζους επικριτές της διαχείρισης της πανδημίας από το κινεζικό καθεστώς. Την περασμένη εβδομάδα, ΗΠΑ και Βρετανία εξέδωσαν κοινή προειδοποίηση υποστηρίζοντας ότι «υπηρεσίες δημόσιας υγείας, φαρμακευτικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ιδρύματα ιατρικών ερευνών» είχαν γίνει στόχοι χάκερ. Ουάσιγκτον και Λονδίνο έχουν κατηγορήσει επανειλημμένως τις κρατικές υπηρεσίες της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας για απόπειρες υποκλοπής δεδομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X