ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ-Μεξικό: Χάος στα σύνορα – Ωρολογιακή βόμβα το μεταναστευτικό

Απότομη διόγκωση των μεταναστευτικών ροών σημειώνεται στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, καθώς έληξαν χθες οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας

REUTERS, A.P.

Σε μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον Τζο Μπάιντεν εξελίσσεται η διόγκωση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό, με τους Ρεπουμπλικανούς, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να προωθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και να καταγγέλλουν τους Δημοκρατικούς για χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του 2024.

Οι Ρεπουμπλικανοί προωθούν σκληρή αντιμεταναστευτική νομοθεσία στη Βουλή και καταγγέλλουν τον πρόεδρο για τη διόγκωση των ροών.

Μόνο την Τετάρτη, η αστυνομία συνόρων σταμάτησε περίπου 10.000 μετανάστες – αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο του Μαρτίου. Η κατάσταση διαγραφόταν ακόμη χειρότερη χθες Πέμπτη, δεδομένου ότι τα μεσάνυχτα επρόκειτο να λήξουν τα προσωρινά απαγορευτικά μέτρα υπό την επωνυμία «Title 42», που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Πολλοί άνθρωποι από χώρες της Λατινικής Αμερικής που σκοπεύουν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ συνωστίζονταν στα σύνορα με την ψυχολογία τού «ή τώρα ή ποτέ», καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών αλλά και των τοπικών κοινωνιών, οδεύει προς σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής της.

Το ειδικό καθεστώς «Title 42» άρχισε να εφαρμόζεται το 2020, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, στο όνομα της μάχης με την COVID-19, και έδινε τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να επαναπροωθούν αμέσως στο Μεξικό τους μετανάστες που εισέρχονταν στις ΗΠΑ, χωρίς αυτοί να έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για άσυλο. Ωστόσο δεν είχε νομικές συνέπειες για όσους επιχειρούσαν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα, κάτι που πολλοί κατάφερναν, ύστερα από μία ή περισσότερες προσπάθειες. Αντίθετα, στο νέο καθεστώς που θα διαμορφωθεί από σήμερα το πρωί, οι παράτυποι μετανάστες απειλούνται με πενταετή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ και πιθανή ποινική δίωξη.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι η κατάσταση στα σύνορα θα είναι «χαώδης» για ένα διάστημα, ενώ οι ομοσπονδιακές αρχές κινητοποίησαν πάνω από 24.000 αστυνομικούς και 4.000 στρατιωτικούς. Καθώς οι Ρεπουμπλικανοί κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι μετέτρεψαν τη χώρα σε «σουρωτήρι» ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να λάβει αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα διαδεχθούν το «Title 42». Την Τετάρτη, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε ένα νέο πλαίσιο, που καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή ασύλου σε άτομα που φτάνουν στις ΗΠΑ μέσω τρίτης χώρας, όπως το Μεξικό, και απαιτούν να έχει υποβάλει σχετική αίτηση προτού φτάσει σε αμερικανικό έδαφος.

Παράλληλα με αυτή τη σκλήρυνση της στάσης της έναντι των παράτυπων μεταναστών, η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε μέτρα διευκόλυνσης της νόμιμης μετανάστευσης. Περίπου 30.000 άνθρωποι από Αϊτή, Κούβα, Νικαράγουα και Βενεζουέλα μπορούν να έρχονται κάθε μήνα στις ΗΠΑ κάνοντας αίτηση μέσω Διαδικτύου, ενώ το ίδιο προβλέπεται για 1.000 μετανάστες που θα μπορούν να εισέρχονται κάθε μέρα από τα σύνορα με το Μεξικό.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονταν αποφασισμένοι χθες να ψηφίσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο που θα προβλέπει σκληρότερα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του (προσφιλούς στον Ντόναλντ Τραμπ) τείχους με το Μεξικό. Το νομοσχέδιο δεν έχει σοβαρές πιθανότητες να περάσει από τη Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, και ο Τζο Μπάιντεν έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει το προεδρικό του βέτο. Θα αποτελέσει, ωστόσο, ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα των Ρεπουμπλικανών ενόψει της προσεχούς αναμέτρησης για τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο.

Στη φωτογραφία, μετανάστες φτάνουν στον φράχτη που χωρίζει τη Σιουδάδ Χουάρες (Μεξικό) από το Ελ Πάσο (ΗΠΑ). Φωτ. A.P. / ANDRES LEIGHTON

Οι τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης δεν συνθέτουν ευοίωνη εικόνα για τον Αμερικανό πρόεδρο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Washington Post και του ABC, το 68% των Αμερικανών θεωρεί τον Μπάιντεν πολύ μεγάλο για δεύτερη θητεία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τραμπ είναι 44%. Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο ναδίρ του 36%, ποσοστό πολύ μικρότερο από εκείνο που είχαν άλλοι, μη δημοφιλείς πρόεδροι της μιας θητείας, όπως ο Τζέραλντ Φορντ, ο Τζίμι Κάρτερ και ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά το αντίστοιχο χρονικό σημείο της προεδρίας τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση