ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:45
 

ΗΠΑ: Πέρασε η μεταρρύθμιση-μαμούθ του φορολογικού

Πρώτη νομοθετική νίκη Τραμπ - μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 14 μονάδες

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1980 υπερψήφισαν οριστικά οι Ρεπουμπλικανικές πλειοψηφίες στα δύο σώματα του Κογκρέσου, δίνοντας στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την πρώτη σημαντική νομοθετική νίκη της θητείας του.

Οι αλλαγές εκτιμάται πως θα αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά περίπου 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, κενό που θα πρέπει να καλυφθεί εν μέρει με νέο δανεισμό, αν και ο Λευκός Οίκος αντιτείνει πως οι ελαφρύνσεις θα προκαλέσουν έκρηξη δραστηριότητας και απασχόλησης.

«Υποσχέθηκαν στον αμερικανικό λαό μία μεγάλη, υπέροχη μείωση φόρων για τα Χριστούγεννα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Με το οριστικό πέρασμα αυτής της νομοθεσίας αυτό είναι ακριβώς που παίρνουν».

Στην «καρδιά» της μεταρρύθμισης βρίσκεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή στις μεγάλες επιχειρήσεις κατά 14 μονάδες, από το 35% που είναι σήμερα στο 21%. Η αλλαγή θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης μείωση των συντελεστών σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος φυσικών προσώπων, αν και σε απόλυτους αριθμούς οι πλουσιότεροι αναμένεται να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Μεταξύ άλλων, το νέο σύστημα αυξάνει τα όρια για υπαγωγή στον φόρο κληρονομιάς στα 11 εκατομμύρια δολάρια για άγαμους και στα $22 εκατ. για έγγαμα ζευγάρια.

Οι αλλαγές θα πλήξουν επίσης κατοίκους εύπορων πολιτειών όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη –προπύργια των Δημοκρατικών – καθώς μειώνει στα 10.000 δολάρια το ποσό που θα μπορούν να αφαιρέσουν οι πολίτες από τον ομοσπονδιακό τους φόρο ως αντίβαρο για τους υψηλούς πολιτειακούς φόρους.

Το νέο σύστημα θέτει τέλος στην φορολόγηση αμερικανικών επιχειρήσεων για τα κέρδη τους στο εξωτερικών (επί του παρόντος επιβάλλεται φόρος μόλις μία ξένη θυγατρική καταβάλει μέρισμα στη μητρική). Θεωρητικά αυτό θα ενθαρρύνει μεγάλες επιχειρήσεις να φέρνουν στις ΗΠΑ τα διεθνή κέρδη τους, καθώς εν πολλοίς δεν θα υπόκεινται σε φορολόγηση.

Παράλληλα, το νέο μοντέλο προσφέρει κίνητρο για επαναπατρισμό των εταιρικών χρημάτων που σήμερα τηρούνται στο εξωτερικό, δίνοντάς τους το δικαίωμα να επαναπατρίσουν μη ρευστά στοιχεία καταβάλλοντας εφάπαξ φόρο 8% και ρευστά στοιχεία με εφάπαξ επιβάρυνση 15,5%.

Obamacare και πετρέλαιο

Στο φορολογικό νομοσχέδιο οι Ρεπουμπλικάνοι προσέθεσαν επίσης διατάξεις που αφορούν το σύστημα περίθαλψης Obamacare και την αγορά πετρελαίου.

Ο νόμος καταρρίπτει το πρόστιμο που επέβαλε το Obamacare σε όσους Αμερικανούς δεν αποκτούσαν ασφάλιση, σύστημα που είχε ως στόχο να υποχρεώσει περισσότερους νέους και υγιείς πολίτες να μπουν στο σύστημα ώστε να καλύψουν οικονομικά τους γηραιότερους και πιο φιλάσθενους και συνεπώς τα μέσα ασφάλιστρα να παραμείνουν χαμηλά

Χωρίς αυτό το κίνητρο το Obamacare χάνει μία βασική πηγή εγγραφών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο επιτρέπει τις έρευνες για πετρέλαιο στο εθνικό πάρκο άγριας ζωής της Αλάσκα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Βάρτους φωθκιά να φέρουν τον νου τους»

«Η ανοχή που έδειξαν οι αρχές στο θέμα των παραλιών, των χελώνων κτλ, μας οδήγησε στις σημερινές κακόβουλες, ...»
Ένας Πολίτης  |  13:09

Με βίτσες και διαβατήρια είπαν στον Αρχιεπίσκοπο «Εις πολλά έτη Δέσποτα»

«Εις πολλά έτη Δέσποτα.... στο μοναστήρι σου... Τα καλύτερα έπονται!!!»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  11:51

Αστυνομική επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια

«Αντε επιτελους, μετα απο 40 χρονια αποφασισε η ελλαδα να συμπεριφερθει σαν κανονικο κρατος. Ελπιζω ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  22:52

Παρασκήνιο με ουρά από τις πολιτογραφήσεις

«Προεδρικό ή γιάφκα; Ιδού το ερώτημα!!!»
Ai Em  |  09:38

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X