
Το Ισραήλ εφάρμοσε, ως τμήμα της προετοιμασίας του για την Επιχείρηση Ανατέλλων Λέων κατά του Ιράν, ένα μυστικό σχέδιο μετακίνησης ισραηλινών αεροσκαφών από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ σε αεροδρόμια της Κύπρου και της Ελλάδας, σύμφωνα με την εφημερίδα Maariv.
Επικεφαλής της επιχείρησης αυτής, κατά το δημοσίευμα, ήταν ο υπουργός Μεταφορών της χώρας, Μίρι Ρεγκέβ και ο διευθυντής της ισραηλινής Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας Ταξίαρχος Σμουέλ Ζακάι, σε συνεργασία με αξιωματούχους σε Ελλάδα και Κύπρο.
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της ιστορικής αεροπορικής επίθεσης του Ισραήλ κατά του Ιράν στις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη μαζί με πληρώματα καμπίνας κλπ. μεταφέρθηκαν κρυφά στην Ελλάδα και την Κύπρο ώστε να είναι σε ετοιμότητα για τη μεταφορά χιλιάδων Ισραηλινών μόλις ξανάνοιγε ο εναέριος χώρος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα και η Κύπρος δεν ήταν ενήμερες για τη μεγάλη εισροή αεροπλάνων από το Ισραήλ, αλλά επέτρεψαν την προσγείωσή τους κατά την εφημερίδα Israel Hayom.
Οπως επισημαίνει όμως η Maariv, η μεταφορά των αεροσκαφών και των πληρωμάτων δεν στόχευε μόνο στο να βοηθήσει τον επαναπατρισμό Ισραηλινών από το εξωτερικό, αλλά και ως μέσο προστασίας των αεροσκαφών από τυχόν ιρανικά αντίποινα. Η αμυντική ηγεσία του Ισραήλ προέβλεπε ότι η Τεχεράνη θα εκτόξευε πυραύλους κατά ισραηλινών αεροπλάνων.
Η σημασία του Μπεν Γκουριόν
Το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, που είναι το βασικό διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ, συνιστά στρατηγικό στόχο για όποιον απειλεί το Ισραήλ, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι. Η ισραηλινή αμυντική ηγεσία, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της, έσπευσε να λάβει τα μέτρα της σχετικά, προτρέποντας τις εμπορικές αεροπορικές εταιρίες El Al, Arkia, Israir και Air Haifa να μεταφέρουν όλον τους τον στόλο σε Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Maariv.
Η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ αύξησε επίσης την ασφάλεια στις χώρες όπου στάθμευσαν τα αεροσκάφη αυτά, προσθέτει το ισραηλινό δημοσίευμα.
Εξι εβδομάδες πριν την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, στις 4 Μαΐου, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, εκτόξευσαν πύραυλο κατά του Μπεν Γκουριόν και έπληξαν την περίμετρο του κύριου αεροσταθμού του αεροδρομίου, δημιουργώντας έναν κρατήρα εκεί, τραυματίζοντας οκτώ ανθρώπους και προξενώντας ζημιές στον δρόμο και σε ένα όχημα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Οπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο i24News, τόσο το Arrow όσο και το THAAD, τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ, απέτυχαν να σταματήσουν τον πύραυλο που ερχόταν, κάτι που χαρακτηρίζεται ως ανησυχητική αποτυχία δεδομένου ότι τα συστήματα αυτά προηγουμένως ήταν αποτελεσματικά στην απόκρουση άλλων επιθέσεων των Χούθι.
Τα γεγονότα μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 ανέδειξαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ αναφορικά με τις πτήσεις και τον τουρισμό. Λόγω της σοβαρότητας και της μεγάλης χρονικής διάρκειας του πολέμου, οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας σχετικά με τις πτήσεις προς το Ισραήλ.
Οποτε η ένταση κλιμακώνεται, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τις πτήσεις τους, αφήνοντας την El Al ως μία από τις ελάχιστες αξιόπιστες επιλογές για ταξίδια προς και από το Ισραήλ. Την περασμένη Πέμπτη η British Airways ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει την αναστολή όλων των πτήσεών της προς και από το Ισραήλ έως τις 25 Οκτωβρίου (δηλαδή το τέλος της θερινής πτητικής περιόδου) κατά την ιστοσελίδα Ynet.
Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στην Israel Hayom πως ενώ οι απειλές από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι έχουν σε μεγάλο βαθμό εξουδετερωθεί ή αποδυναμωθεί σημαντικά, το Ιράν εξακολουθεί να συνιστά έναν σοβαρό κίνδυνο. Αυτό είναι και ο κύριος λόγος για τη σημερινή εστίαση των ισραηλινών δυνάμεων στις απειλές από βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ.
Πηγή: The Jerusalem Post