ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Διπλωματικά ανοίγματα από το Πεκίνο με φόντο τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Πριν τη συνάντησή του χθες Παρασκευή με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι συνομιλούσε συνήθως με τους ξένους ηγέτες μέσω τηλεδιασκέψεων.

Kathimerini.gr

Ο Κινέζος πρόεδρος οργάνωσε σήμερα στο Πεκίνο γεύμα για τους ξένους ηγέτες που επισκέπτονται τη χώρα με αφορμή τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Σι Τζινπίνγκ να επιδίδεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο έπειτα από δύο χρόνια χωρίς επίσημους προσκεκλημένους στην Κίνα λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πριν τη συνάντησή του χθες Παρασκευή με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Σι συνομιλούσε συνήθως με τους ξένους ηγέτες μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ο Σι δεν έχει φύγει από την χώρα εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια και η τελευταία του συνάντηση με ξένο ηγέτη χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2020, όταν επισκέφθηκε την Κίνα ο πρόεδρος του Πακιστάν.

Με την ευκαιρία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο, περίπου 30 ξένοι ηγέτες έχουν μεταβεί στην Κίνα και σήμερα το μεσημέρι έγιναν δεκτοί από τον Σι για ένα γεύμα στο Μέγαρο του Λαού, μετέδωσαν τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, όπως και μερικοί ηγέτες από την Ευρώπη και την περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.

Πολλές δυτικές χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, έχουν αποφασίσει να μην στείλουν διπλωματική αντιπροσωπεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες για να καταγγείλουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κυρίως στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.

Πριν από το γεύμα, ο Σι συναντήθηκε ξεχωριστά με τον πρόεδρο του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, τον Σέρβο Αλεξάντερ Βούτσιτς και τον Σίσι, με τους οποίους συζήτησε τις επενδύσεις στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη ένας δρόμος», αλλά και τη μάχη κατά της covid-19, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua.

Επίσης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τουρκμενιστάν Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την παροχή φυσικού αερίου στην Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Το Ισραήλ διέταξε σταδιακή εκκένωση της Ράφα. Για επικίνδυνη κλιμάκωση έκανε λόγο η Χαμάς, ενώ Αιγύπτιοι διαπραγματευτές ...
 |  ΚΟΣΜΟΣ