ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Ζοφερές οι προβλέψεις για τον Ιανουάριο - Σε επιφυλακή η Ευρώπη

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο στην Κίνα και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα

Kathimerini.gr

Περίπου 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στην Κίνα από την Covid-19, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία παροχής δεδομένων υγείας Airfinity, η οποία διπλασίασε την εκτίμηση που έκανε για τους θανάτους την περασμένη εβδομάδα, καθώς αυξάνονται οι λοιμώξεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η βρετανική εταιρία παροχής δεδομένων αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο στην Κίνα και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, αφού το Πεκίνο κατήργησε την πολιτική «μηδενικής Covid», τα τακτικά τεστ στον πληθυσμό και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα.

Σύμφωνα με την εταιρία, οι θάνατοι από την 1η Δεκεμβρίου έφτασαν τις 100.000 και οι μολύνσεις συνολικά τα 18,6 εκατομμύρια.

Η εταιρεία διευκρίνισε ότι χρησιμοποιεί μια μοντελοποίηση που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονταν από κινεζικές επαρχίες προτού εφαρμοστεί η πρόσφατη αλλαγή στην καταγραφή των κρουσμάτων.

Κορύφωση στα μέσα Ιανουαρίου με 3,7 εκατ. κρούσματα

Η βρετανική εταιρία παροχής δεδομένων αναμένει ότι οι μολύνσεις θα φτάσουν την κορύφωσή τους στις 13 Ιανουαρίου, με 3,7 εκατομμύρια κρούσματα καθημερινά. Γύρω στις 23 Ιανουαρίου θα κορυφωθούν οι θάνατοι, με περίπου 25.000 την ημέρα. Σωρευτικά, από τον Δεκέμβριο, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε 584.000.

Κίνα: Ζοφερές οι προβλέψεις για τον Ιανουάριο – Σε επιφυλακή η Ευρώπη-1

Η εκτίμηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις μερικές χιλιάδες κρούσματα που ανακοινώνουν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, αφού καταργήθηκε το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR, αφού η κυβέρνηση άλλαξε την πολιτική της, από την πρόληψη των μολύνσεων στη θεραπεία τους.

Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας είπαν ότι θεωρείται ότι πεθαίνει από Covid-19 κάποιο άτομο που εμφανίζει αναπνευστική ανεπάρκεια την οποία προκαλεί η Covid-19. Αποκλείονται οι θάνατοι από άλλες ασθένειες και καταστάσεις, ακόμη και αν ο αποθανών είχε βρεθεί θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Πρόβλεψη για 1,7 εκατ. θάνατους μέχρι τα τέλη Απριλίου

Μέχρι χθες, 28 Δεκεμβρίου, ο επίσημος απολογισμός των θανάτων στην Κίνα έκανε λόγο για 5.246 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, το 2020.

Η Airfinity αναμένει 1,7 εκατομμύρια θανάτους σε όλη την Κίνα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας Γου Ζουνίου είπε σήμερα ότι μια ομάδα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σχεδιάζει να αξιολογεί διαφορετικά τους θανάτους. Η ομάδα θα υπολογίζει τη διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων κατά το τρέχον κύμα της πανδημίας και τον αριθμό που θα αναμενόταν εάν δεν υπήρχε πανδημία. Υπολογίζοντας τη λεγόμενη «υπερβάλλουσα θνησιμότητα» η Κίνα θα μπορέσει να υπολογίσει τους δυνητικά υποτιμημένους θανάτους.

Συντονισμό ζητεί η Κομισιόν για το «άνοιγμα της Κίνας»

Την ίδια ώρα την ανάγκη συντονισμού των εθνικών απαντήσεων απέναντι στις διασυνοριακές υγειονομικές απειλές υπογραμμίζει η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Κομισιόν, έπειτα από συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα με θέμα την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή της στο Twitter η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:

«Ο συντονισμός των εθνικών απαντήσεων σε σοβαρές διασυνοριακές υγειονομικές απειλές είναι ζωτικής σημασίας. Σήμερα, η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την κατάσταση της COVID-19 στην Κίνα με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Πρέπει να δράσουμε από κοινού και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας».

Η πηγή της ανησυχίας

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε την Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ. Μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες.

Αλλού στην ΕΕ, τηρείται στάση αναμονής: ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα».

Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Κίνα: Ζοφερές οι προβλέψεις για τον Ιανουάριο – Σε επιφυλακή η Ευρώπη-2

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν σαν μοναχικοί καβαλάρηδες, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020.

Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, με άλλα λόγια να επιστρέψουν στην κατάσταση προ πανδημίας. Επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε» και «είμαστε έτοιμοι» για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου «αν είναι απαραίτητο», εξήγησε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση