ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στέλλα Κυριακίδου: Κίνδυνος έλλειψης φαρμάκων στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, γράφει σε επιστολή για τον επικείμενο κίνδυνος ελλείψεων ζωτικών νοσοκομειακών φαρμάκων

Newsroom Κ, Αθήνα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαθεσιμότητα αναγκαίων φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κορωνοϊού επισημαίνει η επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Κύπρια επίτροπος γράφει σε επιστολή της προς τους επικεφαλής της φαρμακοβιομηχανίας στην Ευρώπη ότι «υπάρχει επικείμενος κίνδυνος ελλείψεων ζωτικών νοσοκομειακών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπευτική αγωγή ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19». Σύμφωνα με την επιστολή, που εστάλη στις 3 Απριλίου, αρκετά κράτη-μέλη είχαν ενημερώσει την Ε.Ε. ότι έχουν επαρκείς προμήθειες μόνο για μία εβδομάδα.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, σημειώνει το Bloomberg. Ειδικότερα η απόφαση της Ινδίας, που είναι βασικός προμηθευτής ουσιών οι οποίες αποτελούν συστατικά των αναγκαίων φαρμακευτικών σκευασμάτων, να περιορίσει τις εξαγωγές, έχει προκαλέσει επανειλημμένως επείγουσες τηλεδιασκέψεις μεταξύ των μελών του IPCR στις Βρυξέλλες, μίας ομάδας ειδικών και διπλωματών που έχουν αναλάβει να συντονίσουν την αντίδραση της Ε.Ε. στην κρίση της πανδημίας.

Μεταξύ των ουσιών των οποίων τα αποθέματα έχουν μειωθεί επικίνδυνα είναι η παρακεταμόλη. «Υπό το φως της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των συνεχιζόμενων περιορισμών στην Ινδία, υπάρχει επίσης σαφή ανάγκη να αυξηθεί η παραγωγή παρακεταμόλης στην Ε.Ε.», αναφέρει στην επιστολή της η κ. Κυριακίδου. Σήμερα, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η ινδική κυβέρνηση αποφάσισε τη μερική άρση των περιορισμών στις εξαγωγές της υδροξυχλωροκίνης, μίας ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διεκδικούσε την προμήθεια της συγκεκριμένης ουσίας, την οποία τόσο η Κίνα, όσο και η Ε.Ε. και Νότια Κορέα συνιστούν για ασθενείς με Covid-19.

Οι εξαγωγές τόσο της παρακεταμόλης όσο και της υδροξυχλωροκίνης θα επιτρέπονται πλέον από την Ινδία ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων και αφού θα καλύπτονται οι εγχώριες ανάγκες και οι υφιστάμενες παραγγελίες.

Εν τω μεταξύ, ομάδα Ευρωπαίων γιατρών και νοσηλευτών από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία, η οποία συγκροτήθηκε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ε.Ε., αποστέλλεται σήμερα στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της επιδημίας. Η Αυστρία προσέφερε επίσης περισσότερα από 3.000 λίτρα απολυμαντικών στην Ιταλία μέσω του μηχανισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Υλικές ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Με σειρά προεδρικών διαταγμάτων ξηλώνει την κληρονομιά Τραμπ. Η πρώτη δέσμη θα υπογραφεί αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ