ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κιργιστάν: Οι ταραχές οδήγησαν σε νέο υπουργό Εσωτερικών, από την αντιπολίτευση

Μόνο τέσσερα κόμματα στις εκλογές της Κυριακής πέρασαν το εκλογικό μέτρο του 7%

Kathimerini.gr

Οι αντικυβερνητικές ταραχές στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, οδήγησαν στην αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας της Κιργιζίας και την αντικατάστασή του από στέλεχος της αντιπολίτευσης, σε μια ένδειξη ότι ο Κιργίζιος πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ ενδέχεται να χάνει τον έλεγχο της χώρας.

Τα ξημερώματα της Τρίτης 06 Οκτ. 2020, διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ ομάδες της αντιπολίτευσης διόρισαν δικό τους μεταβατικό επικεφαλής της εθνικής ασφάλειας και διοικητή του Μπισκέκ. Το πρωί της Τρίτης μπήκαν και στο κοινοβούλιο, και φτάνοντας στο γραφείο του προέδρου πήραν και πέταξαν από τα παράθυρα χιλιάδες χαρτιά που βρήκαν εκεί.

Ο αντιπολιτευόμενος Κουρσάν Ασάνοφ, πρώην ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας, ανέλαβε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η αστυνομία έχει λάβει εντολές να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και να αποτρέψει ταραχές και λεηλασίες στη διάρκεια των διαδηλώσεων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Κασκάρ Τζουνουσαλίεφ δεν πήγε στο υπουργείο την Τρίτη.

Από την πλευρά του ο κ. Ζεενμπέκοφ, όπως ανακοίνωσε η προεδρία, διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι «ελέγχει την κατάσταση και εξέφρασε την εμπιστοσύνη ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα θέσουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους».

Το Κιργιστάν συγκλονίζεται από τη Δευτέρα από διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας συγκεντρώνουν ποσοστό 24% το καθένα.

Μόνο τέσσερα κόμματα στις εκλογές της Κυριακής πέρασαν το εκλογικό μέτρο του 7%, τα τρία των οποίων έχουν στενές σχέσεις με τον πρόεδρο της χώρας, αναφέρει το BBC.

Οι ταραχές έχουν ήδη οδηγήσει στον θάνατο ενός διαδηλωτή και σε 600 τραυματισμούς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της ασιατικής χώρας.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου Ζεενμπέκοφ και τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καταγγέλλοντας παρατυπίες και εξαγορά ψήφων. Κατάφεραν μάλιστα να απελευθερώσουν τον πρώην πρόεδρο της χώρας, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, που κρατείτο σε κτίριο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ενόψει της δίκης του για διαφθορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  |  Εκλογές  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X