ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ΕΕ ανακοίνωσε τη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί θυμίζει η κατάσταση που εξελίσσεται στην ανατολική Ουκρανία, καθώς η Μόσχα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναπτύξει στρατεύματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, μετά και την επίσημη έγκριση που πήρε ο Πούτιν από τη Ρωσική Βουλή. Στην κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση – προέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών, ενώ η Βουλή πέρασε ψήφισμα που επιτρέπει την οπλοφορία για λόγους αυτοάμυνας. Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αύριο Πέμπτη. 

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

19:08 - Η ΕΕ στοχοποιεί των Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον προσωπάρχη του Πούτιν

O υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και ο προσωπάρχης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Άντον Βάινο, βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Όπως τονίζεται, ο Βάινο και ο Σοϊγκού είναι μεταξύ των 27 ατόμων και οντοτήτων που κατονομάζονται στην πρώτη δέσμη κυρώσεων που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

18:35 - Το πακέτο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η λίστα του πρώτου πακέτου κυρώσεων που υιοθέτησε σήμερα η Ε.Ε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε σήμερα μια δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα επιβάλλονται κυρώσεις:

  • Στα 351 μέλη της Ρωσικής Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλή), που ψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημικρατιών» σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.
  • Στοχευμένα μέτρα σε επιπλέον 27 άτομα και οντότητες «υψηλού προφίλ», που διαδραμάτισαν ρόλο στην υπονόμευση ή την απειλή της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται στελέχη της κυβέρνησης, στρατιωτικοί, τράπεζες και Ρώσοι ολιγάρχες.
  • Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων σε όσους βρίσκονται στη σχετική λίστα, ενώ ισχύει και απαγόρευση εισόδου ή διέλευσης από εδάφη της Ε.Ε.
  • Περιορισμοί στην οικονομία και το εμπόριο ανάμεσα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ και Ε.Ε.
  • Απαγόρευση χρηματοδότησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας. Περιοριισμός της ικανότητας του ρωσικού κράτους να έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της Ε.Ε.
  • Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, στους οποίους επιβάλλονται οι κυρώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

18:18 - Τζόνσον: Επιδιώκουμε αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε κατά τη διάρκεια συνάντησής του με εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού και βιομηχανικού τομέα, ότι η χώρα επιδιώκει μία πολύ αυστηρότερη δεύτερη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

17:58 - Η Ισπανία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία

Η χώρα της Ιβηρικής συνέστησε στους υπηκόους της να φύγουν από την Ουκρανία προσωρινά, όσο το δυνατόν συντομότερα, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

«Συστήνουμε να φύγουν προσωρινά από τη χώρα, όσο το δυνατόν συντομότερα και να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ουκρανία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες», είπε ο Αλβάρες ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, 334 Ισπανοί παραμένουν στην Ουκρανία, λιγότεροι από τους 445 που βρίσκονταν εκεί όταν ξεκίνησε η κρίση, πριν από μερικές εβδομάδες.

17:42 Τι προβλέπει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε η Ουκρανία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα. 

17:38 - NY Times: Τα άτομα που πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων 

Άτομα προερχόμενα από τον στενό κύκλο των συνεργατών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να βρεθούν στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας που θα ανακοινωθούν σήμερα, σημειώνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των αξιωματούχων που αναφέρονται είναι και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

17:31 - Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Δύση πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την διπλωματία σαν επάγγελμα

Η Δύση πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί την διπλωματία σαν επάγγελμα, ήταν το σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι δεν είναι καιρός για διμερείς συναντήσεις με την Ρωσία.

Ο Ιταλός υπουργός είχε δηλώσει νωρίτερα πως δεν μπορούν να υπάρξουν διμερείς συναντήσεις με τη ρωσική ηγεσία έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι μειώνονται οι εντάσεις. 

17:28 - Φον Ντερ Λάιεν: «Είναι μια περίοδος κρίσης στην οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες - Είμαστε αποφασισμένοι να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο»

Για «μια περίοδο κρίσης κατά την οποία οι απολυταρχίες αμφισβητούν τις δημοκρατίες» έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γκαρ Στορ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν αναφέρθηκε, επίσης, στην ενέργεια, καταγγέλλοντας ότι «η Ρωσία έχει εργαλειοποιήσει την ενέργεια για να ασκήσει πίεση όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Είμαστε τώρα πραγματικά αποφασισμένοι να απαλλαγούμε από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», προσέθεσε και υπογράμμισε ότι η Νορβηγία είναι «αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου».

17:25 - Σαρλ Μισέλ: Η χρήση βίας και η εξαναγκαστική αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα

Στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, για τη σύγκληση της Έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Σαρλ Μισέλ τονίζει πως η χρήση βίας και η εξαναγκαστική αλλαγή συνόρων δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισημαίνει πως «είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι και να καθορίζουμε από κοινού τη συλλογική μας προσέγγιση και τις ενέργειές μας».

17:11 - Πούτιν σε Ερντογάν: Το ΝΑΤΟ προσπάθησε να αγνοήσει τα αιτήματα ασφαλείας της Μόσχας

Στην τηεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις «προσπάθειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να αγνοήσουν τις νόμιμες απαιτήσεις ασφαλείας της Ρωσίας».

17:05 - Interfax: Μαζική κυβερνοέπιθεση στην Ουκρανία

Για ακόμη μία μαζική κυβερνοεπίθεση κατά της Ουκρανίας, κάνει λόγο το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Όπως τονίζεται, πρόκειται για τις λεγόμενες «επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης» (DDoS) που έχουν ως συνέπεια το μπλοκάρισμα των συστημάτων.

16:56 - Πούτιν σε Ερντογάν: Η αναγνώριση των περιοχών του Ντονμπάς έγινε εξαιτίας της απόρριψης των συμφωνιών του Μινσκ από το Κίεβο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονμπάς, οφείλεται στην απόρριψη από πλευράς Ουκρανίας των συμφωνιών του Μινσκ.

16:46 - Η Ρωσία απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία

Η Ρωσία ξεκίνησε την εκκένωση του διπλωματικού προσωπικού από όλες τις αποστολές της στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, η πρεσβεία καθώς και το γενικό προξενείο στην Οδησσό, υπέστειλε τη ρωσική σημαία.

16:37 - Ανοδικά άνοιξε η Wall Street

Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι δείκτες της Wall Street, μετά τις αρχικές κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

16:30 - Γερμανός υπουργός Οικονομίας: Μπορούμε και χωρίς το ρωσικό αέριο

O Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε πως η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στην ενεργειακή ζήτηση χωρίς την εισαγωγή ρωσικού αερίου.

«Ναι μπορεί!», τόνισε ο Χάμπεκ, σημειώνοντας πως οι καταναλωτές θα λάβουν βοήθεια εάν οι τιμές πάρουν την ανιούσα.

16:25 - Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ισχυρή, μελετημένη και αισθητή η ρωσική απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Μόσχα θα δώσει μια ισχυρή απάντηση στις κυρώσεις των ΗΠΑ, όχι οπωσδήποτε συμμετρική, αλλά μελετημένη και αισθητή για την αμερικανική πλευρά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

16:22 - Ηγέτης αυτονομιστών Ντονέτσκ: Θέλουμε διάλογο με το Κίεβο – Δεν είμαστε ακόμη σε φάση επέκτασης δυτικά της γραμμής επαφής

Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου. «Θα νικήσουμε… μαζί με τη μεγάλη Ρωσία την οποία σεβόμαστε και τιμούμε», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η πλευρά του θέλει διάλογο με το Κίεβο αλλά και ότι προς το παρόν οι αυτονομιστές δεν έχουν σχέδια να κινηθούν πιο δυτικά από την γραμμή επαφής.

16:14 - ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη για την κρίση στην Ουκρανία

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των κρατών – μελών της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

16:09 - Ερντογάν: Είπε στον Πούτιν πως μια στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία δεν πρόκειται να ωφελήσει καμία πλευρά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, απευθυνόμενος στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πως μια στρατιωτική σύρραξη με την Ουκρανία δεν πρόκειται να ωφελήσει καμία πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε έτοιμος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης, πάντοτε σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Άγκυρα, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα βήματα που έγιναν κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

16:06 - Ουκρανία: Σε περίπτωση εισβολής θα ζητήσουμε από την Τουρκία να «μπλοκάρει» τα ρωσικά πολεμικά πλοία

Η Ουκρανία θεωρεί την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορά της, στη Μαύρη Θάλασσα, ως απειλή και θα ζητήσει από την Τουρκία να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει τις θαλάσσιες διόδους στα ρωσικά πλοία εάν η Μόσχα εισβάλει, δήλωσε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρεσβευτής στην Τουρκία Βασίλ Μποντνάρ.

15:38 - Ουκρανός πρόεδρος: Δηλώνει ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των αυτονομιστών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

15:35 - Πρόεδροι Πολωνίας και Λιθουανίας: Ζητούν να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Με κοινή τους διακήρυξη οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Λιθουανίας ζήτησαν να αναγνωριστεί επισήμως η Ουκρανία ως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το Κίεβο σε αυτόν του τον στόχο.

15:33 - Ουκρανός πρόεδρος: Ζήτησε η απόφαση περί παγώματος και μη-λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 να καταστεί οριστική και αμετάκλητη

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί περί μη έναρξης της λειτουργίας του ρωσογερμανικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 να καταστούν οριστικές και αμετάκλητες.

15:30 - Ρωσικό ΥΠΕΞ: Διαμηνύει πως θα «απαντήσει» στις κυρώσεις της Δύσης

Έτοιμο να «απαντήσει» στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι Δυτικοί κατά της Ρωσίας, και μάλιστα κατά τρόπο «ισχυρό», παρουσιάστηκε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σεργκέι Ναρίσκιν: Ο σκληρός των μυστικών υπηρεσιών που έχασε τα λόγια του μπροστά στον Πούτιν 

Σχολιάζοντας την -βασανιστική για τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν- σύσκεψη της Δευτέρας, ο Guardian σημείωνε ότι πρόκειται για ένα από τα «γεράκια» της ρωσικής κυβερνητικής μηχανής που είναι μάλιστα γνωστός για τις σκληρές αντιδυτικές θέσεις του. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

15:23 - ΥΠΕΣ: Ουκρανικές εταιρείες προτίθενται να μεταφερθούν στην Κύπρο

Ουκρανικές εταιρείες προτίθενται να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών για την έκδοση σχετικών αδειών.

Ερωτηθείς κατά πόσο τον ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και αν αυτές είναι πιθανόν να μειώσουν το ενδιαφέρον για την Κύπρο, ο ΥΠΕΣ απάντησε ότι «η Κύπρος έχει να υποστεί πολλά προβλήματα από μια ενδεχόμενη ουκρανική κρίση».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

15:15 - Η ουκρανική κρίση δεν αλλάζει κάτι σε σχέση με τον East Med

Επιφυλακτικός ως προς την ελκυστικότητα του αγωγού East Med παρουσιάστηκε ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Τσαρλς Έλληνας, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης που δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο κ. Έλληνας είπε μεν πως τώρα το όλο έργο γίνεται πιο ελκυστικό στην τρέχουσα συγκυρία, αλλά συνέστησε προσοχή διότι ακόμη και αν ληφθεί απόφαση κατασκευής του, το έργο θα χρειαστεί πέντε χρόνια για να γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

15:06 - ΕΕ: Εντός ολίγου η ανακοίνωση των κυρώσεων

Σύμφωνα με τον Guardian, οι πρέσβεις στην ΕΕ συμφώνησαν για το πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αναμένεται να λάβει επίσημο χαρακτήρα στις 16.00 (ώρα Κύπρου).

15:01 - Εκκένωση της Ρωσικής Πρεσβείας

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση AFP, η Ρωσία απομακρύνει το διπλωματικό της προσωπικό από την Ουκρανία.

14:55 - Μπόρις Τζόνσον: Θα παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Η Βρετανία θα παρέχει επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αμυντικών όπλων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Υπό το φως της ολοένα και πιο απειλητικής συμπεριφοράς από τη Ρωσία και σύμφωνα με την προηγούμενη στήριξή μας, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει σύντομα ένα επιπλέον πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία. Αυτό θα περιλαμβάνει βοήθεια με τη μορφή αμυντικών όπλων», τόνισε.

Ο Τζόνσον τόνισε θα σταματήσουμε τις ρωσικές εκκαθαρίσεις στις συναλλαγές σε δολάριο και στερλίνα και χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας την ενότητα στην επιβολή των κυρώσεων.

14:34 BBC: Τι σημαίνει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για την Ουκρανία;

Η πρώτη προετοιμασία που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτό που ανακοίνωσε ήδη από χθες ο Ζελένσκι στο διάγγελμά του: Η χώρα καλεί τους εφέδρους της.

«Γνωρίζω ήδη», γράφει για λογαριασμό του βρετανικού μέσου η Myroslava Petsa, «πολλούς άνδρες και γυναίκες που έχουν ήδη κληθεί να παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία σήμερα.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν συνιστά όμως στρατιωτικό νόμο, ο οποίος επίσης μπορεί να επιβληθεί στην Ουκρανία, σε περίπτωση περαιτέρω εισβολής.

Η ΄έκτακτη ανάγκη' δεν θα γίνει αισθητή από τους πολίτες της. Θα δώσει όμως τη δυνατότητα στις ουκρανικές αρχές να θωρακίσουν τον πληθυσμό και το κράτος από εάν πιθανό κίνδυνο».

14:28 «Κλειδώνουν» οι κυρώσεις κατά Ρωσίας – Στο στόχαστρο και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη

Υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η λίστα του πρώτου πακέτου κυρώσεων που θα υιοθετηθεί επισήμως στις 3 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών από την Ε.Ε. Η δημοσίευση των ονομάτων του δεν είναι δυνατή, καθ’ ότι θα διευκόλυνε τη μεταφορά των κεφαλαίων τους από τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπου διακρατούνται πριν τεθούν οι κυρώσεις εν ισχύ. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

14:18 - Guardian: Τι και ποιους περιλαμβάνουν οι κυρώσεις της ΕΕ

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ο αρχιστράτηγος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, κορυφαίοι κρατικοί «προπαγανδιστές», καθώς και 351 βουλευτές της Δούμας αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο των κυρώσεων της ΕΕ που ανακοινώθηκαν αργότερα την Τετάρτη, σημειώνει ο Guardian. [Διαβάστε περισσότερα εδώ]

14:02 - Τι σημαίνει για τον τουρισμό η κατάσταση στο Ουκρανικό

Το 2021, μια χρονιά δύσκολη ένεκα της πανδημίας και για τον τουρισμό, οι αφίξεις από Ρωσία ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, σε σύνολο σχεδόν δύο εκατομμυρίων αφίξεων για όλο τον χρόνο. Αλλά και για την προσεχή καλοκαιρινή τουριστική σεζόν, οι προκρατήσεις των Ρώσων είναι σε ψηλά επίπεδα, ενώ μάλιστα η Κύπρος φιγουράρει στους δημοφιλέστερους προορισμούς για διακοπές από τον Μάιο κιόλας. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία θεωρείται ανερχόμενη αγορά. [Διαβάστε περισσότερα εδώ] 

13:50 - Επικρίσεις από Κίνα στις κυρώσεις των Δυτικών

Η Κίνα επέκρινε τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά. Αποκάλεσε τα μέτρα «έναν καθόλου θεμελιώδη και αποτελεσματικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων» και τόνισε ότι «πάντα αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε παράνομες μονομερείς κυρώσεις».

13:41 Αυστραλία: Κυρώσεις στη Ρωσία

Το πρώτο κύμα κυρώσεων προς τη Ρωσία ανακοίνωσε η Αυστραλία. Αφορά σε οκτώ Ρώσους αξιωματούχους στον τομέα της άμυνας και της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον συναντήθηκε με την επιτροπή εθνικής ασφάλειας του υπουργικού συμβουλίου και δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται σαν τραμπούκος και νταής» και ότι «πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για τις ενέργειες της Ρωσίας».

Χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως το πρώτο βήμα της απάντησης της Αυστραλίας.

13:33 - Σύνοψη των γεγονότων έως τώρα

Η Ουκρανία αναμένεται να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας. Εντός 48 ωρών ψηφίζεται από την Βουλή.

Το Κίεβο ζήτησε από τους Ουκρανούς που ζουν στη Ρωσία να αποχωρήσουν άμεσα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατ. Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία.

Σε επιστράτευση περίπου 200.000 εφέδρων προχώρησε ο Ουκρανικός Στρατός.

Μετά την επιβολή του πρώτου κύματος κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης στη Ρωσία, στο τραπέζι έχει μπει η αυστηροποίηση τους σε περίπτωση εισβολής του Ρωσικού Στρατού.

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ έκανε λόγο για επικείμενη επίθεση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έκλεισε το παράθυρο της διπλωματίας, ωστόσο δεν άνοιξε καθόλου το μονοπάτι για πιθανό συμβιβασμό, καθώς εμμένει στις θέσεις του.

Ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε ότι στην κατάσταση που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει έδαφος για μία συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν. Νωρίτερα είχε ακυρωθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ.

12:39 - Ο χάρτης που τεμαχίζει την Ουκρανία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των New York Times στη Μόσχα, η Ρωσική τηλεόραση, σε συνέχεια του διαγγέλματος Πούτιν με τις πολλές ιστορικές αναδρομές και την υπενθύμιση ότι η περιοχή είναι «αρχαία ρωσική γη», δημοσιεύει ένα χάρτη της Ουκρανίας, χρωματίζοντας τα «δώρα» στους Ουκρανούς από τους Τσάρους, τον Στάλιν, τον Λένιν και τον Χρουστσόφ. Το κίτρινο κομμάτι στην μέση του χάρτη ονομάζεται «Ουκρανία».

12:34 - Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία

Στην κήρυξη ολόκληρης της Ουκρανίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - με εξαίρεση τις ανατολικές επαρχίες του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση - προέβη το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Σε έκτακτη συνεδρίαση στο Κίεβο την Τετάρτη αποφάσισε να δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα απαγόρευση της κυκλοφορίας όπου και όποτε αυτό απαιτηθεί.

Το μέτρο αφορά στις επόμενες 30 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί και για άλλες 30, σύμφωνα με Ουκρανό εκπρόσωπο.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει ανακοινωθεί κάποια απόφαση για επιστράτευση.

11:57 - «Η Γερμανία μπορεί και χωρίς το Ρωσικό φυσικό αέριο»

«Η Γερμανία μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες και χωρίς το Ρωσικό φυσικό αέριο», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, μπορούμε», όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει η Γερμανική οικονομία χωρίς παραδόσεις από τη Ρωσία.

Η Μόσχα είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Γερμανίας.

11:45 - BBC: Γεγονότα-κλειδιά που οδήγησαν στην κλιμάκωση

Σε ένα βίντεο 2,5 λεπτών, το BBC ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στις τρέχουσες εξελίξεις στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας.

11:38 - Ουκρανία: Άδεια οπλοφορίας στους πολίτες

Το Ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που δίνει την άδεια στο δικαίωμα της αυτοάμυνας και της οπλοφορίας των πολιτών.

Ταυτόχρονα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, συμπεριλαμβανομένων βουλευτών που υποστήριξαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των εδαφών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές και τη χρήση ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν: απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγορεύουν την πρόσβαση σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ακίνητα και άδειες επιχειρηματικής δραστηριότητας.

11:33 - Κυρώσεις και από την Ιαπωνία

Η Ιαπωνία αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία και σε ιδιώτες που σχετίζονται με τις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ανακοινώσεις του Τόκιο θα ακολουθήσουν τις κυρώσεις που ήδη επέβαλαν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ιαπωνία από την πρώτη στιγμή καταδίκασε σθεναρά τις ενέργειες της Ρωσίας «που παραβιάζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ιαπωνικές κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση έκδοσης βίζα σε ιδιώτες που σχετίζονται με τις υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και απαγόρευση του εμπορίου με τις επίμαχες περιοχές.

Επίσης, θα υπάρξει απαγόρευση της έκδοσης ρωσικών κρατικών ομολόγων στην Ιαπωνία.

11:25 - Έκκληση από τον πάπα Φραγκίσκο

Να κοιτάξουν στη συνείδηση τους, κάλεσε του πολιτικούς ηγέτες ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο ποντίφικας, αναφερόμενος στον κίνδυνο πολέμου στην Ουκρανία, έκανε λόγο για «μεγάλο πόνο στην καρδιά του», καλώντας κάθε ηγέτη να εξετάσει με προσοχή τη συνείδηση του προτού προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Κάλεσε δε τους ηγέτες να μην προχωρήσουν σε πράξεις που θα προξενήσουν μεγαλύτερο πόνο στους ανθρώπους.

11:21 - Live εικόνα από το Κίεβο

Η ζωή στην Ουκρανική πρωτεύουσα δείχνει να συνεχίζεται κανονικά παρά τις εξελίξεις που γίνονται όλο και πιο καταιγιστικές.

Εικόνα σε απευθείας σύνδεση από την πλατεία Μαϊντάν, στο κέντρο του Κιέβου, όπου το 2014 έγινε θέατρο πολυήμερων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και την κυβέρνηση του φιλορώσου Γιανουκόβιτς.

Μετά από αιματηρά επεισόδια, ο τότε πρωθυπουργός εγκατέλειψε τη χώρα στις 22 Φεβρουαρίου του 2014 και μία νέα σελίδα άνοιξε. Το Μάρτιο, στρατός χωρίς διακριτικά μπήκε στις ρωσόφωνες περιοχές του Ντονμπάς και στην Κριμαία.

11:03 - Ουκρανία: Οι βομβαρδισμοί κρατούν εκτός λειτουργίας σταθμό παραγωγής ενέργειας

Οι βομβαρδισμοί από φιλορώσους αυτονομιστές απέτρεψαν τις εργασίες αποκατάστασης και την επαναλειτουργία θερμοηλεκτρικού σταθμού στο Λουγκάνσκ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. «Βομβάρδιζαν όλη τη νύχτα, άρα ο σταθμός συνεχίζει να είναι εκτός λειτουργίας», δήλωσε τηλεφωνικά εκπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Η ενεργειακή εταιρία DTEK ανακοίνωσε χθες ότι ο σταθμός, που βρίσκεται κοντά στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Λουγκάνσκ, δέχεται συνεχείς βομβαρδισμούς ενώ στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά καταστρέφοντας ένα μετασχηματιστή.

Ο σταθμός είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στο Λουγκάνσκ και η DTEK ανακοίνωσε ότι η αδιάλειπτη λειτουργία του σταθμού έχει «κρίσιμη σημασία».

11:00 - Το Κίεβο ζητεί από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.

«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

10:57 - BBC: Οι οιωνοί δεν είναι καλοί...

Σε ανάλυση του Πολ Άνταμς, ανταποκριτή του BBC στο Κίεβο, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Έχουν αυξηθεί οι βομβαρδισμοί στη «γραμμή επαφής» που χωρίζει τους αυτονομιστές από τα ελεγχόμενα από το Κίεβο εδάφη, αλλά κάτι άλλο δεν έχει αλλάξει.

Άρα, έχει αρχίσει ένας νέο, μεγαλύτερος πόλεμος;

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Οι διπλωματικοί δίαυλοι όλο και κλείνουν. Η ρητορική της Μόσχας είναι απροκάλυπτα εχθρική. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Ρωσικές δυνάμεις να πλησιάζουν στα σύνορα. Η Ουκρανία προχωρά σε επιστράτευση εφέδρων.

Αλλά έχει αποφασίσει ο Πούτιν να αρχίσει τον χειρότερο πόλεμο στην Ευρώπη από το 1945;

10:49 - Στο τραπέζι της ΕΕ πιο αυστηρές κυρώσεις

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian στις Βρυξέλλες, οι κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να εγκριθούν επισήμως σήμερα το απόγευμα. Επικαλούμενη Ευρωπαίο διπλωμάτη, σημειώνει «να αναμένετε περισσότερες συζητήσεις πάνω στο πιο ευρύ φάσμα κυρώσεων αργότερα μέσα στην εβδομάδα».

10:45 - Ο Μάνφρεντ Βέμπερ «ξύπνησε σε μία νέα Ευρώπη»

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα στους εξής τομείς: Ενέργεια, τράπεζες, τεχνολογία αιχμής.

«Εάν συνεχιστεί αυτή η διολίσθηση προς την κλιμάκωση, μία στρατιωτική κλιμάκωση, τότε αυτές οι τρεις επιλογές πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι, και τότε η Δύση πρέπει να δράσει συντονισμένα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «ιστορική μέρα» τη χθεσινή, καθώς «ξυπνήσαμε σε μια νέα Ευρώπη».

Καλωσόρισε επίσης την απόφαση της Γερμανίας, να παγώσει την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2.

10:36 - Οι πρόεδροι Λιθουανίας και Πολωνίας στην Ουκρανία

Οι πρόεδροι της Λιθουανίας και της Πολωνίας θα μεταβούν σήμερα στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ουκρανό ομόλογό τους Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ειδησεογραφικό δίκτυο της Λιθουανίας.

Οι πρόεδροι Γκιτάνας Ναουσέντα της Λιθουανίας και Αντρέι Ντούντα της Πολωνίας μεταβαίνουν στην Ουκρανία για να εκφράσουν την υποστήριξή τους και την αλληλεγγύη τους στη χώρα αυτή εν μέσω απειλών ενός νέου πολέμου με τη Ρωσία, δήλωσε εκπρόσωπος του Ναουσέντα στο ειδησεογραφικό δίκτυο BNS στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος της Εσθονίας Αλάρ Κάρις μετέβη ήδη στο Κίεβο χθες, Τρίτη.

10:31 - Ουκρανία: Άρχισε η επιστράτευση εφέδρων ηλικίας 18-60 ετών

Η Ουκρανία άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

10:26 - «Πλήγμα δυνατό και άμεσο»

Ντμίτρο Κουλέμπα, Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η πίεση πρέπει να αυξηθεί πάνω στον Πούτιν, να πληγεί η οικονομία της Ρωσίας και τους ευνοούμενους του Ρώσου προέδρου. Πλήγμα δυνατό, πλήγμα άμεσο.

10:22 - Βρετανία: Φόβοι για επικείμενη εισβολή

Η Λιζ Τρας, μιλώντας στο BBC το πρωί της Τετάρτης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι εξαιρετικά ανήσυχη για επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία». Η ίδια θεωρεί ως «ρεαλιστική πιθανότητα» μία επίθεση στην Ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο.

«Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία, άρα μπορεί να δούμε μία επίθεση από διάφορες κατευθύνσεις», πρόσθεσε. Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι, αν υπάρξει εισβολή, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πολλαπλασιάσει τις κυρώσεις έναντι της Μόσχας. «Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης, σε περίπτωση καθολικής εισβολής», σημείωσε.

Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία. «Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε.

10:16 - Υψώνει τους τόνους η Μόσχα

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Ρωσία για να καταδικάσει την επιβολή κυρώσεων από τη Βρετανία. Η Ρωσική Πρεσβεία στη Βρετανική πρωτεύουσα χαρακτήρισε τις κυρώσεις «παράνομες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας, απαντώντας στην εγχώρια κριτική, ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο αυστηρές, τόνισε ότι «είναι οι πιο αυστηρές έως σήμερα».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανικές κυρώσεις αφορούν σε αρκετούς Ρώσους ιδιώτες και τράπεζες, καθώς επίσης σε μέλη του κοινοβουλίου στη Μόσχα.

10:08 - Το Ηνωμένο Βασίλειο μπλοκάρει την πρόσβαση της Μόσχας στις αγορές

Η ΥΠΕΞ της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε ότι το Λονδίνο θα απαγορεύσει στην Ρωσία να καλύπτει το δημόσιο της χρέος μέσω των αγορών στο Λονδίνο.

«Είμαστε πολύ καθαροί ότι θα περιορίσουμε την πρόσβαση της Ρωσίας στις βρετανικές αγορές», τόνισε μιλώντας στο BBC.

10:03 - VIDEO: Οι ήχοι των βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Το Γαλλικό Πρακτορείο δημοσίευσε βίντεο από την πρώτη γραμμή του μετώπου. Σε αυτό ακούγονται οι ήχοι από τους βομβαρδισμούς στο χωριό Σχάστια που βρίσκεται ανάμεσα στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές και στις περιοχές που παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο.

09:55 - Ουκρανικό: Νέα ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων στη Λευκορωσία

Δορυφορικές εικόνες καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar.

Οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από την εταιρεία, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα, δεν υπήρχε τρόπος να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο από το Reuters.

Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού θεάθηκαν επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες, πάντα κατά τη Maxar.

09:53 - Πούτιν: Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι είναι διατεθειμένος να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πούτιν -σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας- τόνισε: «Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα».

Ο Ρώσος πρόεδρος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα. Χαρακτηρίζοντας ως απειλές για τη Ρωσία «τη χαλάρωση του συστήματος ελέγχου εξοπλισμών» και «τις στρατιωτικές δραστηριότητες του ΝΑΤΟ», εκτίμησε για μία ακόμη φορά ότι οι ανησυχίες της χώρας του παραμένουν «χωρίς απάντηση».

Παράλληλα δεσμεύθηκε να συνεχίσει να αναπτύσσει τις δυνατότητες του στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας με «προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες» και τεχνητή νοημοσύνη, όπως και με «υπερηχητικά» όπλα.

Η Ρωσία έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια υπερηχητικούς πυραύλους τους οποίους έχει παρουσιάσει ως «ανίκητους» καθώς είναι ικανοί να παρακάμπτουν οποιοδήποτε υφιστάμενο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας. Επίσης έχει δεχθεί κατηγορίες επανειλημμένα ότι έχει εξαπολύσει ευρείες κυβερνοεπιθέσεις και εκστρατείες παραπληροφόρησης εναντίον αντιπάλων της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση