ΚΥΠΕ
Eπιστολή προς την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (European University Hospital Alliance - ΕUΗΑ) με την οποία απαντάνε αναλυτικά στις προειδοποιήσεις για ελλείψεις φαρμάκων και προστατευτικού εξοπλισμού και επεξηγούν αναλυτικά τη δράση που έχει αναληφθεί σε επίπεδο ΕΕ, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, απέστειλαν η Πρόεδρος Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
«Είμαστε ευγνώμονες στην EUHA για το ισχυρό της αίτημα για περισσότερη συνεργασία και συντονισμό για την πρόληψη των ελλείψεων βασικών φαρμάκων για τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας», αναφέρουν η Πρόεδρος και η Επίτροπος, υπενθυμίζοντας ότι «αυτό ακριβώς ζητούσαμε από την αρχή της κρίσης», σημειώνοντας ότι γνωρίζουν καλά την πολύ ανησυχητική κατάσταση με την έλλειψη φαρμάκων.
«Η συνεργασία στην ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος είναι απαραίτητη και σας διαβεβαιώνουμε ότι εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να συντονίσουμε όλους τους συμμετέχοντες στις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρουν.
«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε ζωές και να υποστηρίξουμε τα συστήματα υγείας να αντιμετωπίσουν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση για την υγεία», τονίζουν η Πρόεδρος και η Επίτροπος και σημειώνουν απαντώντας στην έκκληση της EUHA ότι συμμερίζονται την ίδια ανησυχία.
«Είναι απολύτως απαραίτητο τα νοσοκομεία μας σε όλη την Ευρώπη να διαθέτουν τα αναγκαία βασικά φάρμακα για την παροχή εντατικής θεραπείας στους πολίτες μας», αναφέρουν αναγνωρίζοντας ότι «για τα άτομα που έχουν μολυνθεί αυτό μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, και για την Ευρώπη, αυτό είναι ζήτημα αλληλεγγύης και θεμελιωδών αξιών».
«Όπως ορθά επισημαίνετε, καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει την ικανότητα να παράγει όλα τα απαραίτητα φάρμακα ή ιατρικό εξοπλισμό και χωρίς την ευρωπαϊκή συνεργασία, τη συντονισμένη δράση και την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και τα νοσοκομεία δεν θα είναι σε θέση να φροντίζουν και να αντιμετωπίζουν επαρκώς όλους όσους έχουν ανάγκη», καταγράφουν.
Υπενθυμίζουν δε στην EUHA ότι «τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε λάβει εξαιρετικά και έκτακτα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου έλλειψης φαρμάκων και εξοπλισμούν, έχουμε δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές στα Κράτη Μέλη για να διασφαλίσουμε τη βέλτιστη και ορθολογική χρήση των φαρμάκων για την αποφυγή ελλείψεων και την περιττή αποθεματοποίηση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας». Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και Στέλλα Κυριακίδου τονίζουν ότι ζήτησαν από όλους τους εμπλεκόμενους «να αυξήσουν και να αναδιοργανώσουν την παραγωγή μέσω της παρακολούθησης των αποθεμάτων και της παραγωγικής ικανότητας και να ενθαρρύνουν την προσφορά μέσω πρωτοβουλιών στήριξης της ζήτησης και προμηθειών».
«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε καθοδήγηση και ασφάλεια δικαίου, ώστε τα Κράτη Μέλη να μπορούν να στηρίξουν τη βιομηχανία για να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα, ιδίως μέσω φορολογικών κινήτρων και κρατικών ενισχύσεων», σημειώνουν.
«Η επαφή μας με τη βιομηχανία φαρμακευτικών και ιατρικών συσκευών είναι σταθερή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος ελλείψεων και συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού», υπενθυμίζουν. «Προτρέψαμε τη βιομηχανία να επιδείξει υπευθυνότητα και αλληλεγγύη και να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής τους για όλα τα φάρμακα που αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση στο πλαίσιο του COVID19, και ιδίως για εκείνα που χρησιμοποιούνται για ασθενείς εντατικής θεραπείας», ξεκαθαρίζουν.
«Γνωρίζουμε καλά τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες λόγω της κρίσης του COVID19 και την ανάγκη συνεργασίας για την τόνωση της παραγωγής προϊόντων με μεγάλη ζήτηση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρέχουμε ένα εξαιρετικό πλαίσιο στους κανόνες ανταγωνισμού μας για να διευκολύνουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον συντονισμό και την αλλαγή ή την αύξηση της παραγωγής προς όφελος των πολιτών και των ασθενών. Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα εντείνουμε αυτό το έργο με τη βιομηχανία για να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς σε ολόκληρη την ΕE», διαβεβαιώνουν η Πρόεδρος και η Επίτροπος.
«Όπως αναφέρατε στην έκκλησή σας για δράση, λυπούμαστε, πολλά Κράτη Μέλη έχουν λάβει μέτρα περιορισμού των μεταφορών και τα οποία έχουν επηρεάσει αρνητικά την κυκλοφορία εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ΕΕ. Κάναμε αμέσως παρέμβαση για να διασφαλίσουμε ότι τα βασικά προϊόντα παραμένουν διαθέσιμα και δημιουργήσαμε πράσινες λωρίδες προτεραιότητας για να διασφαλίσουμε ότι η θεραπεία και ο εξοπλισμός διάσωσης μπορούν να συνεχίσουν να φθάνουν σε αυτούς που έχουν ανάγκη σε όλη την Ευρώπη», καταγράφουν στην επιστολή που συνυπογράφουν.
«Εξίσου σημαντική είναι η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού. Οι διαταραχές ήταν αναπόφευκτες - τόσο για αντικειμενικούς λόγους που σχετίζονται με την πανδημία αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που εγκρίθηκαν. Η διπλωματική δέσμευση είναι συνεχής σε αυτό το μέτωπο, ειδικά με τις κυβερνήσεις των χωρών όπου βρίσκονται οι βασικές μονάδες παρασκευής φαρμάκων προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχυνθούν οι μεταφορές δραστικών φαρμακευτικών συστατικών και φαρμάκων στην ΕΕ», τονίζουν και ανακοινώνουν ότι «βλέπουμε ήδη πρόοδο, ιδίως όσον αφορά τις εισαγωγές φαρμάκων από την Ινδία».
«Η υποστήριξή μας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης θα συνεχιστεί. Έχουμε προτείνει να χρησιμοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ του τρέχοντος έτους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας.
Έχουμε προσημειώσει 3 δισ.Ευρώ στη νέα μας Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για την Υγεία για να αγοράσουμε εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης για λογαριασμό των Κ-Μ, να διανείμουμε ιατρικά εφόδια, να υποστηρίξουμε οικονομικά και να συντονίσουμε τη μεταφορά ιατρικού εξοπλισμού και ασθενών, να υποστηρίξουμε την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και να υποστηρίξουμε κατασκευή κινητών νοσοκομειακών μονάδων», υπενθυμίζουν.
Τέλος τονίζουν ότι «αναλαμβάνουμε επίσης δράση με τα Κράτη Μέλη μέσω κοινών προμηθειών, για να διασφαλίσουμε τη διαθεσιμότητα του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό μας προσωπικό, τον εργαστηριακό εξοπλισμό, τους αναπνευστήρες κ.α. Και βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας του πρώτου αποθέματος της ΕΕ - ενός κοινού ευρωπαϊκού αποθέματος ιατρικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης όπως αναπνευστήρες, εξοπλισμός ατομικής προστασίας, επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες, εμβόλια, θεραπευτικά και εργαστηριακά είδη», καταλήγουν η Πρόεδρος και η Επίτροπος.