
Της Αλεξάνδρας Βουδούρη
Συμφωνία – πλαίσιο με τις ΗΠΑ, που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ε.Ε επιδιώκει η Κομισιόν, ενώ προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια ενόψει και της πολυαναμενόμενης επιστολής από τον Αμερικανό πρόεδρο, όπως τουλάχιστον δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Απευθυνόμενη προς την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η πρόεδρος της Κομισιόν, πριν από λίγη ώρα, υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν δηλαδή οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 70% συνολικά στις εισαγωγές «η γραμμή μας ήταν ξεκάθαρη». «Προτιμούμε μια λύση στη βάση διαπραγματεύσεων. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε στενά με την αμερικανική διοίκηση για να λάβουμε μια συμφωνία» είπε.
We are working closely with the US administration to get an agreement.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 9, 2025
We are looking for a clear framework from which we can keep building.
We stick to our principles.
We defend our interests.
We continue the work in good faith. pic.twitter.com/6SHJbB3y69
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ, την περασμένη Κυριακή «ώστε να προχωρήσουν (οι συνομιλίες)».
«Αυτή είναι μια στιγμή κινδύνου για την Ευρώπη. Αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες. Εναπόκειται σε εμάς να τις εκμεταλλευθούμε»
«Επιδιώκουμε ένα σαφές πλαίσιο – από το οποίο μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε. Επομένως, το μήνυμα είναι σαφές. Εμμένουμε στις αρχές μας. Υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας. Συνεχίζουμε το έργο με καλή πίστη. Και ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Κατά πάσα πιθανότατα αύριο, Πέμπτη θα λάβουν στις Βρυξέλλες και την πολυαναμενόμενη σχετική επιστολή του Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον όπως δήλωσε ο ίδιος. «Είναι (οι Ευρωπαίοι) πολύ σκληροί, αλλά τώρα είναι πολύ καλοί μαζί μας» τόνισε ο Τραμπ χθες σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους. «Θα δούμε τι θα συμβεί. Είμαστε πιθανώς δύο ημέρες μακριά από την αποστολή μιας επιστολής. Μιλάμε μαζί τους. Θέλω απλώς να ξέρετε ότι ένα γράμμα σημαίνει συμφωνία» τόνισε και ενώ έχουν πράγματι, εντατικοποιηθεί οι συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε – ΗΠΑ ώστε να αποφευχθούν οι «τσουχτεροί» ανταποδοτικοί δασμοί, που επρόκειτο να τεθούν σήμερα σε ισχύ, αλλά πήραν παράταση έως την 1η Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κομισιόν επιδιώκει να ολοκληρώσει εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε και τρίτων χωρών, όπως το Μεξικό, η Ελβετία, η Ινδία αλλά και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής (Mercosur). «Και θα έρθουν και περισσότερες» ισχυρίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν. Έναντι όσων αντιδρούν ειδικά για τη συμφωνία Mercosur όπως η Γαλλία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι «ο κόσμος αναζητά εταίρους στους οποίους μπορεί να βασιστεί. Και η Ευρώπη είναι ένας τέτοιος εταίρος. Και για εμάς είναι σημαντικό κομμάτι της εξωτερικής οικονομικής μας πολιτικής. Και για τον ανταγωνισμό μας. Καθώς μπορεί να ανοίξει άμεσα νέες ευκαιρίες και αγορές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
Παραδέχθηκε, ωστόσο ότι «ναι, αυτή είναι μια στιγμή κινδύνου για την Ευρώπη. Αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες. Εναπόκειται σε εμάς να τις εκμεταλλευθούμε».
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις κάποιων κρατών μελών, όπως της Γαλλίας, ειδικά για το ζήτημα πιθανών επιπτώσεων στη γεωργία και κτηνοτροφία.
«Η ποσόστωση της συμφωνίας Mercosur για το βόειο κρέας αντιπροσωπεύει το 1,6% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής βοείου κρέατος. Αυτό είναι επίσης λιγότερο από το ήμισυ των σημερινών εισαγωγών μας από τη Mercosur» είπε ο Αντόνιο Κόστα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
«Αυτό απλά δεν είναι σε θέση να καταστρέψει την ευρωπαϊκή γεωργία. Εάν θέλουμε να εξάγουμε τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας πρότυπα, ο τρόπος για να το κάνουμε είναι μέσω εμπορικών συμφωνιών» εξήγησε και προσέθεσε με σαφή υπαινιγμό εναντίον των ΗΠΑ ότι «οι δασμοί δεν εξάγουν πρότυπα. Οι εμπορικές συμφωνίες το κάνουν».
«Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να στείλει η Ευρώπη στον κόσμο: ενώ άλλοι δημιουργούν εμπόδια, χτίζουμε γέφυρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.