ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κομισιόν – Ουγγαρία: «Μάχη» με διακύβευμα 13 δισ. ευρώ για μεταρρυθμίσεις, Ουκρανία, κράτος δικαίου

Εάν το χάσμα μεταξύ Κομισιόν και Όρμπαν παραμείνει ως το τέλος της χρονιάς, τότε η Ουγγαρία θα κινδυνέψει να χάσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Kathimerini.gr

Να παγώσει ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, που κανονικά προορίζονται για την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, επιχειρεί η Κομισιόν, επικαλούμενη ως αιτία το ουγγρικό δημοκρατικό έλλειμμα και τις σχετικές με αυτό αποτυχίες στην αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δεσμεύσει περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ουγγαρία. Οι σχετικές προτάσεις, που μένει βέβαια να εγκριθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ, σηματοδοτούν μια αποφασιστική στιγμή στη μάχη της Κομισιόν με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν για το κράτος δικαίου, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Guardian.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Σεπτέμβριο το πάγωμα κονδυλίων οικονομικής ανάπτυξης ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία, υπό τον φόβο ότι η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ορθή και αξιόπιστη αξιοποίηση αυτών των χρημάτων μέσα σε συνθήκες διαφάνειας. Αυτά τα 7,5 δισ. ευρώ μπορούν να δεσμευθούν μόνο εάν τα 2/3 των 27 κρατών μελών της ΕΕ, που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάρουν θέση υπέρ αυτής της δέσμευσης.

Η Βουδαπέστη είχε προθεσμία ως τις 19 Νοεμβρίου προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή 17 διορθωτικά μέτρα. Σύμφωνα με το εν λόγω πλάνο, η ουγγρική κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πια προχωρήσει στη σύσταση μιας ειδικής ομάδας – taskforce για την καταπολέμηση της διαφθοράς, καθώς και στην ενίσχυση των κανόνων που περιορίζουν τα φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων κατά τη διαδικασία χορήγησης δημόσιας χρηματοδότησης. Ωστόσο, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ότι η Βουδαπέστη «δυστυχώς ακόμη δεν έχει θέσει σε εφαρμογή τα διορθωτικά μέτρα» αν και «κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Πέρα από αυτά τα 17 διορθωτικά μέτρα, υπάρχουν και άλλοι δέκα βασικοί στόχοι, συνολικά δηλαδή 27 στόχοι – σημεία αναφοράς, στους οποίους η Βουδαπέστη θα πρέπει να έχει ανταποκριθεί προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας του ανώτατου δικαστηρίου και η ενίσχυση των εξουσιών του αυτοδιοικούμενου Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου είναι, για παράδειγμα, δύο από αυτούς τους προς επίτευξη στόχους.

Εάν το χάσμα μεταξύ Κομισιόν και Όρμπαν συνεχίσει ως το τέλος της χρονιάς, τότε η Ουγγαρία θα κινδυνέψει να χάσει δισεκατομμύρια, όπως αναφέρει ο Guardian. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι πλέον είναι καλή στιγμή να πιέσουν τον Όρμπαν υπέρ της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, καθώς η ουγγρική οικονομία έχει ανάγκη τα κονδύλια της ΕΕ, πολύ δε περισσότερο τώρα με όλα αυτά που συμβαίνουν στον απόηχο της πανδημίας (ο στόχος της ανάκαμψης από την οποία παραμένει) και με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα βέβαια, υπάρχει και επιφυλακτικότητα ή συγκρατημένη καχυποψία αναφορικά με τις πραγματικές διαθέσεις της ουγγρικής ηγεσίας. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεύδουν να υπενθυμίσουν ότι ο Όρμπαν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, είχε υποσχεθεί μεταρρυθμίσεις και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν ενώ στην πράξη έκανε τα ακριβώς αντίθετα από εκείνα για τα οποία δεσμευόταν.

Η Ουγγαρία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αποδέκτες χρημάτων της ΕΕ, με τα χρήματα των ουγγρικών δημοσίων επενδύσεων να προέρχονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% από τα ευρωπαϊκά «ταμεία συνοχής» που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης να καλύψουν τη διαφορά έναντι των πλουσιότερων.

Η κυβέρνηση της νατοϊκής Ουγγαρίας έχει εξοργίσει γείτονες και συμμάχους για μια σειρά από λόγους: επειδή επέκρινε έντονα τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας απειλώντας μάλιστα να θέσει βέτο και στην ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ ευρωπαϊκή βοήθεια για την Ουκρανία, αλλά και επειδή έχει κατά καιρούς επιχειρήσει να εκβιάσει την ΕΕ θέτοντας εμπόδια σε φαινομενικώς άσχετα μεταξύ τους μέτωπα, εμπόδια για να αποσύρει τα οποία ζητά εν συνεχεία άλλου τύπου ανταλλάγματα.

Με πληροφορίες από Guardian

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X