ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοντά σε νέο πόλεμο Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν

Ρωσική αντίδραση και διεθνής διπλωματικός πυρετός για τη λήξη των εντάσεων που προκάλεσαν εκατόμβη νεκρών

REUTERS, SPIEGEL

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απηύθυνε χθες έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «αντιδράσει καταλλήλως στις επιθετικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν», ενώ το Αζερμπαϊτζάν δέχθηκε για ακόμη μία φορά την αμέριστη υποστήριξη της Τουρκίας.

Η αναζωπύρωση των εντάσεων στα τεταμένα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν κόστισε χθες τη ζωή τουλάχιστον 49 Αρμενίων και 50 Αζέρων στρατιωτών.

Οι συγκρούσεις προξένησαν την οξεία αντίδραση της Ρωσίας – χώρας που έχει αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη 2.000 ανδρών στην περιοχή και η οποία μεσολάβησε για να λήξει ο πόλεμος του 2020. Στη διάρκεια των έξι εβδομάδων που είχαν διαρκέσει αυτές οι συγκρούσεις είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 6.500 άνθρωποι, με τις περισσότερες απώλειες από την πλευρά της Αρμενίας, ενώ το Αζερμπαϊτζάν είχε θέσει υπό τον έλεγχό του τμήμα του κατοικούμενου από Αρμενίους θυλάκου Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ βρίσκεται σε διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις περιοχές που δέχθηκαν χθες βομβαρδισμούς από το αζερικό πυροβολικό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρμενίας, αζερικά πυρά δέχθηκαν οι αρμενικές πόλεις Γκορίς, Σοτκ και Τζερμούκ.

Το Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε ότι η Αρμενία είχε επιχειρήσει να ναρκοθετήσει αζερικό έδαφος, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «αρμενική προκλητικότητα» και δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία θα παραμείνει αιώνια σύμμαχος του Μπακού.

Η Ρωσία έσπευσε να παρέμβει, μεσολαβώντας για την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 χθες το πρωί, τερματίζοντας τον κύριο όγκο των βομβαρδισμών που έγιναν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη. Ομως σε όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η κατάσταση παρέμενε επισφαλής, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν κάλεσε τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε άμεση παύση των εχθροπραξιών. O Μισέλ είχε συναντηθεί τον Αύγουστο στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, σε μια απόπειρα μεσολάβησης ώστε να βρεθεί λύση για το τελικό καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ενεργειακή εξάρτηση

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το αέριο του Αζερμπαϊτζάν καθιστά την ευρωπαϊκή θέση πιο λεπτή από όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, ενώ εντός των προσεχών ημερών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, χωρίς να είναι βέβαιο αν οι απόπειρες θα φέρουν αποτέλεσμα. Αναλυτές σημειώνουν ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υπονόμευσε το καθεστώς της Μόσχας ως εγγυήτριας της περιφερειακής ασφάλειας. «Τα νέα δεδομένα άνοιξαν ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Αζερμπαϊτζάν, που θεωρεί ότι ο πόλεμος του 2020 άφησε μισοτελειωμένες δουλειές», σημείωσε ο Λόρενς Μπρουρ, ερευνητής του ινστιτούτου Τσάτχαμ Χάους με ειδίκευση στη Ρωσία και την Ευρασία.

Χθες η Μόσχα συγκάλεσε έκτακτη διαδικτυακή διάσκεψη του συμβουλίου του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στον οποίο μετέχει η Αρμενία, αλλά όχι το Αζερμπαϊτζάν, ενώ το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα της νέας ανάφλεξης στον Καύκασο στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση