ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυριακίδου για πανδημία: Ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στη δημόσια υγεία

«Ο κανονισμός για διασυνοριακές απειλές και η ενίσχυση ECDC και HERA φέρνουν περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της υγείας»

ΚΥΠΕ

Η υιοθέτηση του κανονισμού για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία και η ενίσχυση των όρων εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) δίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση νέα εργαλεία για να μπορεί να αντιδράσει σε νέες υγειονομικές κρίσεις, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου με αφορμή την έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ των τελευταίων πυλώνων των προτάσεων της Κομισιόν για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας.

«Οι κεντρικοί πυλώνες για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας βρίσκονται τώρα στη θέση τους», ανέφερε η κ. Κυριακίδου, προσθέτοντας πως «η πανδημία έχει καταδείξει την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στη δημόσια υγεία και ενίσχυση της δυνατότητας για προστασία των πολιτών από απειλές στον τομέα της υγείας».

«Με ένα ισχυρότερο ECDC, μια ενδυναμωμένη HERA και τον ενισχυμένο ρόλο της ΕΕ στην αποτροπή, προετοιμασία και διαχείριση διασυνοριακών κρίσεων υγείας, έχουμε πλέον επιπρόσθετα εργαλεία για αντιδράσουμε γρήγορα και να ανταποκριθούμε στην ανάδειξη κρίσεων στην υγεία, αποφασιστικά και ενωμένα» πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε τον κανονισμό για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές για την υγεία, τον κανονισμό για επέκταση των όρων εντολής του ECDC και κανονισμό που καθορίζει ένα πλαίσιο κανονισμών έκτακτης ανάγκης για HERA σε περίπτωση κρίσης.

Ο κανονισμός για τις διασυνοριακές απειλές για την υγεία προβλέπει τη δημιουργία ενός πιο ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ετοιμότητας μέσω της καλύτερης αξιολόγησης κινδύνων, και τη δημιουργία μηχανισμών για κοινές αγορές ιατρικών αντίμετρων, καθώς και τη δυνατότητα υιοθέτησης κοινών μέτρων σε επίπεδο ΕΕ.

Επίσης το ECDC θα μπορεί πέρα από το να εκδίδει εισηγήσεις στα κράτη μέλη για θέματα ετοιμότητας απέναντι σε απειλές για την υγεία, να δημιουργήσει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο εργαστηρίων και μια Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την περίπτωση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, η HERA θα αποκτήσει Συμβούλιο Κρίσεων στην Υγεία που θα συντονίζει σε επίπεδο της ΕΕ την προμήθεια και πρόσβαση σε ιατρικά αντίμετρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση