ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ.Κυριακίδου: Κρίσιμες οι επόμενες μέρες και εβδομάδες

«Η αλληλεγγύη και ο συντονισμός το κλειδί για την αντιμετώπιση του COVID-19» τόνισε η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Έκκληση για αλληλεγγύη και συντονισμό μεταξύ των Κρατών Μελών και υπευθυνότητα για τους πολίτες «σε σχέση με την εξαιρετική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού COVID19», απηύθυνε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Υγείας και ασφάλειας τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η Επίτροπος δήλωσε ότι «από την πρώτη μέρα, η προτεραιότητά της Κομισιόν ήταν να προστατέψουμε τους πολίτες μας από τον ιό αυτό και να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των Κρατών Μελών και των παγκόσμιων προσπαθειών για περιορισμό της εξάπλωσής του». Η Επίτροπος επεσήμανε την προστιθέμενη αξία της Ευρώπης που νοιάζεται και προστατεύει προς τα Κράτη Μέλη της στην ανταπόκρισή τους στην πρόκληση.

Συγκεκριμένα, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αρμόδια Επίτροπος εξήγησε στα Μέλη ότι «η νόσος του κορωνοϊού έχει εξελιχθεί σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη και ολοένα και πιο σοβαρή κατάσταση δημόσιας υγείας που πλήττει τους πολίτες μας, τις κοινωνίες μας και τις οικονομίες μας».

Σημείωσε ότι «έχουμε επιβεβαιώσει πλέον κρούσματα σε όλα τα Κράτη Μέλη και ενώ οι αριθμοί εξακολουθούν να ποικίλλουν από μερικές μόνο περιπτώσεις σε πάνω από 7000, γνωρίζουμε ότι η εικόνα αλλάζει εκθετικά και με την ώρα». «Περιττό να πούμε ότι οι ημέρες και οι εβδομάδες μπροστά μας είναι κρίσιμες», προειδοποίησε η Επίτροπος. «Είναι κρίσιμες για την ανταπόκρισή μας. Τα Κράτη Μέλη πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επιθετική συγκράτηση του ιού, ιδίως εκείνα με λίγες περιπτώσεις», υπενθύμισε η Επίτροπος.

«Η επιβράδυνση του ιού είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας, προκειμένου να έχουμε χρόνο για να είμαστε έτοιμοι για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και για να προχωρήσουμε στην έρευνα και την ανάπτυξη», εξήγησε στους Ευρωβουλευτές. «Τα μέτρα επηρεάζουν τους πολίτες μας, την ιδιωτική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή τους.

Αυτή δεν είναι μια εύκολη κατάσταση για να ζήσει κανείς και οι αποφάσεις των κυβερνήσεων δεν λαμβάνονται με ελαφρότητα», σημείωσε. «Όμως, όταν είναι απαραίτητα και δικαιολογημένα», διευκρίνισε εξηγώντας ότι "είναι κρίσιμος ο χρόνος για την επικοινωνία με τους πολίτες μας». Υπενθύμισε δε μέτρα όπως το πλύσιμο των χεριών και την αποφυγή των σωματικών επαφών, καλώντας και τα Μέλη του ΕΚ να μεταφέρουν τις συστάσεις αυτές στις εκλογικές τους περιφέρειες.

«Τα Κ-Μ πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην επιθετική συγκράτηση του ιού, ιδίως εκείνα με λίγες περιπτώσεις»

Η Επίτροπος απηύθυνε έκκληση για συνεργασία και αλληλεγγύη, μεταξύ των Κρατών Μελών. «Χωρίς αλληλεγγύη ή λύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ χωρών, περιφερειών, πόλεων και μεταξύ των πολιτών μας», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου, ενημερώνοντας τα Μέλη του ΕΚ ότι αυτό εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο του έκτακτου Συμβουλίου EPSCO την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησε δε ότι ο κατακερματισμός της προσπάθειας μας κάνει όλους ευάλωτους.

Σε σχέση με την πρακτική προσέγγιση στην αλληλεγγύη, επεσήμανε την ανταλλαγή πόρων, ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, ανταλλαγή εξοπλισμού, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα πρωτόκολλα δοκιμών και εξοπλισμού επεξεργασίας. «Αυτό δεν είναι συνηθισμένο. Αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση και κάτω από αυτές τις συνθήκες, όλοι πρέπει να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους», προειδοποίησε.

Η Επίτροπος ενημέρωσε τα Μέλη του ΕΚ ότι οι εξελίξεις στα Κ-Μ διαφέρουν σημαντικά και ενώ δεν θα βρεθούν ταυτόχρονα στο ίδιο σενάριο, έχει καλέσει όλες τις κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους ετοιμότητας και να τα μοιραστούν με την Κομισιόν.

«Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι ιατροί στην πρώτη γραμμή θα έχουν τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Έχουμε δρομολογήσει κοινές προμήθειες για εξοπλισμό ατομικής προστασίας και θα εξετάσουμε περισσότερες κοινές προμήθειες για ιατρικό εξοπλισμό», σημείωσε.

«Με τον Επίτροπο Μπρέτον συζητάμε επίσης για το πώς η βιομηχανία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή για να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις. Ενισχύουμε επίσης την επιχειρησιακή υποστήριξη και συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων επί του εδάφους.

Μια αποστολή εμπειρογνωμόνων έχει ήδη πραγματοποιηθεί στην Ιταλία και μια δεύτερη είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα», ανέφερε προς τα Μέλη του ΕΚ. «Έχουμε αυξήσει τη χρηματοδότηση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίων, τη θεραπεία και τη διάγνωση, με τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε σχεδόν 140 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος Horizon 2020 και της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα».

Στη ίδια σύνοδο της ολομέλειας τοποθετήθηκε τόσο ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, όσο και εκπρόσωπος της Κροατικής Προεδρίας του Συμβουλίου. Η Προεδρία υπενθύμισε τις συζητήσεις στο Συμβούλιο σε επίπεδο Υπουργών Υγείας, αλλά και την προγραμματισμένη για σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα του COVID19, υπό τον Πρόεδρο Σαρλ Μισέλ (17:00 τοπική ώρα Βρυξελλών).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η Βρετανία επέβαλε την περασμένη εβδομάδα νέα μέτρα που απαιτούσαν από τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι

Σενάριο «lockdown» στη Βρετανία

Τα νέα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται, είναι όλες οι παμπ, τα εστιατόρια και τα μπαρ να κλείσουν για δύο εβδομάδες
ΠΗΓΗ: skai.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X