ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Long COVID: Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο ΠΟΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η COVID-19 προκάλεσε τον θάνατο 6,5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ μολύνθηκαν από κορωνοϊό περίπου 600 εκατομμύρια

Kathimerini.gr

To βαρύ ανθρώπινο και οικονομικό κόστος της long COVID κατέδειξε ως μείζον παγκόσμιο υγειονομικό και κοινωνικό πρόβλημα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Με χθεσινό άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian, απηύθυνε έκκληση σε κυβερνήσεις και αρμοδίους φορείς να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση της «σοβαρής κρίσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, η COVID-19 προκάλεσε τον θάνατο 6,5 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, ενώ μολύνθηκαν από κορωνοϊό περίπου 600 εκατομμύρια. Το 10% έως 20% εκείνων που προσβλήθηκαν από τον φονικό ιό εμφανίζουν για βραχύ ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα συμπτώματα της λοίμωξης, όπως έντονη κόπωση, γνωσιακές δυσλειτουργίες και δυσκολία στην αναπνοή, με τις γυναίκες να είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνισή τους.

Μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη long COVID, αφήνοντας τους πάσχοντες να διαχειριστούν μόνοι τα συμπτώματά τους, συνήθως χωρίς υποστήριξη ή καθοδήγηση.

Ο δρ Γκεμπρεγέσους υπογραμμίζει ότι «οι συνέπειες της long COVID είναι πολύ σημαντικές σε όλα τα κράτη του κόσμου και πρέπει να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Τα κράτη πρέπει να ενισχύσουν την έρευνα για τη long COVID και ταυτόχρονα να παράσχουν εύκολη πρόσβαση σε υγειονομικές υπηρεσίες στους αρρώστους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα δεινά τους και ταυτόχρονα να θωρακιστούν τόσο τα συστήματα υγείας όσο και το εργατικό δυναμικό τους».

Στο σχέδιο δράσης που προτείνει ο ΠΟΥ περιλαμβάνονται μέτρα, όπως η άμεση χορήγηση αντιιικών σε εκείνους που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα από COVID, η πραγματοποίηση επενδύσεων στην έρευνα και παγκόσμια διάθεση των επιστημονικών εργαλείων και της γνώσης προκειμένου να προλαμβάνονται, ανιχνεύονται και αντιμετωπίζονται τα κρούσματα long COVID. Οι ασθενείς πρέπει να περιθάλπονται όσον αφορά την ψυχική και σωματική τους υγεία, αλλά και να στηρίζονται οικονομικά εκείνοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω της ασθένειάς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση