ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μάουι – Χαβάη: Ο παράδεισος μετατράπηκε σε στάχτη

Έρευνα για τη φονικότερη πυρκαγιά του αιώνα στις ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Το νησί Μάουι της Χαβάης, γνωστό και ως παράδεισος, μετατράπηκε σε κόλαση μέσα σε μερικές ώρες, λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε στο δυτικό τμήμα του, της φονικότερης στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από 100 χρόνια.

Οι αρχές τονίζουν ότι οι φωτιές που ξέσπασαν στις 8 Αυγούστου αποτελούν την πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή στην ιστορία της Χαβάης.

Το Μάουι έμεινε χωρίς ρεύμα και επικοινωνίες, ενώ το μεγαλύτερο σύστημα έκτακτης ανάγκης στον κόσμο ήταν ουσιαστικά ανενεργό και οι «σειρήνες του παρέμειναν τραγικά σιωπηλές», σύμφωνα με μαρτυρίες.

Οι κάτοικοι του νησιού υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν επίσημη προειδοποίηση για την επερχόμενη καταστροφή και υπήρξαν παράπονα ότι οι αξιωματούχοι ήταν «θλιβερά απροετοίμαστοι».

Τα αίτια της καταστροφής

Οι πυρκαγιές εξαπλώθηκαν γρήγορα λόγω των ακραίων συνθηκών που οφείλονται στην ξηρασία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους.

Μεγάλο μέρος της ιστορικής πόλης Λαχάινα έχει καταστραφεί, ενώ η πυρκαγιά έχει κάψει χιλιάδες κατοικίες και εμπορικά κτήρια ολοσχερώς.

Ο αριθμός των νεκρών από τις πυρκαγιές στο Μάουι ανέρχεται σε τουλάχιστον 93 άτομα, ενώ πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται.

 

Εισαγγελική έρευνα

«Δεν πρόκειται να προσπαθήσω να δικαιολογηθώ για αυτή την τραγωδία», δήλωσε την Κυριακή στο CNN η γερουσιαστής Μάτζι Χιρόνο. «Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας έχει ξεκινήσει έρευνα για το τι συνέβη με τις σειρήνες, καθώς και για άλλες ενέργειες ή παραλήψεις».

Η γερουσιαστής πρόσθεσε ότι θα έρθει η ώρα για την απόδοση ευθυνών και ότι επί του παρόντος, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη διάσωση αγνοουμένων.

Παράτησαν αυτοκίνητα και διέφυγαν στη θάλασσα

Η Χιρόνο προέβη στις παραπάνω δηλώσεις το πρωί της Κυριακής, μία ημέρα μετά την επιθεώρηση των ζημιών στο Μάουι, στην οποία συμμετείχε μαζί με τον κυβερνήτη της πολιτείας και τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

«Η ιστορική πόλη της Λαχάινα κάηκε ολοσχερώς», είπε, προσθέτοντας ότι αρκετά αυτοκίνητα έχουν επίσης καταστραφεί ολοσχερώς. «Εντοπίστηκαν αυτοκίνητα κοντά στον ωκεανό και είναι σαφές ότι οι επιβάτες αυτών των οχημάτων πιθανώς διέφυγαν στη θάλασσα. Ενημερώθηκα ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι διασώθηκαν μέσω θαλάσσης σε εκείνη τη θέση», είπε η γερουσιαστής.

«Σοκ και πένθος»

Η Χιρόνο αναφέρθηκε επίσης στους ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται, αλλά και σε όσους έμειναν άστεγοι.

«Επισκέφθηκα καταφύγιο με περίπου 400 κατοίκους που κοιμόντουσαν σε ράντζα στους οποίους θα πρέπει να παρέχουμε στέγαση βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε η ίδια.

Μίλησε επίσης για τους πόρους που πρόκειται να διατεθούν και για την υποστήριξη των κυβερνητικών υπηρεσιών, ενώ αναγνώρισε ότι η πολιτεία βρίσκεται σε κατάσταση «σοκ και πένθος».

«Γνωρίζουμε ότι για την ανάκαμψη απαιτείται μία μακρά περίοδος και οι πόροι θα είναι απαραίτητοι», τόνισε. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αγνοούνται. Πρέπει να εντοπιστούν», ανέφερε, απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους να προσέλθουν για να παράσχουν DNA.

Χωρίς στέγη

Το Μάουι δίνει μάχη αφενός για τη στέγαση των κατοίκων που έχασαν τα σπίτια τους λόγω της καταστροφής, αφετέρου για τη διατήρηση της ατμομηχανής της οικονομίας του, που είναι ο τουρισμός.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω της έλλειψης στέγης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN. Πολλές οικογένειες έχασαν τα σπίτια τους στη Λαχάινα και αναγκάστηκαν να καταφύγουν κατά μήκος του αιγιαλού για 12 ώρες.

Οι κάτοικοι τονίζουν ότι μόλις πέρασαν έναν εφιάλτη και είναι έτοιμοι να περάσουν έναν ακόμη στην προσπάθεια να μην μείνουν άστεγοι.

Δεν «κλείσαμε» για τους τουρίστες

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι της Χαβάης τόνισαν σε ενημερώσεις ότι το νησί δεν είναι κλειστό για τους τουρίστες, ιδίως η ανατολική πλευρά του, που δεν επλήγη από τις πυρκαγιές.

Η πανδημία Covid-19 ανάγκασε το νησί να κλείσει ουσιαστικά τη μεγαλύτερη οικονομική μηχανή του για μήνες και οι αξιωματούχοι πασχίζουν ώστε οι επισκέπτες να μην αποθαρρυνθούν ξανά.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοίκοι του δυτικού Μάουι που έχασαν τα σπίτια τους να ανταγωνίζονται με τους τουρίστες για στέγαση.

Οι τοπικές Αρχές απευθύνουν εκκλήσεις για «μικρή αναστολή στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, επειδή δεν υπάρχουν χώροι για τη διαμονή των ντόπιων». «Θα χρειαστούν αυτά τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Θα χρειαστούν τα Airbnbs μας», επισημαίνουν.

 

Η «τέλεια καταιγίδα»

Οι πυρκαγιές, οι οποίες εκδηλώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, τροφοδοτήθηκαν από έναν ατυχή συνδυασμό ενός τοπίου ξεραμένου και ισχυρών ανέμων που συνιστά μια «τέλεια καταιγίδα», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο τυφώνας Ντόρα, πέρασε 750 μίλια νότια της Χαβάης, ενισχύοντας τις ριπές των ανέμων.

Επιπλέον, τμήματα του Μάουι, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου μέρους της δυτικής ακτής του νησιού, βρίσκονται επί του παρόντος υπό σοβαρή ξηρασία, σύμφωνα με το U.S. Drought Monitor.

Οι πυρκαγιές φάνηκε να ξεσπούν από το πουθενά, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνήτρια της Χαβάης Σίλβια Λιουκ σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη.

«Ποτέ δεν περιμέναμε σε αυτή την πολιτεία ότι ένας τυφώνας, ο οποίος δεν επηρέασε τα νησιά μας, θα προκαλούσε τέτοιου είδους πυρκαγιές», εξήγησε η Λιουκ. «Πυρκαγιές που εξαφάνισαν κοινότητες. Πυρκαγιές που εξαφάνισαν επιχειρήσεις. Πυρκαγιές που κατέστρεψαν σπίτια».

Καμένη γη

Η καταστροφή ήταν εκτεταμένη στο νησί, με δορυφορικές εικόνες πριν και μετά να δείχνουν χιλιόμετρα καμένης γης και υποδομών.

Ενώ οι άνεμοι υποχώρησαν την Πέμπτη, εξακολουθούσαν να προκαλούν δυσκολίες στους πυροσβέστες, οι οποίοι κατάφεραν να περιορίσουν τις πυρκαγιές σε ποσοστό περίπου 80% μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως η προέλευση της πυρκαγιάς δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

Στο νησί έγιναν μαζικές εκκενώσεις περιοχών, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να διαφύγουν προς το αεροδρόμιο του Μάουι.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης ώστε να διατεθεί ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για να βοηθηθούν οι πληγέντες στην κομητεία Μάουι.

Με πληροφορίες από CNN, ABC, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση