ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Σε «λαβύρινθο» διαπραγματεύσεων και βίας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε την προγραμματισμένη περιοδεία του στην περιοχή

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέο γύρο συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που προγραμματίζεται για αύριο Πέμπτη στο Κατάρ, περιορίζοντας τις ελπίδες για επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας, που σύμφωνα με ιρανικές πηγές, θα μπορούσαν να εμποδίσουν επίθεση αντιποίνων της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι περιμένουν να προχωρήσουν οι έμμεσες συνομιλίες όπως είχε προγραμματιστεί στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, καθώς και ότι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμα εφικτή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε ταξίδι στη Μέση Ανατολή που αναμενόταν να ξεκινήσει την Τρίτη.

Βιώσιμο σχέδιο ζήτησε η Χαμάς

Τρεις ανώτατοι Ιρανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους, τόνισαν ότι μόνο συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα εμπόδιζε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες της Πέμπτης, αλλά η Χαμάς, η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα, ζήτησε βιώσιμο σχέδιο για να εφαρμόσει πρόταση που έχει ήδη αποδεχθεί και όχι περισσότερες συνομιλίες.

«Η Χαμάς είναι προσηλωμένη στην πρόταση που της υποβλήθηκε στις 2 Ιουλίου, η οποία βασίζεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην ομιλία Μπάιντεν και η οργάνωση είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως συζήτηση για μηχανισμό με σκοπό την εφαρμογή του», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούκρι στο Reuters.

«Η μετάβαση σε νέα διαπραγμάτευση επιτρέπει στην κατοχή να επιβάλει νέους όρους και να χρησιμοποιήσει τον λαβύρινθο της διαπραγμάτευσης για να πραγματοποιήσει περισσότερες σφαγές», πρόσθεσε.

Μάχες στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη

Οι μάχες στη Γάζα δεν έχουν σταματήσει με κατοίκους της Χαν Γιουνίς να τονίζουν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ανατίναξαν σπίτια στα ανατολικά και ενέτειναν τους βομβαρδισμούς με τανκς στις ανατολικές περιοχές του κέντρου της πόλης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απαντούσε στις εκτοξεύσεις ρουκετών της Χαμάς προς το Τελ Αβίβ την Τρίτη, καθώς και ότι έπληξε 40 στρατιωτικούς στόχους μέσα σε 24 ώρες.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι τα ισραηλινά χτυπήματα είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων μέχρι στιγμής την Τετάρτη, κυρίως σε κεντρικές και νότιες περιοχές του θυλάκου.

Η Χαμάς ανακοίνωσε επίσης ότι μέλη της συμμετείχαν σε σφοδρές συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, όπου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σκότωσε αρκετούς ενόπλους.

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα είχε ως στόχο τον τερματισμό των μαχών στη Γάζα και τη διασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στον θύλακο σε αντάλλαγμα για πολλούς Παλαιστίνιους που βρίσκονται σε φυλακές στο Ισραήλ, αλλά οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες.

Η Χαμάς θέτει τη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα ως βασική προϋπόθεση για την απελευθέρωση ομήρων, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συμφωνήσει μόνο σε παύση των μαχών για να επιτρέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερους ομήρους να επιστρέψουν. Εχει αναφέρει επανειλημμένα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν εξαλειφθεί η Χαμάς.

Επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς σε ισραηλινές κοινότητες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου οδήγησε περίπου 1.200 ανθρώπους στον θάνατο, ενώ περισσότεροι από 250 παρέμειναν όμηροι στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς υπολογισμούς, σε ένα από τα πιο καταστροφικά πλήγματα στην ιστορία του Ισραήλ.

Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει μεγάλο μέρος της Γάζας, έχουν εκτοπίσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και έχουν σκοτώσει περίπου 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, προκαλώντας φρίκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ισραήλ έχει γνωστοποιήσει ότι έχει χάσει περισσότερους από 300 στρατιώτες. Οι επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς στο έδαφός του συνεχίστηκαν.

Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ στον Λίβανο

Σε μία προσπάθεια να αποτρέψει ξεχωριστή κλιμάκωση μεταξύ της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, αφού το τελευταίο σκότωσε ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού τον περασμένο μήνα, ο Αμος Χόχσταϊν, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, προσγειώθηκε στη Βηρυτό σήμερα Τετάρτη.

Ο Χόχσταϊν θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι, ο οποίος ηγείται της οργάνωσης Αμάλ που συνεργάζεται με τη Χεζμπολάχ και έχει επίσης εκτοξεύσει ρουκέτες στο Ισραήλ.

«Αντιμετωπίζουμε αβέβαιες ευκαιρίες για διπλωματία, η οποία τώρα στοχεύει στο να αποτρέψει τον πόλεμο και να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα», είπε ο Μικάτι σε ομιλία του ενόψει της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση