ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μισθοφόρος Wagner: Η βαρβαρότητα στην Ουκρανία με ώθησε να αυτομολήσω

Οι μαχητές της Wagner στέλνονταν συχνά στη μάχη με ελάχιστες οδηγίες και η μεταχείριση της εταιρείας στους απρόθυμους νεοσυλλέκτους ήταν ανελέητη, είπε ο Αντρέι Μεντβέντεφ

ΠΗΓΗ: CNN

Πρώην μισθοφόρος της Wagner λέει, μιλώντας αποκλειστικά στο CNN, ότι η βαρβαρότητα που είδε στην Ουκρανία τον ώθησε τελικά να αυτομολήσει.

Οι μαχητές της Wagner στέλνονταν συχνά στη μάχη με ελάχιστες οδηγίες και η μεταχείριση της εταιρείας στους απρόθυμους νεοσυλλέκτους ήταν ανελέητη, είπε ο Αντρέι Μεντβέντεφ στον Άντερσον Κούπερ του CNN από την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, όπου ζητεί άσυλο έχοντας διασχίσει τα αρκτικά σύνορα της χώρας με τη Ρωσία.

«Μάζευαν όσους δεν ήθελαν να πολεμήσουν και τους πυροβολούσαν μπροστά στους νεοφερμένους», ισχυρίζεται. «Έφεραν δύο κρατούμενους που αρνήθηκαν να πάνε να πολεμήσουν και τους πυροβόλησαν μπροστά σε όλους. Τους έθαψαν στα χαρακώματα που έσκαψαν οι ασκούμενοι».

Ο 26χρονος, ο οποίος λέει ότι υπηρέτησε στο παρελθόν στον ρωσικό στρατό, εντάχθηκε στη Wagner ως εθελοντής. Κατέφτασε στην Ουκρανία λιγότερο από δέκα ημέρες μετά την υπογραφή του συμβολαίου του, τον Ιούλιο του 2022, υπηρετώντας κοντά στο Μπαχμούτ, την πόλη της πρώτης γραμμής στην περιοχή του Ντονέτσκ. Η ομάδα μισθοφόρων έχει αναδειχθεί ως βασικός παράγοντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι αναφερόταν απευθείας στους ιδρυτές της ομάδας, τον Ντμίτρι Ούτκιν και τον Ρώσο ολιγάρχη Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Αναφέρεται στον Πριγκόζιν ως «ο διάβολος». «Αν ήταν Ρώσος ήρωας, θα έπαιρνε ένα όπλο και θα έτρεχε με τους στρατιώτες», είπε ο Μεντβέντεφ.

Ο Πριγκόζιν έχει επιβεβαιώσει προηγουμένως ότι ο Μεντβέντεφ είχε υπηρετήσει στην εταιρεία του, λέγοντας ότι «θα έπρεπε να είχε διωχθεί για απόπειρα κακομεταχείρισης κρατουμένων».

Ο πρώην μισθοφόρος της Wagner, Αντρέι Μεντβέντεφ. (©Reuters)

Ο πρώην μισθοφόρος της Wagner είπε στο CNN ότι δεν ήθελε να σχολιάσει τι είχε κάνει ο ίδιος ενώ πολεμούσε στην Ουκρανία.

Η Wagner δεν είχε στρατηγική τακτικής, με τα στρατεύματα να καταρτίζουν σχέδια εν κινήσει, είπε ο Μεντβέντεφ. «Δεν υπήρχε πραγματική τακτική. Απλώς παίρναμε εντολές για τη θέση του αντιπάλου… Δεν υπήρχαν σαφείς εντολές για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούμε. Απλώς σχεδιάζαμε πώς θα το κάνουμε, βήμα προς βήμα. Ποιος θα άνοιγε πυρ, τι είδους βάρδιες θα είχαμε… Το πού θα οδηγούσε όλο αυτό ήταν το πρόβλημά μας», είπε.

Ο Μεντβέντεφ μίλησε στο CNN από το Όσλο αφού διέσχισε τα σύνορά του προβαίνοντας σε τολμηρή αποστασία, κατά την οποία, όπως λέει, διέφυγε τη σύλληψη «τουλάχιστον δέκα φορές» και απέφυγε τις σφαίρες από τις ρωσικές δυνάμεις. Πέρασε στη Νορβηγία πάνω από μια παγωμένη λίμνη χρησιμοποιώντας λευκό καμουφλάζ για κάλυψη, είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ήξερε από την έκτη ημέρα της παρουσίας του στην Ουκρανία ότι δεν ήθελε να επιστρέψει για άλλη μάχη, αφού είδε στρατεύματα να μετατρέπονται σε «τροφή για κανόνια».

Ξεκίνησε με 10 άντρες υπό τις διαταγές του, αριθμός που αυξήθηκε μόλις επιτράπηκε στους κρατούμενους να ενταχθούν, είπε. «Τα πτώματα αυξάνονταν όλο και περισσότερο, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν να πολεμήσουν. Στο τέλος είχα πολλούς ανθρώπους υπό τις διαταγές μου», είπε. «Δεν μπορούσα να μετρήσω πόσους. Υπήρχε διαρκής κινητικότητα. Όσο περισσότεροι νεκροί σημειώνονταν τόσο περισσότεροι κρατούμενοι έρχονταν».

Οι ομάδες υπεράσπισης λένε ότι οι κρατούμενοι που κατατάχθηκαν ενημέρωσαν τις οικογένειές τους ότι θα λάμβαναν πληρωμή πέντε εκατομμυρίων ρουβλίων (70.000 ευρώ) εάν πέθαιναν στον πόλεμο.

Αλλά στην πραγματικότητα «κανείς δεν ήθελε να πληρώσει τόσα χρήματα», είπε ο Μεντβέντεφ. Υποστήριξε ότι πολλοί Ρώσοι που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στην Ουκρανία «κηρύχθηκαν αγνοούμενοι».

Ο Μεντβέντεφ συγκινείτο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, λέγοντας στο CNN ότι έβλεπε θάρρος και στις δύο πλευρές του πολέμου.

«Ξέρετε, είδα θάρρος και από τις δύο πλευρές, από την ουκρανική πλευρά επίσης, και τα αγόρια μας επίσης… Θέλω απλώς να το μάθουν όλοι αυτό», είπε.

Πρόσθεσε ότι θέλει να μοιραστεί τώρα την ιστορία του προκειμένου να βοηθήσει ο Πριγκόζιν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Αργά ή γρήγορα η προπαγάνδα στη Ρωσία θα σταματήσει να λειτουργεί, ο λαός θα ξεσηκωθεί, οι ηγέτες μας κριθούν και ένας νέος ηγέτης θα αναδειχθεί».

Η Wagner περιγράφεται συχνά ως τα στρατεύματα του Πούτιν που δεν είναι επισήμως καταγεγραμμένα. Έχει επεκτείνει το αποτύπωμά της παγκοσμίως από τη δημιουργία της το 2014 και έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου στην Αφρική, τη Συρία και την Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε αν φοβάται ότι θα έχει τη μοίρα ενός άλλου αποστάτη της Wagner, του Γεβγκένι Νούζιν, ο οποίος δολοφονήθηκε με βαριοπούλα, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο θάνατος του Νούζιν τον ενθάρρυνε να φύγει.

«Θα έλεγα απλώς ότι με έκανε πιο τολμηρό, πιο αποφασισμένο να φύγω», είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: CNN

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση