ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Μπάιντεν για Τραμπ: Επιδιώκει έναν «σύγχρονο κατευνασμό» με τον Πούτιν

Παρομοίασε τη στάση του με την -αποτυχημένη- πολιτική κατευνασμού της Βρετανίας απέναντι στον Χίτλερ

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Την εκτίμηση ότι η επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία ώστε να παραχωρήσει εδάφη της στη Ρωσία, αποτελεί μια μορφή ενός σύγχρονου «διπλωματικού κατευνασμού» απέναντι στη Ρωσία, εξέφρασε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Ο Μπάιντεν, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στο Ντέλαγουεαρ, είχε αναφέρει πως ο Πούτιν θεωρεί την Ουκρανία κομμάτι της Ρωσίας και ότι όποιος πιστεύει ότι θα τον σταματήσει «με την παραχώρηση κάποιων εδαφών» είναι «απλώς ανόητος».

Η φράση Μπάιντεν περί «κατευνασμού» (appeasement) αναφέρεται στην πολιτική του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλεϊν, ο οποίος προσπάθησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 να κατευνάσει τις απαιτήσεις του Αδόλφου Χίτλερ σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας καταστροφικός ολοκληρωτικός πόλεμος στην Ευρώπη.

Μιλώντας για τον Πούτιν, ο Μπάιντεν ανέφερε: «Δεν καταλαβαίνω πώς κάποιοι πιστεύουν ότι αν επιτρέψουμε σε έναν δικτάτορα να πάρει σημαντικά τμήματα γης που δεν του ανήκουν, αυτό θα τον ικανοποιήσει. Δεν το καταλαβαίνω».

Στη συνέντευξη στο BBC, ο τέως πρόεδρος μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος διαχειρίστηκε το ουκρανικό, καθώς και για την απόφασή του να μην διεκδικήσει την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Ερωτηθείς εάν έπρεπε να αποχωρήσει νωρίτερα από την κούρσα, ο Μπάιντεν είπε πως κάτι τέτοιο, μάλλον, δεν θα έπαιζε ρόλο. «Αποχωρήσαμε σε μια στιγμή όπου είχαμε έναν καλό υποψήφιο (σ.σ. την Κάμαλα Χάρις)», τόνισε και συνέχισε: «Τα πράγματα εξελίχθηκαν τόσο γρήγορα. Ηταν μια δύσκολη απόφαση. Νομίζω, όμως, ότι ήταν η σωστή απόφαση».

Μιλώντας για τα πεπραγμένα της νέας κυβέρνησης Τραμπ, ο πρώην πρόεδρος καταδίκασε τις αναφορές του νυν προέδρο σχετικά με τη διώρυγα του Παναμά, τη Γροιλανδία και τον Καναδά, ενώ για τη στάση της δική του κυβέρνησης σχετικά με την Ουκρανία είπε: «Τους δώσαμε ό,τι χρειάζονταν για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία τους και ήμασταν έτοιμοι να απαντήσουμε, πιο επιθετικά».

Οταν ρωτήθηκε για τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας Τραμπ, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στην κατάσταση στις ΗΠΑ με το τέλος της δικής του θητείας: «Η οικονομία αναπτυσσόταν. Κινούμασταν προς μια κατεύθυνση όπου το χρηματιστήριο ήταν πολύ ψηλά. Βρισκόμασταν σε μια κατάσταση όπου επεκτείναμε την επιρροή μας σε όλο τον κόσμο με θετικό τρόπο, ενισχύοντας το εμπόριο».

Σε ερώτηση για το τι πιστεύει για την εκκίνηση του Τραμπ 2.0, ο τέως πρόεδρος είπε: «Θα αφήσω την ιστορία να το κρίνει αυτό. Δεν βλέπω τίποτα που να είναι θριαμβευτικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση