ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπάιντεν: Eνίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας με προηγμένα συστήματα

Με ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων και κινήσεις για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αντέδρασαν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης

REUTERS, A.P.

Με ομοβροντία καταδικαστικών δηλώσεων και κινήσεις για περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας αντέδρασαν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης στο νέο κύμα των ρωσικών βομβαρδισμών. Ωστόσο, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας, έντονη είναι η ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης του πολέμου και αναζητούνται κανάλια επικοινωνίας με το Κρεμλίνο ώστε να ανιχνευθούν οι δυνατότητες διπλωματικής λύσης.

«Η Ρωσία έδειξε για μία ακόμη φορά στον κόσμο τι αντιπροσωπεύει: τον τρόμο και τη βαναυσότητα», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφορικά με τις χθεσινές επιθέσεις. Για «βάρβαρες και δειλές επιθέσεις» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πίτερ Στάνο, προειδοποιώντας τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο με νέες, ισχυρές κυρώσεις αν η χώρα του αναμειχθεί άμεσα στην ουκρανική κρίση στο πλευρό της Ρωσίας.

Επίδειξη αποφασιστικότητας της Δύσης έναντι του Πούτιν και παρασκηνιακές κινήσεις για διπλωματική διέξοδο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας με προηγμένα αμερικανικά συστήματα, έτσι ώστε η χώρα του να αμυνθεί αποτελεσματικά έναντι των ρωσικών επιθέσεων. Νωρίτερα, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή της θα είναι έτοιμη εντός των προσεχών ημερών να παραδώσει στο Κίεβο τα πρώτα από τα τέσσερα υπερσύγχρονα συστήματα αεράμυνας Iris T-SLM. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η Γαλλία. Η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου» τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και δεσμεύθηκε ότι η χώρα του θα αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια προς το Κίεβο.

Ανησυχεί η Ινδία

Τη «βαθιά ανησυχία» της για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία εξέφρασε η Ινδία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αριντάμ Μπαγκτσί τόνισε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνδράμει σε κάθε προσπάθεια για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας. Η Ινδία έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, αλλά διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, η οποία αντιπροσωπεύει τον πρώτο πάροχο των στρατιωτικών εξοπλισμών της.
Την πρόθεσή της να μεσολαβήσει για διπλωματική λύση έχει εκφράσει κατ’ επανάληψιν και η Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί αυτή την εβδομάδα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Καζακστάν, το οποίο επισκέπτονται και οι δύο ηγέτες. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με αντικείμενο την πρόταση του Τούρκου ηγέτη να φιλοξενήσει ανωτάτου επιπέδου συνάντηση Ρωσίας – Δύσης για το Ουκρανικό. Αλλά και οι Αμερικανοί δεν έχουν αποκλείσει απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για πυρηνικό «Αρμαγεδδώνα» και, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του στη σύνοδο κορυφής του G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας, τον επόμενο μήνα. Αυτό, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι ο Πούτιν θα μεταβεί στο Μπαλί, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επίσημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση