ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

«Να μεταφέρουμε τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου σε χώρες εκτός ΕΕ»

Μάρι Ραντάνεν στην «Κ» - «Γνωρίζω ότι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, κανείς δεν θα έχει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη»

Kathimerini.gr

«Πρώτα η ασφάλεια», είναι η σημαία της μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Μάρι Ραντάνεν, υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων της Φινλανδίας. Ζητεί η εξέταση των αιτημάτων ασύλου αλλά και η προστασία όσων λαμβάνουν άσυλο να γίνεται σε χώρες εκτός Ε.Ε. Οπως εξηγεί στη συνέντευξή της στην «Κ», το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου «χρησιμοποιείται για να περάσουν μετανάστες παράνομα στην Ευρώπη». Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι η Φινλανδία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων των καταφυγίων για πολίτες. Η Μάρι Ραντάνεν είναι υπουργός της δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.

— Φαίνεται ότι η Μόσχα αυξάνει τη στρατιωτική παρουσία στα σύνορά σας, ενώ το 2024 περισσότεροι από 1.300 μετανάστες από τη Συρία και τη Σομαλία πέρασαν τα σύνορα από την πλευρά της Ρωσίας και εισήλθαν στη χώρα. Αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα με τη Ρωσία;

— Θα έλεγα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη Ρωσία το έχουν οι Ουκρανοί, αλλά ναι, αντιμετωπίσαμε την εργαλειοποίηση των μεταναστών στα σύνορά μας. Τώρα η κατάσταση έχει ηρεμήσει. Τα σημεία διέλευσης των συνόρων μας είναι κλειστά και έχουμε συγκεντρώσει όλο το σύστημα αιτήσεων ασύλου εκτός των ανατολικών μας συνόρων και πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο η παράταση για έναν ακόμη χρόνο. Πρόκειται για θέμα ασφαλείας, όχι μόνο για τη Φινλανδία αλλά για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ γιατί εμείς είμαστε τα εξωτερικά σύνορα και της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

— Ποια είναι αυτή τη στιγμή η στάση των Φινλανδών απέναντι στη μετανάστευση;

— Εχουμε δει τις συνέπειες των πολύ φιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν και πόσο δύσκολα ενσωματώνονται οι μετανάστες. Στη Φινλανδία, όπως και στη Σουηδία, έχουμε συμμορίες οι οποίες αποτελούνται από μετανάστες 18 έως 25 ετών. Εχουμε αυστηροποιήσει πολύ τη νομοθεσία και θα συνεχίσουμε. Δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα, υπάρχουν και ευθύνες, όταν πηγαίνεις σε μια χώρα είσαι υποχρεωμένος να μάθεις τη γλώσσα και τις αξίες της κοινωνίας μας. Νομίζω ότι ο φινλανδικός λαός περίμενε αυτές τις αλλαγές, αλλιώς δεν θα μας ψήφιζε και δεν θα ήμασταν κυβέρνηση.

— Πιστεύετε ότι ένα ενιαίο σύστημα ασύλου για την Ευρώπη θα ήταν πιο αποδοτικό;

— Ναι, αλλά αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα ότι δεχόμαστε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήματα ασύλου στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Ακόμη κι αν η απάντηση είναι απορριπτική, ο κόσμος δεν φεύγει τελικά. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μειώσουμε τον αριθμό των αιτήσεων ασύλου. Είναι αυτό που εμείς αποκαλούμε «καινοτόμες λύσεις». Πρέπει να δούμε πώς θα μεταφέρουμε τη διαδικασία αιτήσεων ασύλου, αλλά και την προστασία, εκτός Ε.Ε. σε ασφαλείς τρίτες χώρες.

— Αναφέρεστε σε συγκεκριμένες χώρες;

— Οχι, αλλά χρειάζεται να βρούμε μια λύση. Το σύστημα ασύλου δεν φτιάχτηκε για να πηγαίνεις σε όποια χώρα θέλεις. Ζητάς άσυλο σε μια χώρα όπου θα είσαι ασφαλής σε σχέση με τη χώρα καταγωγής σου και η οποία είναι καλύτερα να είναι κοντά στην πατρίδα σου.

— Εμείς ως χώρα δεχόμαστε πολλές αιτήσεις ασύλου εξαιτίας της γεωγραφικής μας θέσης και θα θέλαμε να υπάρξει διαμοιρασμός της ευθύνης με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Τι πιστεύετε γι’ αυτό;

— Δεν νομίζω ότι είναι πολύ βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να αναζητήσουμε ασφαλή μέρη σε τρίτες χώρες όπου να επιστρέφουμε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί αυτή τη στιγμή απλώς έχουν βρει έναν τρόπο να έρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Γνωρίζω ότι αναζητούν μια καλύτερη ζωή, αλλά αν συνεχίσουμε έτσι κανείς δεν θα έχει μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

— Από την άλλη, η Ευρώπη χρειάζεται ανθρώπους για την αγορά εργασίας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα;

— Αυτό είναι άλλη ιστορία. Δεν μπορείς να έρθεις για δουλειά στην Ευρώπη περνώντας παράνομα τα σύνορα. Κάθε χώρα πρέπει να εξετάσει τι πραγματικά χρειάζεται και να γίνεται η μετακίνηση με νόμιμες άδειες εργασίας. Αν θέλετε εργαζομένους δώστε τους άδειες εργασίας, όχι άσυλο.

— Θα πρέπει να δίνεται η υπηκοότητα σε κάποιους μετανάστες;

— Για εκείνους που έρχονται για δουλειά ναι, αλλά θα πρέπει πρώτα να αποκτήσουν άδεια εργασίας, να δουλέψουν, να κερδίζουν τα δικά τους χρήματα και να μην εμπλακούν σε παράνομες πράξεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η υπηκοότητα είναι το βραβείο για την καλή ενσωμάτωση και όχι προαπαιτούμενο.

— Η Φινλανδία χρειάζεται μετανάστες για την αγορά εργασίας;

— Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα λέει ότι πρώτα βρίσκουμε δουλειά στους Φινλανδούς, μετά σε εκείνους που έρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. Είμαστε λίγο κρύα χώρα και έχουμε υψηλή φορολογία, αλλά είμαστε μια χαρούμενη χώρα. Μετά θα στραφούμε σε τρίτες χώρες. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 3.000 ανέργους, αλλά όταν αυτό αλλάξει τότε πιθανότατα ο τομέας των υπηρεσιών ενδεχομένως να χρειαστεί εργαζομένους. Θα θέλαμε να καλωσορίσουμε ανθρώπους που έχουν υψηλή μόρφωση.

— Καταλαβαίνω ότι δίνετε μεγάλη βαρύτητα στην ασφάλεια. Εχετε λάβει επιπλέον μέτρα;

— Εχουμε λάβει την απόφαση να αυξήσουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό στο 3% του ΑΕΠ το 2029. Ετοιμαζόμαστε να αποσυρθούμε από τη Συνθήκη της Οττάβα για να επαναφέρουμε τις νάρκες ξηράς. Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του υπουργείου μου για την ενίσχυση των αρχών, όπως η συνοριοφυλακή, επενδύουμε στην πολιτική προστασία, στα καταφύγια των πολιτών και σε ένα σύστημα προειδοποίησης των πολιτών. Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και για το χειρότερο σενάριο.

— Πιστεύετε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ενός πολέμου;

— Δεν λέω ότι αντιμετωπίζουμε κάτι τέτοιο τώρα, αλλά λέω ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και γι’ αυτό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση