ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέα «φωτιά» στη στέγη της Νοτρ Νταμ

Οι προτάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών

Kathimerini.gr

Στις 23 Απριλίου, περίπου μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, ο σχεδιαστής Ματιέ Λεανέρ αποκάλυψε τα σχέδιά του για τον πυργίσκο του ιστορικού καθεδρικού ναού. Μία απαστράπτουσα φλόγα, ύψους 100 μέτρων, κατασκευασμένη από ανθρακικές ίνες και καλυμμένη με επίχρισμα χρυσού, θα αποτελούσε μία μόνιμη υπενθύμιση της τραγωδίας.

Η πρόταση, που έγινε για πρώτη φορά μέσω Instagram, δεν έγινε ευμενώς αποδεκτή. Κάποιοι, μάλιστα, την αποκάλεσαν βλάσφημη. Στην πραγματικότητα, η πρότασή του αποτελούσε μία απλή πρόκληση. Ο σχεδιαστής επιθυμούσε να υποδείξει την παραδοξότητα της ανακατασκευής του πυργίσκου όπως ήταν τον 19ο αιώνα. Ωστόσο, σήμερα ο ίδιος έχει πάρει το σχέδιο στα σοβαρά.

«Λίγες ημέρες αφού το ανήρτησα στο Διαδίκτυο, σκέφθηκα: Γιατί όχι;», επισημαίνει ο Λεανέρ. «Η φλόγα είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο στην Βίβλο. Είναι δυναμική».

Ενας «φάρος για τις χαμένες ψυχές» είναι η πρόταση του Vizum Atelier, ενός σχεδιαστικού γραφείου που εδρεύει στη Σλοβακία.

Το σχέδιο του Λεανέρ συγκαταλέγεται μεταξύ των δεκάδων που δημοσιοποιήθηκαν μετά την πυρκαγιά. Τα περισσότερα είναι έργα αρχιτεκτονικών και σχεδιαστικών γραφείων. Το εύρος τους είναι μεγάλο και κυμαίνεται από το τρελό (μία αρχιτεκτονική παραφροσύνη που μοιάζει σαν ένα διαστημόπλοιο να προσγειώθηκε πάνω στον καθεδρικό ναό), μέχρι το σύγχρονο (ένα σχέδιο που προβλέπει την μεταβολή της στέγης της Νοτρ Νταμ σε θερμοκήπιο).

Η ακτίνα φωτός

Πολλά από τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή γυάλινων πυργίσκων. Ωστόσο, ένα από αυτά, του Vizum Atelier, ενός σχεδιαστικού γραφείου που εδρεύει στη Σλοβακία, περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ακτίνας φωτός που θα ξεπηδά από τον καινούργιο πυργίσκο και θα φτάνει στον ουρανό. Θα είναι «ένας φάρος για τις χαμένες ψυχές», εξηγεί ο Μίκαλ Κόβατς, αρχιτέκτονας του γραφείου. «Το σχέδιο θα εκπληρώνει τον στόχο των αρχιτεκτόνων των γοτθικών ναών σε όλη την Ευρώπη που ήθελαν να αγγίξουν τα ουράνια με τους πυργίσκους τους», προσθέτει.

Η κατασκευή του σταυρού από χρωματιστό γυαλί είναι μια αναμενόμενη πρόταση.

Μία άλλη πρόταση με θρησκευτικές προεκτάσεις έρχεται από τον Αλεξάντρ Φαντότσι, έναν Βραζιλιάνο αρχιτέκτονα, ο οποίος οραματίζεται την ανακατασκευή της στέγης του καθεδρικού ναού και του πυργίσκου, ολοκληρωτικά από χρωματιστό γυαλί.

Ενα ακόμα σχέδιο, του Αλεχ Νερόβνια, λέκτορος στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας, προτείνει τη δημιουργία μιας στέγης που θα μοιάζει με διαμάντι, γύρω από ένα ανακατασκευασμένο γοτθικό πυργίσκο.

Πολλοί σχεδιαστές επισήμαναν στις συνεντεύξεις τους ότι τα σχέδιά τους ήταν απλά καλλιτεχνικές απαντήσεις στο σοκ που τους προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά. Κάποιοι, αντιθέτως, ελπίζουν ότι τα σχέδιά τους θα επιλεγούν και θα υλοποιηθούν.

Πιο ανατρεπτικό το Studio Νab, που προτείνει τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου στη Νοτρ Νταμ

Δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ, δήλωσε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή πυργίσκου που θα αντικαταστήσει αυτόν που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ευγένιος Βιολέ-Λε-Ντικ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν αντιτίθεται στα σύγχρονα αρχιτεκτονικά σχέδια που μπορεί να κάνουν τη Νοτρ Νταμ ακόμα πιο όμορφη. Πολλοί, ωστόσο, στη Γαλλία, ζητούν την ανακατασκευή του πυργίσκου ακριβώς όπως τον είχε ανοικοδομήσει ο Ευγένιος Βιολέ-Λε- Ντικ. Ενδεικτικά, η Figaro δημοσίευσε δημοσκόπηση από την οποία προκύπτει ότι το 55% των Γάλλων επιθυμεί την ανακατασκευή του πυργίσκου στην προτέρα μορφή του, κάτι για το οποίο ασκούν πιέσεις και πολλοί πολιτικοί.

Χωρίς βιασύνη

Ο Φρανκ Ριέστερ, υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας δήλωσε στο Κοινοβούλιο, πριν από μερικές ημέρες ότι η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγιά δεν θα είναι βιαστική.

Hδη, πολλοί διάσημοι αρχιτέκτονες εκφράζουν την επιθυμία να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό όταν αυτός προκηρυχθεί και γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες. Οπως επισημαίνει ο αρχιτέκτονας Στίβεν Μπάρετ, εταίρος στο αρχιτεκτονικό γραφείο Richard Rogers, που ήταν ένας από τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι, η ανακατασκευή της Νοτρ Νταμ είναι ένα θέμα που θα εξετάσουν. Τονίζει, ωστόσο, ότι το όριο της πενταετίας για την αποκατάσταση του ναού δεν είναι ρεαλιστικό, εκτός και αν ο νέος πυργίσκος κατασκευαστεί αλλού, με τη χρήση σύγχρονων ελαφρών υλικών και στη συνέχεια μεταφερθεί στη Νοτρ Νταμ.

Ο Κλεμέντ Ουλεμέν, διευθυντής ενός γαλλικού σχεδιαστηρίου, επιθυμεί να κατασκευάσει κήπους με δένδρα στη στέγη του γοτθικού ναού.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο «δεν συνάδει με το πνεύμα της γοτθικής εκκλησίας, που χρειάστηκε δεκαετίες για να κατασκευαστεί και πολύ υψηλή τέχνη».

Τα μελίσσια και η φύση

Πολλά από τα σχέδια που δημοσιοποιήθηκαν εμπεριέχουν τη δημιουργία κήπων στη στέγη του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Το σχέδιο θερμοκηπίου του παρισινού NAB Studio θα προβλέπει την τοποθέτηση μελισσιών μέσα στον γυάλινο πυργίσκο, κάτι που συνέβαινε και παλιά. Το μέλι που παρήγαγαν τα μελίσσια στη στέγη της εκκλησίας παραδοσιακά μοιραζόταν στους φτωχούς. Ο Κλέμεντ Ουιλεμέν, διευθυντής ενός γαλλικού σχεδιαστηρίου, δημοσιοποίησε στο LinkedIn την ιδέα του να μετατραπεί η στέγη της εκκλησίας σε έναν κήπο, που θα έχει θέα σε όλο το Παρίσι και που θα είναι «αφιερωμένος σε όλα τα είδη ζώων και φυτών, που σιγά σιγά αφανίζουμε από τον πλανήτη». Ο ίδιος, σε τηλεφωνική συνέντευξη, τόνισε ότι η αγάπη για τη φύση και η επιθυμία προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν ανησυχίες που ενώνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και κατά αυτό τον τρόπο «είναι η μοναδική μας παγκόσμια θρησκεία».

Τη δημιουργία μιας φλόγας, ύψους εκατό μέτρων, από ανθρακικές ίνες, επικαλυμμένης με χρυσό, οραματίζεται ο Ματιέ Λεανέρ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ