ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νότια Κορέα: Παραίτηση του πρωθυπουργού μετά τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ υποσχέθηκε σήμερα «μεταρρυθμίσεις»

Σε μεγάλη κυβερνητική κρίση οδήγησαν τη Νότια Κορέα οι βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, με το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ να υφίσταται βαριά ήττα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σημειώνουν μεγάλη ανατροπή και να επικρατούν χωρίς πάντως να φθάνουν το κρίσιμο όριο εδρών της ενισχυμένης πλειοψηφία, και τον πρωθυπουργό να υποβάλλει την παραίτησή του.

Ο Nοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντοκ-σου υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο, μεταδίδει το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap, μετά τη βαριά ήττα του κυβερνώντος κόμματος.

«Ο πρωθυπουργός Χαν εξέφρασε την πρόθεσή του να παραιτηθεί», δήλωσε στον Τύπο ανώτερος αξιωματούχος της προεδρίας, σημειώνει το πρακτορείο, προσθέτοντας πως πολλοί στενοί συνεργάτες του αρχηγού του κράτους ετοιμάζονται επίσης να παραιτηθούν μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, που βάζει τον πρόεδρο Γιουν σε πολύ δύσκολη θέση για το υπόλοιπο της θητείας του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (η αξιωματική αντιπολίτευση) κέρδισε 161 από τις 254 έδρες που κρίνονταν και θα έχει μαζί με συμμάχους του συνολικά 175 έδρες στο νέο κοινοβούλιο, ενώ το προεδρικό Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας και μια παράταξη-δορυφόρος του θα περιοριστούν σε 108 έδρες (επί συνόλου 300), σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει το πρακτορείο.

Ο πρόεδρος Γιουν υποσχέθηκε σήμερα Πέμπτη «μεταρρυθμίσεις», μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές, που θεωρούνταν γενικά δημοψήφισμα στο μέσον της θητείας του για το ιδιαίτερα συντηρητικό πρόγραμμά του.

«Θα τιμήσω με ταπεινότητα τη βούληση του λαού που εκφράστηκε στις εκλογές, θα προχωρήσω σε μεταρρυθμίσεις (…) και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να σταθεροποιήσω την οικονομία και το βιος του πληθυσμού», δήλωσε ο κ. Γιουν, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της προεδρίας Λι Κουάν-σοπ.

Πάντως τα φιλελεύθερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τον αριθμό των δύο τρίτων των εδρών (δηλαδή 200) με τις οποίες θα είχαν τη λεγόμενη σούπερ πλειοψηφία. Εάν έφθαναν τις 200 έδρες θα μπορούσαν να ασκούν βέτο στις αποφάσεις του προέδρου και να περάσουν συνταγματικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση