ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο κορωνοϊός μέσα από τα λόγια του Τραμπ

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος υποβάθμιζε επί μήνες την πανδημία αποφεύγοντας τις μάσκες, επικρίνοντας άλλους που τις φορούσαν

Kathimerini.gr

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τέθηκε την Παρασκευή σε καραντίνα καθώς διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Ο Τραμπ υποβάθμιζε επί μήνες την πανδημία αποφεύγοντας τις μάσκες, επικρίνοντας άλλους που τις φορούσαν και διοργάνωνε μεγάλες συγκεντρώσεις με υποστηρικτές του που δεν φορούσαν αψηφώντας τις συμβουλές των ειδικών.

Με αφορμή τις εξελίξεις αλλά και την έντονη κριτική που δέχεται για τη διαχείριση της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 200.000 ανθρώπους μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες ας θυμηθούμε ορισμένες από τις τοποθετήσεις του για το θέμα.

- 22 Ιανουαρίου στο CNBC: «Έχουμε την κατάσταση εντελώς υπό έλεγχο. Είναι μόνο ένα άτομο που ήρθε από την Κίνα και το έχουμε υπό έλεγχο. Θα είναι μια χαρά».

- Tweet στις 24 Ιανουαρίου: «Η Κίνα εργάζεται πολύ σκληρά για να περιορίσει τον κορωνοϊό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πολύ τις προσπάθειες που γίνονται και τη διαφάνεια. Όλα θα πάνε καλά. Εξ ονόματος του αμερικανικού λαού, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο Σι».

- 23 Φεβρουαρίου σε δημοσιογράφους: «Ασχολούμαστε πολύ με το θέμα. Αναγνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο σε αυτή τη χώρα».

- 27 Φεβρουαρίου στον Λευκό Οίκο: «Θα εξαφανιστεί. Μια μέρα, ως εκ θαύματος, θα εξαφανιστεί».

- 10 Μαρτίου μετά τη συνάντησή του με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές: «Αυτό ήταν απροσδόκητο… Και έπληξε τον κόσμο. Και είμαστε προετοιμασμένοι και κάνουμε εξαιρετική δουλειά στο θέμα αυτό. Και θα φύγει. Απλά μείνετε ήρεμοι. Θα εξαφανιστεί».

- 15 Μαρτίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Πρόκειται για έναν πολύ μεταδοτικό ιό. Είναι απίστευτο. Αλλά είναι κάτι που έχουμε υπό πλήρη έλεγχο».

- Τweet στις 18 Μαρτίου: «Ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε τον κινέζικο ιό με μεγάλη σοβαρότητα και κάναμε πολύ καλή δουλειά από την αρχή, συμπεριλαμβανομένης της πολύ πρώιμης απόφασής μου να κλείσω τα σύνορα με την Κίνα ενάντια στις επιθυμίες σχεδόν όλων».

- 3 Απριλίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: «Σχετικά με τις μάσκες, η χρήση τους είναι εθελοντική. Μπορείτε να το κάνετε, δεν χρειάζεται να το κάνετε. Επιλέγω να μην το κάνω, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να το θέλουν και αυτό είναι εντάξει… Καθώς χαιρετώ προέδρους, πρωθυπουργούς, δικτάτορες, βασιλιάδες και βασίλισσες, δεν βλέπω τον λόγο να φοράω μάσκα».

- 23 Απριλίου σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου: Ζήτησε να διερευνηθεί κατά πόσον ενέσεις με απολυμαντικά και η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ιού. «Βλέπω το απολυμαντικό που το χτυπάει σε ένα λεπτό, δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε κάτι τέτοιο με ένεση ή έναν καθαρισμό; Επειδή βλέπετε μπαίνει στους πνεύμονες και θα ήταν ενδιαφέρον να το ελέγξετε». Πιεζόμενος αργότερα για το ζήτημα, ο Τραμπ είπε ότι δεν ενθάρρυνε τον κόσμο να κάνει ενέσεις με απολυμαντικά και πως απλά αυτοσαρκαζόταν.

- 21 Μαΐου σε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ford: «Φορούσα μάσκα στον χώρο πίσω από το εργοστάσιο. Δεν ήθελα να δώσω στον Τύπο την ικανοποίηση να με δει να φοράω μάσκα».

- 12 Ιουλίου πριν φορέσει δημοσίως μάσκα για πρώτη φορά: «Όταν βρίσκεστε σε νοσοκομείο, ειδικά σε αυτό το ιδιαίτερο περιβάλλον, όταν μιλάτε σε πολλούς στρατιώτες, άτομα που σε ορισμένες περιπτώσεις μόλις έχουν βγει από το χειρουργείο, νομίζω είναι υπέροχο να φοράτε μάσκα».

- 29 Σεπτεμβρίου στη διάρκεια της τηλεμαχίας: «Φοράω μάσκα όταν χρειάζεται», είπε ο Τραμπ και σε μια προσπάθεια να γελοιοποιήσει τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν επειδή την φοράει τακτικά πρόσθεσε: «Δεν φοράω μάσκες σαν κι αυτόν. Κάθε φορά που τον βλέπετε, είναι με μάσκα. Θα μπορούσε να μιλάει ακόμη και 60 μέτρα μακριά από κόσμο και παρόλα αυτά εμφανίζεται με τη μεγαλύτερη μάσκα που έχω δει ποτέ».

- 29 Σεπτεμβρίου απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ανησυχεί για την εξάπλωση της ασθένειας: «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Κάνουμε τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους, έχουμε τεράστιο αριθμό συγκεντρωμένων όπως βλέπετε. Δεν υπήρξε καμία αρνητική επίπτωση και είχαμε 35.000-40.000 ανθρώπους σε ορισμένες από αυτές».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση