ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

O Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μέση Ανατολή: Θα πετύχει συμφωνία για τους ομήρους;

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που συζητείται, συντάχθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι, πριν από μία εβδομάδα, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της CIA, καθώς και αξιωματούχων από το

Kathimerini.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν πρόκειται να φθάσει σήμερα Δευτέρα στη Σαουδική Αραβία, πραγματοποιώντας την πέμπτη επίσκεψή του στην περιοχή από τον Οκτώβριο και την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Η επίσκεψή του έρχεται μετά τα αντίποινα των ΗΠΑ εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, στην τελευταία κλιμάκωση της σύγκρουσης που εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Η περιοδεία έρχεται επίσης τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν εκφράζει σταδιακά απογοήτευση για τη στάση του Ισραήλ, με επιβολή κυρώσεων την Πέμπτη σε εξτρεμιστές εποίκους. Αν και οι ΗΠΑ δεν ενστερνίζονται τις διεθνείς εκκλήσεις προς το Ισραήλ να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία στη Γάζα.

Πρόταση για κατάπαυση του πυρός που συζητείται, συντάχθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι, πριν από μία εβδομάδα, με τη συμμετοχή του επικεφαλής της CIA, καθώς και αξιωματούχων από το Ισραήλ, το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Προβλέπει τερματισμό των μαχών αρχικά για έξι εβδομάδες, καθώς και απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους κρατούμενους, σύμφωνα με πηγή της Χαμάς.

«Αισιοδοξία» σε ΗΠΑ και Κατάρ

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί επίσης το Ισραήλ, καθώς και την Αίγυπτο και το Κατάρ, τον βασικό μεσολαβητή στις συνομιλίες με τη Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας και διατηρεί γραφείο στην Ντόχα.

Ο Μπλίνκεν, μιλώντας μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε ότι υπάρχει «πραγματική ελπίδα» για την επιτυχία της «καλής, ισχυρής πρότασης για κατάπαυση του πυρός».

Το Κατάρ έχει επίσης εκφράσει αισιοδοξία, αν και η Χαμάς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία. Την κατάσταση περιπλέκει επίσης ο διχασμός στο Ισραήλ, καθώς οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αντιτίθενται στις υποτιθέμενες παραχωρήσεις προς τη Χαμάς.

«Στο γήπεδο της Χαμάς η μπάλα»

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν ταχεία δράση για την απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας τη δεξιά κυβέρνηση για αποτυχία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, αναφέρθηκε την Κυριακή στη συζήτηση στο εσωτερικό του Ισραήλ, ωστόσο δήλωσε σχετικά με τη συμφωνία ότι «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Χαμάς αυτή τη στιγμή».

Ο Σάλιβαν, μιλώντας στο CBS, τόνισε ότι ο Μπλίνκεν θα πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει να αποσταλούν περισσότερες προμήθειες, όπως τρόφιμα, νερό και φάρμακα στη Γάζα, η οποία έχει μετατραπεί σε ερείπια έπειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες βομβαρδισμών.

«Θα είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του όταν θα δει την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς οι ανάγκες του παλαιστινιακού λαού βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής προσέγγισης», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Στον «πάγο» η εξομάλυνση με το Ισραήλ

Ο Μπλίνκεν αναμένεται να ξεκινήσει το ταξίδι του σήμερα Δευτέρα από τη Σαουδική Αραβία, η οποία πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου μελετούσε βήματα για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Μία τέτοια εξέλιξη, η οποία «πάγωσε» εν μέσω αυξανόμενης αραβικής οργής για τη σύγκρουση στη Γάζα, θα συνιστούσε δυνητικά ιστορικό βήμα για τη χώρα, η οποία είναι ο θεματοφύλακας των δύο ιερότερων τόπων του Ισλάμ.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP CBS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση