ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Σι έχει φίλους στην Ουάσιγκτον

Το Πεκίνο προσπαθεί να επηρεάσει τον Λευκό Οίκο χρησιμοποιώντας διαύλους έξω από την παραδοσιακή διπλωματία

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΠΙΡΣΟΝ, ΒΙΒΙΑΝ ΓΟΥΑΝΓΚ , ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΓΟΥΟΝΓΚ / THE NEW YORK TIMES

Η υποδοχή που περίμενε τον Χένρι Κίσινγκερ στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο περιελάμβανε όχι μόνο το τιμητικό κόκκινο χαλί αλλά και έναν επαινετικό λόγο από τον ίδιο τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με τον οποίο τον διαβεβαίωσε πως «ο κινεζικός λαός θα σας θυμάται για πάντα». Λίγο αργότερα ο 100χρονος πλέον Κίσινγκερ συναντήθηκε με τον Κινέζο υπουργό Αμυνας, ο οποίος έχει αρνηθεί αρκετές φορές τον τελευταίο χρόνο να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του. «Κρίμα που ένας πολίτης μπορεί να συναντήσει τον υπουργό Aμυνας, ενώ ένας υπουργός όχι», δήλωσε λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Oλα αυτά αποτελούν απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα της προσπάθειας που κάνει εδώ και καιρό το Πεκίνο ώστε να επηρεάσει την Ουάσιγκτον χρησιμοποιώντας οδούς έξω από την παραδοσιακή διπλωματία και να την πείσει να εγκαινιάσουν μια εποχή πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Για να το πετύχει αυτό φαίνεται πως έχει αρχίσει να στρέφεται σταδιακά προς τα άτομα εκείνα που θεωρεί περισσότερο ευθυγραμμισμένα με τις θέσεις και τα συμφέροντα της Κίνας, ενώ παράλληλα δείχνει όλο και πιο έντονα την απογοήτευσή και τον σκεπτικισμό της απέναντι στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Φαίνεται σαν μια εσκεμμένη στρατηγική που στόχο έχει να επηρεάσει ανθρώπους που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη γνώμη της Ουάσιγκτον», δήλωσε ο Ντένις Ουάιλντερ, πρώην επικεφαλής του τμήματος κινεζικής ανάλυσης της CIA.

Με συναντήσεις όπως αυτή με τον Μπιλ Γκέιτς (τον οποίον ο Σι αποκάλεσε «παλιόφιλο») και τον Eλον Μασκ, αλλά και με τον Χένρι Κίσινγκερ, η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να υπογραμμίσει τη σημασία της διατήρησης μιας παλιάς οικονομικής συνεργασίας και τα πλεονεκτήματα της απρόσκοπτης διακίνησης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Αυτού του είδους οι προσπάθειες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς η Κίνα προσπαθεί να αντισταθεί στην προσπάθεια των ΗΠΑ να την περιορίσουν γεωπολιτικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά. Παράλληλα, ο ασιατικός γίγαντας παρακολουθεί μια ευθυγράμμιση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών στο δόγμα της σκληρότερης στάσης της Αμερικής απέναντί του, ενώ οι προεδρικές εκλογές πλησιάζουν.

 

Υστερα από αρκετούς μήνες κακών σχέσεων, οι δύο χώρες έχουν ξαναρχίσει τις συζητήσεις για κοινές δράσεις σε τομείς όπως το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή. Η πρόοδος, ωστόσο, είναι πολύ μικρή. Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα, Τζον Κέρι, επέστρεψε στην Αμερική σχεδόν άπραγος, αφού δεν κατάφερε να κλείσει κάποια σημαντική συμφωνία κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, με το Πεκίνο να σχολιάζει πως τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις σχέσεις των δύο χωρών υποσκάπτουν και τη συνεργασία τους στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Αν και όλες αυτές οι συναντήσεις έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα κάποιο «έδαφος» για συνεργασία, οι εντάσεις παραμένουν. Η Κίνα ζητάει από τις ΗΠΑ να άρουν τους περιορισμούς στις κινεζικές επιχειρήσεις τεχνολογίας και να μετριάσουν την υποστήριξή τους προς την Ταϊβάν. Οι σχέσεις τους είναι πιθανό να επιδεινωθούν περαιτέρω εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβάλει νέους περιορισμούς στις αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κβαντικών υπολογιστών, της τεχνητής νοημοσύνης και των ημιαγωγών.

Ελπίδα για συνεργασία

Το Πεκίνο συχνά αναφέρει την ημέρα που ο Κίσινγκερ, ως υπουργός Εξωτερικών, βοήθησε να υλοποιηθεί η ιστορική επίσκεψη του προέδρου Νίξον στην Κίνα το 1972, η οποία εγκαινίασε μια χρυσή εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών. Καθώς στα πρόσφατα χρόνια οι δυναμικές αυτές άλλαξαν, αξιωματούχοι του Κομμουνιστικού Κόμματος λένε πως η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ θα έπρεπε να παρακινηθεί από το παράδειγμα του Κίσινγκερ και της στάσης του υπέρ της συνεργασίας.

Στην επίσημη ανακοίνωση της συνάντησής τους, που δημοσιεύθηκε από τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι είπε τα εξής: «Ελπίζω ότι όσοι άνθρωποι διαθέτουν διορατικότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν εποικοδομητικό ρόλο ώστε οι σχέσεις μας να μπουν ξανά στη σωστή τροχιά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση