ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Οι εφαρμογές γνωριμιών προσαρμόζονται στη GenΖ

«Διπλά ραντεβού», λιγότερα μηνύματα, περισσότερη αμεσότητα

Καθώς οι νεότεροι χρήστες εκδηλώνουν κόπωση από την κουλτούρα του «swipe and text», οι μεγαλύτερες πλατφόρμες διαδικτυακών γνωριμιών επιχειρούν στροφή προς πιο αυθεντικές εμπειρίες διαπροσωπικής επαφής.

Η Tinder, μετρώντας τις πιέσεις από ανερχόμενες εφαρμογές όπως οι Doubble και Fourplay, εισήγαγε πρόσφατα τη δυνατότητα «διπλών ραντεβού», όπου δύο άτομα που ταίριαξαν φέρνουν από έναν φίλο ή φίλη στη συνάντηση.

Αντίστοιχα, η εφαρμογή Breeze, που αποφεύγει την ανταλλαγή μηνυμάτων και προτείνει κατευθείαν φυσική συνάντηση, έχει υπερδιπλασιάσει τους ενεργούς μηνιαίους χρήστες της, ξεπερνώντας τους 200.000.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στον κλάδο, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Οι κορυφαίοι πάροχοι υπηρεσιών, όπως οι Match Group (ιδιοκτήτρια των Tinder και Hinge), Bumble και Grindr, επενδύουν πλέον σε καινοτομίες που απευθύνονται ειδικά στη Γενιά Ζ (ηλικίες 18–24).

Όπως δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Match Group, Σπένσερ Ράσκοφ, «η Γενιά Ζ επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει “βγαίνω ραντεβού”. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αυθεντικούς, χαμηλής πίεσης τρόπους σύνδεσης».

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι εφαρμογές προσφέρουν εργαλεία δημιουργίας φιλικών γνωριμιών, αναβαθμισμένα μέτρα ασφαλείας και ακόμη και chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παραγωγή «icebreakers».

Η Grindr, η οποία αριθμεί άνω των 12 εκατ. μηνιαίων χρηστών, σχεδιάζει την πλήρη κυκλοφορία του AI «wingman» της έως το 2027, με στόχο την αξιολόγηση της καταλληλότητας χρηστών βάσει προηγούμενων συνομιλιών.

Η Tinder αναφέρει πως το νέο χαρακτηριστικό διπλών ραντεβού έχει ήδη μεγάλη αποδοχή, με το 90% των χρηστών του να είναι κάτω των 29 ετών.

Η Hinge, από την πλευρά της, προσπάθησε να «απο-παιχνιδοποιήσει» την εμπειρία, εισάγοντας χρονικούς περιορισμούς στις επιλογές, κάτι που βελτίωσε την ανταπόκριση στις συνομιλίες κατά 20%.

Ως αποτέλεσμα, οι μηνιαίοι χρήστες αυξήθηκαν από 9,5 εκατ. το 2023 σε πάνω από 11 εκατ. το 2025, με τη Γενιά Ζ να αντιστοιχεί πλέον στο 56% της βάσης.

Παρ’ όλα αυτά, η κρίση εμπιστοσύνης παραμένει: σε έρευνες, πολλοί νεότεροι χρήστες δηλώνουν πως απογοητεύονται από τις ευκαιρίες για ουσιαστική σύνδεση και ανησυχούν για την ασφάλειά τους, ιδιαίτερα οι γυναίκες, που αναφέρουν περιστατικά ανεπιθύμητου περιεχομένου και απειλών.

Οι οικονομικές επιδόσεις αποτυπώνουν την κρίση. Από τα υψηλά του 2021, οι μετοχές των Match και Bumble έχουν πτώση άνω του 80%.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η επικεφαλής της Bumble Γουίτνι Γουλφ Χερντ προειδοποίησε τους εργαζομένους πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα περιστολής δαπανών, «η εταιρεία ίσως να μην υπάρχει του χρόνου».

Όπως είπε, «οι εφαρμογές γνωριμιών μοιάζουν σαν κάτι από το παρελθόν».

Αντίδοτο στην κόπωση επιχειρεί να προσφέρει και η Breeze, με νέες δυνατότητες φιλτραρίσματος με βάση τις προθέσεις για σχέση, τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος, καθώς και την επιθυμία για παιδιά.

Όπως δήλωσε ο συνιδρυτής της, Μάρκο βαν ντερ Βάουντε, «ο τυπικός χρήστης της Breeze είναι κάποιος που έχει κουραστεί από τις εφαρμογές γνωριμιών. Έχει κουραστεί από τα swipes και τα chats».

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση