
Εκατό ημέρες έπειτα από την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πια «σαρώσει» ως «τυφώνας» το εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και μεγάλο μέρος της διεθνούς σκηνής, ανατρέποντας πολλά από όσα μέχρι πρότινος θεωρούνταν δεδομένα, αναφορικά για παράδειγμα με την αμερικανική στήριξη προς την Ουκρανία, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που είχαν υπογράψει οι Ηνωμένες Πολιτείες με τους κάποιους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους τα περασμένα χρόνια, τις σχέσεις αλληλεξάρτησης που είχαν καλλιεργήσει με την Κίνα κ.ά. «Οι πρώτες 100 ημέρες δεν καθορίζουν απαραίτητα το υπόλοιπο της θητείας ενός προέδρου, πλην όμως μπορούν να φανερώσουν προτεραιότητες, επιτεύγματα και προβλήματα που θα ακολουθήσουν», σημειώνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό NPR.
Οι πρώτες 100 ημέρες της νέας προεδρικής θητείας Τραμπ θα μπορούσαν να «συνοψιστούν» σε 13 αριθμούς που, υπό μορφή στατιστικών, δίνουν μια γλαφυρή αποτύπωση όσων προηγήθηκαν και προϊδεάζουν αναφορικά με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν.
Εκτελεστικά προεδρικά διατάγματα: 142
(AP Photo/Evan Vucci)
Ο πρόεδρος Τραμπ έχει μέχρι στιγμής, από τις 20 Ιανουαρίου και έπειτα, υπογράψει 142 εκτελεστικά διατάγματα. Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με: τη συρρίκνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τη μετανάστευση και την ασφάλεια των συνόρων, την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους και τους δασμούς. Αρκετά από αυτά (τα σχετικά για παράδειγμα με τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από το στράτευμα, το πάγωμα της αποστολής αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό και την ακύρωση της αυτόματης χορήγησης της αμερικανικής ιθαγένειας σε όσους γεννιούνται στις ΗΠΑ) έχουν προσωρινά μπλοκαριστεί από τα αμερικανικά δικαστήρια, καθώς εκκρεμούν προς εκδίκαση αγωγές που ζητούν την ανάκλησή τους.
Διατάγματα του Μπάιντεν που ανακλήθηκαν: πάνω από 110
(AP Photo/Nam Y. Huh)
Τα εκτελεστικά διατάγματα μπορούν να ανατραπούν ή να τροποποιηθούν από μελλοντικούς προέδρους. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλές από τις πρώτες ενέργειες του Τραμπ επικεντρώθηκαν στην προσπάθεια αναίρεσης των πεπραγμένων του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν. Πιο συγκεκριμένα, ο νυν πρόεδρος ανακάλεσε αποφάσεις του Μπάιντεν που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, με την κλιματική αλλαγή, την πανδημία και τα προγράμματα DEI (Ποικιλομορφίας, Ισότητας, Συμπερίληψης).
Νομοσχέδια που εγκρίθηκαν και έγιναν νόμοι: 5
Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής υπογράψει μόνον πέντε νομοσχέδια, πλήθος που θεωρείται ιστορικό χαμηλό, ενώ συγκριτικά, κατά τις πρώτες 100 ημέρες της πρώτης προεδρικής θητείας του το 2017, είχε υπογράψει 28.
Αγωγές: Πάνω από 200
Πολλές από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ, των εκτελεστικών διαταγμάτων συμπεριλαμβανομένων, ιδίως ενέργειες που σχετίζονται με την καταπολέμηση της μετανάστευσης και τις προσπάθειες συρρίκνωσης του αριθμού όσων εργάζονται για τον ομοσπονδιακό κρατικό μηχανισμό στις ΗΠΑ, έχουν αμφισβητηθεί ενώπιον των δικαστηρίων.
Ποσοστό δημοτικότητας: 42%
Το ποσοστό αποδοχής του Ντόναλντ Τραμπ έχει πια υποχωρήσει στο 42%, από 45% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πάντως ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής θητείας του, το ποσοστό αποδοχής του δεν είχε ξεπεράσει ποτέ το 44%, ενώ εκείνος είχε αποχωρήσει από την προεδρία το 2021 με ποσοστό κοντά στο 38%.
Περιπτώσεις απονομής χάριτος: Πάνω από 1.000
Ο Τραμπ έσπευσε να δώσει χάρη σε 39 μεμονωμένα άτομα μετά τις 20 Ιανουαρίου, αλλά και μαζικά, στα συνολικά περισσότερα από 1.000 άτομα που είχαν καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονταν με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021.
Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Δεκάδες χιλιάδες
(Pool via AP)
Το νεοσύστατο γραφείο κυβερνητικής αποδοτικότητας Department of Government Efficiency-DOGE, υπό την ηγεσία του Ελον Μασκ, έχει μέχρι στιγμής ανοίξει τον δρόμο για την απομάκρυνση δεκάδων χιλιάδων ομοσπονδιακών υπαλλήλων, από τους οποίους άλλοι έφυγαν με πακέτα εθελουσίας εξόδου και άλλοι απολύθηκαν. Ο συνολικός αριθμός όσων είδαν την πόρτα της εξόδου ξεπερνά τις 75.000. Συνολικά δε, μπορεί να αγγίξει τις 280.000, ενώ ο ομοσπονδιακός κρατικός μηχανισμός στις ΗΠΑ μετρά περίπου 3 εκατομμύρια υπαλλήλους στο σύνολό του. Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλές διαδικασίες απόλυσης έχουν προς το παρόν μπλοκαριστεί στα δικαστήρια.
Συνοριακές διελεύσεις τον Μάρτιο: 7.180
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διελεύσεις που καταγράφηκαν τον μήνα Μάρτιο στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ ήταν μόλις 7.180, πλήθος που αποτελεί ιστορικό χαμηλό.
(AP Photo/Gregory Bull)
Απελάσεις: 139.000
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι έχει μέχρι στιγμής προχωρήσει στην απέλαση 139.000 ατόμων τα οποία βρίσκονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τα απαιτούμενα από τον νόμο έγγραφα.
Δασμοί: Στο 28% ο μέσος συντελεστής… και βλέπουμε
(AP Photo/Mark Schiefelbein)
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει μέχρι στιγμής -κατά βάση και σε γενικές γραμμές- επιβάλει δασμούς ύψους 10% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα και 25% σε χάλυβα, αλουμίνιο, αυτοκίνητα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Εχει όμως παράλληλα επιβάλει κι άλλους δασμούς χωριστά, σε Κίνα (145%), Καναδά και Μεξικό, ενώ έχει δώσει στον εαυτό της προθεσμία μέχρι τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να διαπραγματευτεί το ύψος των δασμών με συνολικά δεκάδες άλλες χώρες. Με βάση όσα ίσχυαν στα μέσα Απριλίου, οι Αμερικανοί καταναλωτές βρίσκονται πια στην πράξη αντιμέτωποι με έναν μέσο δασμολογικό συντελεστή ύψους 28%, τον υψηλότερο για τις ΗΠΑ μετά το 1901.
Πληθωρισμός: 2,4% τον Μάρτιο
Προεκλογικά, ο Τραμπ διεμήνυε ότι επρόκειτο να «θέσει τέλος στον πληθωρισμό» από την πρώτη ημέρα της θητείας του. Ωστόσο, εκατό ημέρες μετά, ο πληθωρισμός παραμένει. Τον Μάρτιο μειώθηκε στο 2,4%, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Ωστόσο, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι τιμές θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα: Πάνω από 2.000
Η διοίκηση Τραμπ έσπευσε να διεκδικήσει τα εύσημα για την εκεχειρία που έγινε προσωρινά πράξη. Η εν λόγω εκεχειρία ωστόσο τερματίστηκε τον Μάρτιο και, όπως καταγγέλλεται, έκτοτε οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας ήταν περισσότεροι από 2.000.
Εκταση Κριμαίας: 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
(AP Photo/ Mystyslav Chernov)
Προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολικά κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, η διοίκηση Τραμπ προωθεί ένα σχέδιο μέσω του οποίου καλεί τους Ουκρανούς να αναγνωρίσουν επισήμως τη Χερσόνησο της Κριμαίας ως «ρωσική». Αυτό ωστόσο προς το παρόν απορρίπτεται από το Κίεβο.
Με πληροφορίες από Associated Press, NPR