ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οπλα» στα χέρια πολιτών τα έξυπνα κινητά

Σήμερα υπολογίζεται πως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3,5 δισ. έξυπνα κινητά

Kathimerini.gr

Σήμερα υπολογίζεται πως σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν περίπου 3,5 δισ. έξυπνα κινητά καθένα εκ των οποίων διαθέτει κάμερα που μπορεί να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο. Παράλληλα, τα έξυπνα κινητά έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο Διαδίκτυο και να λειτουργούν εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο συνδυασμός αυτός τα μετατρέπει σε «όπλα» στα χέρια πολιτών που καταγράφουν όλο και πιο συχνά περιπτώσεις αστυνομικής βίας ή αστυνομικής αυθαιρεσίας με την ελπίδα ότι το ντοκουμέντο που καταγράφουν θα χρησιμεύσει στην απόδοση Δικαιοσύνης.

Το πιο πρόσφατο και χτυπητό παράδειγμα είναι το βίντεο που τράβηξε πολίτης στη Μινεάπολη των ΗΠΑ τη Δευτέρα και απεικονίζει έναν αστυνομικό να έχει γονατίσει επί οκτώ λεπτά επάνω στον σβέρκο του ήδη ακινητοποιημένου στο έδαφος και άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε αργότερα, ενώ ήταν υπό αστυνομική κράτηση. Στο βίντεο ακούγεται ο Φλόιντ να λέει: «Παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Ακριβώς τα ίδια ήταν και το 2014 τα λόγια του επίσης Αφροαμερικανού και άοπλου Ερικ Γκάρνερ τον οποίον είχαν συλλάβει αστυνομικοί στη Νέα Υόρκη εφαρμόζοντάς του απαγορευμένο κεφαλοκλείδωμα.

Τα απεγνωσμένα λόγια «δεν μπορώ να αναπνεύσω» του Γκάρνερ είχαν γίνει το βασικό σύνθημα του κινήματος «Black Lives Matter» («Η ζωή των μαύρων έχει σημασία») που δημιουργήθηκε εν μέσω κύματος φόνων Αφροαμερικανών από όργανα της αστυνομίας. Εξίσου σοκαριστική ήταν η περίπτωση της δολοφονίας τον περασμένο Φεβρουάριο του Αφροαμερικανού Αχμεντ Αρμπέρι σε πόλη της Τζόρτζια από δύο λευκούς άνδρες την ώρα που έκανε τζόγκινγκ.

Η αποκάλυψη βίντεο από κινητό τηλέφωνο που δείχνει τα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του Αρμπέρι στις 5 Μαΐου οδήγησε τελικά στην απαγγελία κατηγοριών έναντι των τριών εμπλεκόμενων λευκών, ενώ προηγουμένως τοπικός εισαγγελέας είχε κρίνει ότι δεν συντρέχει λόγος απαγγελίας κατηγοριών.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα ο Αφροαμερικανός Κρίστιαν Κούπερ είχε καταγράψει στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης τη λογομαχία του με τη λευκή Εϊμι Κούπερ, η οποία τηλεφώνησε στην αστυνομία προσποιούμενη ότι ο Κρίστιαν Κούπερ την απειλούσε.

Τελικά η καταγραφή του περιστατικού φαίνεται πως δικαίωσε τον 57χρονο άνδρα που είχε πάει στο Σέντραλ Παρκ για να παρατηρήσει πουλιά και είχε απλώς ζητήσει από την Κούπερ να βάλει λουρί στον σκύλο της όπως ορίζουν οι σχετικοί κανόνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ