ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οργανωμένoι εμπρηστές δρουν στην Ιταλία

Τοπικοί παράγοντες στον Νότο της χώρας εκτιμούν ότι οι περισσότερες πυρκαγιές στην περιοχή τους είναι ανθρωπογενείς

Kathimerini.gr

Οι τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και μέρες στη νότια Ιταλία και στη Σικελία, είναι πολύ πιθανό να προέρχονται σε μεγάλο ποσοστό από ανθρώπινο χέρι. Η αγροτική ένωση Κολντιρέτι προτείνει μάλιστα πως το 60% των φετινών πυρκαγιών είναι ανθρωπογενείς. Γιατί όμως κάποιος να θέλει να προκαλέσει ένα τόσο θανατηφόρο κακό;

Tις περισσότερες φορές υπεύθυνοι μπορεί να είναι αδέξιοι αγρότες, μελισσοκόμοι ακόμη και άνθρωποι που κάνουν μπάρμπεκιου. Η καταστροφή του κλίματος, η ακραία ζέστη και η ξηρασία που την έχει ακολουθήσει κάνουν την κατάσταση πολύ χειρότερη, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο χιλιάδες στρέμματα να γίνονται στάχτη. Ωστόσο, οι σικελικές αρχές κάνουν λόγο και για οργανωμένους εμπρηστές. Σε σχετικό του θέμα το BBC αναφέρει πως όσοι ερωτήθηκαν σχετικά φάνηκαν σαν «να γνωρίζουν αλλά να μη μιλάνε». Ισως να πρόκειται για ανθρώπους που σκοπεύουν να αγοράσουν την καμένη γη σε χαμηλή τιμή, ίσως για πυροσβέστες που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς. Ακόμη, μερικές φωτιές μπορεί να έχουν ως πρώτη σπίθα κάποια από τις περίφημες σικελικές «βεντέτες». Πάντως, ο πρόεδρος της Καλαβρίας, Ρομπέρτο Οκιούτο, υποστηρίζει πως το 80% των πυρκαγιών στην περιοχή του είναι ανθρωπογενείς και ζητεί η τοπική αστυνομία να εξοπλιστεί με drones για τον εντοπισμό των υπευθύνων.

Υγρός χρυσός
Η αυξανόμενη ξηρασία που βιώνει η δυτική Γαλλία, έχει αρχίσει να οδηγεί πλέον σε βίαια επεισόδια. Στην περιφέρεια Μοζέ-σιρ-λε-Μινιόν, μία τεράστια δεξαμενή στην οποία φυλάσσονται 240.000 κυβικά μέτρα νερού (περίπου 100 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων) έγινε προσφάτως κυριολεκτικά πεδίο μάχης ανάμεσα σε αγρότες και οικολόγους ακτιβιστές.

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως χρειάζονται τη δεξαμενή που προστατεύεται από ατσάλινο φράχτη με συρματόπλεγμα ώστε να ποτίζουν τα σιτηρά τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου η λειψυδρία «χτυπάει κόκκινο».

Από τη μεριά τους οι ακτιβιστές διαμαρτύρονται πως η υπερβολική άντληση νερού βλάπτει το περιβάλλον και πιέζουν τους αγρότες να καταργήσουν την καλλιέργεια ειδών όπως το καλαμπόκι και να αλλάξουν την παραγωγή τους σε κάτι λιγότερο υδρόφιλο. Η γεωργία υπολογίζεται πως απασχολεί το 45% της συνολικής κατανάλωσης νερού στη Γαλλία. Αυτό σημαίνει πως τους θερινούς μήνες το ποσοστό αυτό μπορεί να αγγίξει και το 90%, όπως έγινε το 2020.

Τον Μάρτιο, διαδηλώσεις στην αντίστοιχη δεξαμενή της γειτονικής Σεν-Σολίν οδήγησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα πολλοί διαδηλωτές να τραυματιστούν και δύο να πέσουν σε κώμα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας έχει ήδη εγκρίνει την κατασκευή κι άλλων παρόμοιων δεξαμενών σε ολόκληρη τη χώρα. «Καθώς το νερό γίνεται όλο και πιο πολύτιμο», δηλώνει στο Politico ο ακτιβιστής Ζαν-Ζακ Γκιγιέ, «οι μάχες για αυτό απλώς θα αυξάνονται».

Στις ΗΠΑ
Οι προειδοποιήσεις για ακραίες θερμοκρασίες που εκδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται πως αφορούσαν περίπου 200 εκατ. ανθρώπους (περίπου το 60% του πληθυσμού).

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα κύματα καύσωνα συχνότερα, μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο έντονα. Ο Ιούλιος δεν ήταν απλώς ο πιο θερμός μήνας για πόλεις όπως το Φοίνιξ της Αριζόνας, όπου η θερμοκρασία ανέβαινε κάθε ημέρα πάνω από τους 43 βαθμούς, αλλά ήταν και ο θερμότερος μήνας στην καταγεγραμμένη ιστορία του πλανήτη. Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε την κλιματική αλλαγή «υπαρξιακή απειλή». «Δεν νομίζω πως πλέον μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι το παγκόσμιο κλίμα έχει αλλάξει», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο καθώς παρουσίασε μια σειρά από νέα μέτρα προστασίας για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους τις ημέρες του καύσωνα.​​​​​​

Οι αριθμοί
1.400 πυρκαγιές ξέσπασαν συνολικά μέσα σε τρεις ημέρες σε ολόκληρη την Ιταλία.

200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος των ζημιών από τις φωτιές στην Ιταλία μέχρι στιγμής.

5 νεκρούς άφησαν πίσω τους οι φονικές πυρκαγιές σε Σικελία και Καλαβρία.

90% του νερού της Γαλλίας το καλοκαίρι διοχετεύεται στο πότισμα των αγροτικών εκτάσεων.

43 βαθμούς Κελσίου κατέγραφε το θερμόμετρο καθημερινά τον Ιούλιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση