ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οριακή επανεκλογή Σάντσεθ στην Ισπανία

Ο Ισπανός πρωθυπουργός κατάφερε να επανεκλεγεί στην θέση του με διαφορά δύο ψήφων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πέδρο Σάντσεθ κατάφερε να επανεκλεγεί ως πρωθυπουργός αφού μετά από δεύτερη προσπάθεια, σε ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα, 7 Ιανουαρίου, κατάφερε κερδίσει την υποστήριξη του Ισπανικού κοινοβουλίου με περιθώριο μόλις δύο ψήφων, σύμφωνα με το πρακτορείο Politico.

Το πρακτορείο προσθέτει πως η ψηφοφορία ανοίγει το δρόμο για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας από τη δεκαετία του 1930. Η συμφωνία μεταξύ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) του Πρωθυπουργού Σάντσεθ και του άκρως αριστερού Podemos, για να επιτευχθεί σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί αρκετές αριστερές πολιτικές, όπως η αύξηση των φόρων για τις εύπορες ομάδες του πληθυσμού και ο υψηλότερο κατώτατος μισθός.

Ο Σαντσέζ κάλεσε σε εκλογές τον Νοέμβριο σε μια επικίνδυνη προσπάθεια να κερδίσει την ψήφο «απόλυτη» εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, μετά από το μέτριο αποτέλεσμα του Απριλίου. Όμως κέρδισε την υποστήριξη μόνο 167 των 350 εδρών, έναντι 165 κατά και 18 αποχών, αφού παράλληλα είχε αποτύχει στην πρώτη του προσπάθεια δύο ημέρες νωρίτερα.

Όπως αναφέρει το Politico, o πρωθυπουργός αναμενόταν να κερδίσει με μικρή διαφορά, μετά από απόφαση της Καταλανικής Ρεπουμπλικανής Αριστεράς (ERC) να απέχει από την ψηφοφορία, ως ένδειξη διαμαρτυρίας, υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ωστόσο, το ζήτημα της καταλανικής ανεξαρτησίας αναμένεται να συνεχίσει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα παρά την απόφαση του ERC.
Σε μια ομιλία όπως μεταφέρεται ξανά από το πρακτορείο ειδήσεων, πριν από την ψηφοφορία, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να μονοπωλεί τον πατριωτισμό», κάνοντας αναφορά στα λόγια του Μανουέλ Αζάνα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ισπανικής Δημοκρατίας τη δεκαετία του 1930.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση