ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Οι «χάρτες» των τελευταίων ημερών – Πώς κινούνται Κίεβο και Μόσχα

Τις επιχειρήσεις της προκειμένου να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη εντείνει η Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους να συνεχίζουν τις προσπάθειες να προωθηθούν στα ανατολικά.

Τις επιχειρήσεις της προκειμένου να ανακαταλάβει κατεχόμενα εδάφη εντείνει η Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις από την πλευρά τους να συνεχίζουν τις προσπάθειες να προωθηθούν στα ανατολικά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας, η προετοιμασία της ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανακατάληψη της Χερσώνας προχωρεί. Τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή είναι «σχεδόν αποκομμένα» μετά το πλήγμα στη γέφυρα Αντονόφσκι της Χερσώνας – τη μοναδική γέφυρα της πόλης κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου.

Στα ανατολικά, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κερδίσουν εδάφη στο Ντονέτσκ. Χθες, ο δεύτερος μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας κατελήφθη, σύμφωνα με αναφορές.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι τα πρώτα φορτηγά πλοία με σιτηρά ενδέχεται να αποπλεύσουν την Παρασκευή από τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό στάδιο η διευθέτηση των λεπτομερειών σχετικά με την πορεία που θα ακολουθήσουν.

Ουκρανική αντεπίθεση στον νότο

Κατά το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή της Χερσώνας είναι «σχεδόν αποκομμένα» μετά το πλήγμα στη γέφυρα Αντονόφσκι. Η Χερσώνα ήταν η πρώτη ουκρανική πόλη που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις μετά την εισβολή τους τον Φεβρουάριο.

Το Λονδίνο εκτιμά ότι η απώλεια της Χερσώνας «θα υπονομεύσει σοβαρά τις προσπάθειες της Ρωσίας να χαρακτηρίσει επιτυχημένη την κατοχή».

Πηγή: BBC

Στο λιμάνι της Οδησσού στη νοτιοδυτική Ουκρανία, το οποίο παρέμεινε υπό ουκρανικό έλεγχο καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, συνεχίζονται οι προσπάθειες για επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών μετά την επίτευξη συμφωνίας με τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.

Φόβους για κατάρρευση της συμφωνίας δημιούργησε η ρωσική πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, τις προηγούμενες ημέρες.

Πηγή: BBC

Η Ρωσία προωθείται στα ανατολικά

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους μάχονται για την «πλήρη απελευθέρωση» του Ντονμπάς, στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές κατείχαν σημαντικά εδάφη πριν από την εισβολή.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν τώρα όλη την περιοχή του Λουχάνσκ και συνεχίζουν να εμφανίζουν μικρή πρόοδο στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Η ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς. Πηγή: BBC

Έχοντας καταλάβει τις στρατηγικής σημασίας πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισικάνσκ τις τελευταίες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα εστιάζουν τώρα τις προσπάθειές τους στις κοντινές πόλεις Σεβέρσκ και Αρτεμόβσκ.

Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον πάρει τον έλεγχο του δεύτερου μεγαλύτερου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας στην πόλη Σβιτλοντάρσκ.

Οι επιθέσεις σε αυτήν την περιοχή είναι οι μόνες επιχειρήσεις που οι Ρώσοι φαίνονται ικανοί να υποστηρίξουν στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW).

Πηγή: BBC

Τα όπλα της Δύσης ενισχύουν την Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της Δύσης να στείλουν στην Ουκρανία περισσότερα όπλα, λέγοντας σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται «πολύ πιο σύγχρονα συστήματα» για να μπορέσουν να «σπάσουν το πλεονέκτημα του ρωσικού πυροβολικού».

Αρκετά φορτία με βαρύ οπλισμό από τη Δύση έχουν φτάσει στην πρώτη γραμμή τις τελευταίες εβδομάδες, επιτρέποντας στην Ουκρανία να πραγματοποιεί επιθέσεις από μεγαλύτερη εμβέλεια.

Ο απόστρατος αξιωματικός του βρετανικού στρατού Σερ Ρίτσαρντ Μπάρονς δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η άφιξη «μερικών όπλων της Δύσης έχει κάνει τη διαφορά» για την ουκρανική πλευρά. Πρόσθεσε ότι τα νέα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας ανάγκασαν τη Ρωσία να «αναδιοργανώσει τον τρόπο λειτουργίας της», αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει «μακρύς δρόμος ακόμη» στη σύγκρουση.

Περιοχές υπό ρωσικό στρατιωτικό έλεγχο στην Ουκρανία. Πηγή: BBC

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν μεγάλες περιοχές γύρω από το Κίεβο στις αρχές Απριλίου, αφού η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της γύρω από την πρωτεύουσα.

Σε περιοχές στα δυτικά της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Λβιβ, σημειώθηκαν επιθέσεις με πυραύλους, αλλά δεν υπήρξε καμία προσπάθεια από τις ρωσικές δυνάμεις να καταλάβουν εδάφη. Οι Ρώσοι έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες από την έναρξη της εισβολής.

Με πληροφορίες από BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση