ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκτο περιστατικό μολυσμένης γάτας από κορωνοϊό

Ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε γάτα είναι πολύ μικρός έως ανύπαρκτος, ενώ και η μετάδοση από γάτα σε γάτα είναι επίσης δύσκολη

Newsroom Κ, Αθήνα

Μια γάτα που υποβλήθηκε σε ευθανασία και ανήκε σε μια οικογένεια που ζει στην Καταλονία βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, όπως δήλωσε σήμερα ο καθηγητής που διενήργησε νεκροτομή στο ζώο.

Ωστόσο, η γάτα δεν νόσησε βαριά από την COVID-19, επισήμανε ο καθηγητής Χοάκιμ Σεγάλες του Καταλανικού Ερευνητικού Κέντρου για την Υγεία των Ζώων, αλλά από μια προΰπάρχουσα πάθηση του αναπνευστικού-ένα αρκετά κοινό πρόβλημα υγείας στις γάτες.

Ο Νεγκρίτο είναι η έκτη γάτα που έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η οικογένεια που την είχε ζει σε μια περιοχή της Βαρκελώνης και πολλά από τα μέλη της έχουν βρεθεί θετικά στον ιό. Η γάτα υποβλήθηκε μετά θάνατον σε εξέταση, στις 22 Απριλίου, και διαπιστώθηκε ότι έχει χαμηλό ιικό φορτίο.

«Ο κτηνίατρος που έκανε την ευθανασία στη γάτα διαπίστωσε ότι το ζώο παρουσίαζε μια πολύ βαριάς μορφής πάθηση του αναπνευστικού και φοβήθηκε ότι μπορεί να έπασχε από COVID-19», είπε ο Σεγάλες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει ανακοινώσει ότι όλα τα διαθέσιμα στοιχεία υποδηλώνουν πως ο νέος κορωνοϊός προήλθε από τα ζώα αλλά ακόμη δεν είναι σαφές με ποιόν τρόπο πέρασε από το ένα είδος στο άλλο, μέσω ενός ενδιάμεσου ζωικού ξενιστή--πιθανότατα νυχτερίδα-- στους ανθρώπους.

Ο κίνδυνος μετάδοσης από άνθρωπο σε γάτα είναι πολύ μικρός έως ανύπαρκτος, ενώ και η μετάδοση από γάτα σε γάτα είναι επίσης δύσκολη, εξηγεί ο Σεγάλες.

"Ο ρόλος του κατοικίδιου στην επιδημιολογία της COVID-19 θα μπορούσε να θεωρηθεί ασήμαντος, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι κάποιος άνθρωπος μολύνθηκε από ένα κατοικίδιο. Ο ιός είναι υπερβολικά αποτελεσματικός στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά από ζώο σε άνθρωπο είναι πολύ σπάνιο".

Μια ομάδα στο Κτηνιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Χαρμπίν, στην Κίνα, διενήργησε έρευνα σχετικά με την ευαλωτότητα των οικόσιτων ζώων στον κορωνοϊό εκθέτοντάς τα σε υψηλές δόσεις του ιού και παρατηρώντας την μετάδοση από το ένα ζώο στο άλλο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περισσότερο ευάλωτες στο να μολυνθούν και να μολύνουν και άλλα όμοια ζώα ήταν οι νυφίτσες.

Οι γάτες ήταν λίγο λιγότερο ευάλωτες και οι σκύλοι ακόμη λιγότερο. Καθόλου ευάλωτοι δεν ήταν οι χοίροι, οι πάπιες και οι όρνιθες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Οι πολλοί μετασεισμοί του προϋπολογισμού

«Κάποιοι σωστοί και ηθικοί άνθρωποι με ηγετικά προσόντα χρειάζονται σε αυτόν το τόπο να δημιουργήσουν ...»
Leon  |  10:48

Μ. Σαρρής: Τα ποσά ήταν μεγάλα, οι δεκασμοί μεγάλοι

«Συμπέρασμα. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μας αποδείχτηκαν φαύλοι της αρπαχτής. Απλά πράγματα.»
ΑΚΑ  |  09:30

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:28

Συναινετική η υπερψήφιση του Προϋπολογισμού 2021

«Και ερωτώ το αποτυχημένο κόμμα ΔΗΚΟ και το ζημιογώνο ΑΚΕΛ τι θα γινόταν στην Κύπρο αν χθες δεν ψηφιζόταν ...»
ΑΚΑ  |  09:27

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση