ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι να κάνετε σε περίπτωση κεραυνού: Τι να αποφύγετε, πώς να επιζήσετε

Το CNN εξηγεί πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τις πιθανότητές του να χτυπηθεί από κεραυνό.

Money Review

Τα στατιστικά λένε ότι η πιθανότητα να χτυπηθείς από κεραυνό είναι μικρότερη από μία στο εκατομμύριο, ενώ οι 9 στους 10 από όσους πράγματι χτυπηθούν, θα επιζήσουν.

Παρόλα αυτά, η τραγική κατάληξη που είχε ο αγώνας δρόμου αντοχής στο Φαλακρό Δράμας, με έναν 55χρονο άνδρα να έχει χάσει τη ζωή του και έναν 56χρονο να έχει τραυματιστεί σοβαρά, δείχνει ότι όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι να κάνουν για να προστατευτούν.

Το CNN εξηγεί πώς μπορεί κάποιος να μειώσει τις πιθανότητές του να χτυπηθεί από κεραυνό.

«Όταν βροντά, πήγαινε σε εσωτερικό χώρο»

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύνθημα: «Όταν βροντά, πηγαίνετε σε εσωτερικούς χώρους».

Μόλις ακούσετε βροντή, δείτε κεραυνούς ή ο ουρανός φαίνεται απειλητικός, θα πρέπει να κατευθυνθείτε στο εσωτερικό όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ασφαλής μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο ή σε ένα εντελώς κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή», είπε στο CNN ο Ron Holle, μετεωρολόγος στο National Lightning Safety Council. «Οποιοδήποτε μέρος πέρα από αυτές τις δύο τοποθεσίες δεν είναι ασφαλές».

Κανονικό κτίριο θεωρείται μια κατασκευή με ηλεκτρική καλωδίωση και υδραυλικά, εξήγησε ο Holle. Οι σκηνές, τα υπόστεγα, οι καλύβες και τα περίπτερα για πικνίκ δεν είναι ασφαλή από κεραυνούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ο κεραυνός χτυπά ένα σπίτι ή άλλο κτίριο, ταξιδεύει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των καλωδιώσεων σε γειωμένες ράβδους που διοχετεύουν με ασφάλεια όλη αυτή την ηλεκτρική ενέργεια στη γη. Μια σκηνή, για παράδειγμα, δεν προσφέρει τέτοια προστασία.

Αν ακούσετε βροντή ενώ κάνετε κάμπινγκ ή βρίσκεστε στην παραλία και δεν έχετε πρόσβαση σε μεγάλο κτίριο, θα πρέπει να αναζητήσετε καταφύγιο στο όχημά σας αμέσως.

Θα πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά από την τελευταία φορά που ακούσατε βροντή για να φύγετε από το όχημα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι ποδηλάτες ή οι μοτοσικλετιστές που ακούνε βροντή θα πρέπει να έρθουν σε ένα ασφαλές κτίριο και επίσης να περιμένουν μέχρι να περάσουν 30 λεπτά από το τελευταίο βουητό.

Πώς να αποφύγετε τους κεραυνούς σε εσωτερικούς χώρους

Εάν μόλις ακούσατε βροντή κατευθυνθήκατε σε ένα κατάλληλο κτίριο, τότε είστε πολύ πιο ασφαλείς. Το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε τα παράθυρα και να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών με καλώδιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

«Δεν πρέπει να ακουμπάτε καλωδιώσεις και υδραυλικά, όπως να κρατάτε ένα ενσύρματο τηλέφωνο ή να κρατάτε μια συσκευή τη στιγμή που θα χτυπήσει κεραυνός το σπίτι», εξήγησε ο Holle. «Το να έχετε τα χέρια σε νερό που τρέχει στον νεροχύτη ή στην μπανιέρα ενέχει επίσης κίνδυνο», είπε.

Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από μπαλκόνια, βεράντες, γκαράζ, παράθυρα και εξωτερικές πόρτες, λέει η μετεωρολογική υπηρεσία.

Και όλα όσα ισχύουν για τους ανθρώπους, ισχύουν και για τα ζώα. Πάρτε τα κατοικίδιά σας μέσα το συντομότερο δυνατό όταν ακούσετε βροντή. Τα σπίτια σκύλων δεν παρέχουν προστασία από κεραυνούς και τα σκυλιά που είναι δεμένα σε δέντρα κινδυνεύουν ιδιαίτερα.

Αφήστε τη βάρκα για άλλη μέρα

Τα περισσότερα πλοία και τα μεγάλα σκάφη με καμπίνες είναι αρκετά ασφαλή κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά στα μικρά σκάφη χωρίς καμπίνα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των τραυματισμών και των θανάτων από κεραυνούς σε σκάφη συμβαίνουν σε μικρά σκάφη χωρίς καμπίνα», λέει η μετεωρολογική υπηρεσία. «Είναι σημαντικό να παίρνετε πληροφορίες για τον καιρό όταν βγαίνετε στη θάλασσα».

Η μετεωρολογική υπηρεσία συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην κάνουν βαρκάδα όταν προβλέπονται καταιγίδες. Εάν ακούσετε βροντές ενώ βρίσκεστε στο νερό, θα πρέπει να επιστρέψετε στην ακτή το συντομότερο δυνατό και ιδανικά να απομακρυνθείτε τουλάχιστον 100 μέτρα από την ακτή.

Εάν δεν μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την ακτή, θα πρέπει να ρίξετε άγκυρα, να κατεβείτε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά και να μείνετε μέσα στην καμπίνα. Μείνετε μακριά από μεταλλικές επιφάνειες, όπως ο ασύρματος.

Εάν βρίσκεστε στο νερό ή το σκάφος δεν έχει καμπίνα, τότε είναι πραγματικά καλύτερο να μείνετε στα βαθιά νερά κατά τη διάρκεια της καταιγίδας παρά να επιστρέψετε στο σκάφος.

Πώς να μείνετε ασφαλείς σε εξωτερικούς χώρους

Το καλύτερο είναι να τσεκάρετε τον καιρό εάν έχετε προγραμματίσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και να τις αποφεύγετε εάν υπάρχει πρόβλεψη για καταιγίδα. Όμως εάν βρίσκεστε ήδη έξω και ακούσετε βροντές, υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε κλειστό χώρο.

Σε περίπτωση καταιγίδας, αποφύγετε τα ανοιχτά χωράφια ή την κορυφή ενός λόφου. Ομοίως, θα πρέπει να μείνετε μακριά από ψηλά, απομονωμένα αντικείμενα όπως τα δέντρα και να απομακρυνθείτε αμέσως από υδάτινα σώματα. Αποφύγετε τυχόν υγρά ή μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ηλεκτρισμό.

Οι χαμηλές περιοχές όπως οι κοιλάδες και οι χαράδρες είναι ένα ασφαλέστερο μέρος. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα, απλωθείτε για να αποτρέψετε τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ ανθρώπων. Και μην ξαπλώνετε στο έδαφος.

Επιζώντας από κεραυνό

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων του κεραυνού επιζεί, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες.

Οι επιζώντες τις περισσότερες φορές υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα, ενώ μπορεί να μείνουν με κάποια αναπηρία, με συμπτωμάτων όπως επιληπτικές κρίσεις και απώλεια μνήμης.

Εάν κάποιος γύρω σας χτυπηθεί από κεραυνό, καλέστε αμέσως βοήθεια.

Οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο, σύμφωνα με το CDC, επομένως είναι ασφαλές να τους αγγίξετε και να τους μετακινήσετε. Φέρτε τους σε εσωτερικό χώρο αν είναι δυνατόν. Η καρδιά ή η αναπνοή του θύματος μπορεί να έχει σταματήσει και μπορεί να χρειαστεί ΚΑΡΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Money Review

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση