ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πούτιν: Επαίσχυντες οι κυρώσεις της Δύσης, η Ρωσία δεν μπορεί να απομονωθεί

«Η Δύση αποτυγχάνει, το μέλλον βρίσκεται στην Ασία», υπογράμμισε σε ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος

Οι δυτικές κυρώσεις είναι κοντόφθαλμες και συνιστούν κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο, ο οποίος στρέφεται όλο και περισσότερο προς την Ασία, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Βλαδιβοστόκ, πόλη της ρωσικής Άπω Ανατολής. Η Μόσχα πάντως είναι έτοιμη να αποκαταστήσει τη ροή φυσικού αερίου, ακόμη και να προχωρήσει στη λειτουργία και του Nord Stream 2, δήλωσε.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας, η Δύση έχει υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομία με μια «επιθετική» απόπειρα να επιβάλει την κυριαρχία της ανά τον κόσμο, αλλά η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού βρίσκεται σε άνοδο.

«Μη αναστρέψιμες, ακόμη και τεκτονικές αλλαγές έχουν συντελεστεί στις διεθνείς σχέσεις. Ο ρόλος των δυναμικών, πολλά υποσχόμενων χωρών και περιοχών του κόσμου – κυρίως η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έχει αυξηθεί σημαντικά», σημείωσε.

«Επαίσχυντες οι κυρώσεις της Δύσης»

Ο Πούτιν είπε ότι οι κυρώσεις έχουν αντικαταστήσει την πανδημία του κορωνοϊού ως η βασική απειλή για την παγκόσμια οικονομία.

«Αναφέρομαι στον πυρετό των κυρώσεων της Δύσης με την επαίσχυντη, επιθετική της προσπάθεια να επιβάλει μοντέλα συμπεριφοράς σε άλλες χώρες, για να τους στερήσει την εθνική τους κυριαρχία και να υποτιμήσει τις επιθυμίες τους», είπε.

«Δεν είναι πρωτόγνωρο αυτό. Αυτή είναι η πολιτική την οποία ακολουθούσε η Δύση συλλογικά επί δεκαετίες. Οι δυτικές χώρες παλεύουν να διατηρήσουν μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων που έχει παρέλθει και η οποία ευνοεί μόνο τις ίδιες, να αναγκάσουν τους πάντες να ζήσουν σύμφωνα με τους άθλιους κανόνες τους οποίους εκείνες οι ίδιες επινόησαν και συστηματικά τους παραβιάζουν, κανόνες που διαρκώς αλλάζουν προς όφελός τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες», δήλωσε ο ηγέτης της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι η Gazprom είναι έτοιμη να επαναλάβει τη ροή αερίου προς της Δύση όταν η Siemens επιστρέψει τη χαλασμένη τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1, αλλά και ότι η Μόσχα είναι σε θέση να λειτουργήσει και τον Nord Stream, τον οποίον, όπως ισχυρίστηκε, εμποδίζουν οι ΗΠΑ με σκοπό να πωλούν το δικό τους φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές. Η Ρωσία δεν κάνει εκβιασμούς με την ενέργεια, είπε.

Κατηγόρησε τη Γερμανία και τη Δύση για τη μη λειτουργία του Nord Stream 1, και την Ουκρανία και την Πολωνία ότι έχουν φράξει άλλες οδούς του ρωσικούς αερίου προς δυσμάς.

Στροφή προς την Ανατολή – «Αδύνατον να απομονωθεί η Ρωσία»

Η Ρωσία δεν έχει χάσει τίποτα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης, όπως την αποκαλεί, που διεξάγει στην Ουκρανία, σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, η ρωσική οικονομία αντεπεξέρχεται στην οικονομική και τεχνολογική επιθετικότητα της Δύσης, όπως την χαρακτήρισε ο Πούτιν, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες σε ορισμένες βιομηχανίες και περιοχές.

Ανάμεσα στις πληττόμενες βιομηχανίες είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, εκείνες που εξαρτώνται από τις προμήθειες από την Ευρώπη.
Είναι αδύνατον, όπως είπε ο Πούτιν, να απομονωθεί η Ρωσία και η Μόσχα θα αψηφήσει τις προσπάθειες της Δύσης να την εκτοπίσει από την παγκόσμια σκηνή.

Η Ρωσία βλέπει περισσότερες ευκαιρίες για να εισέλθει στις αγορές της Μέσης Ανατολής και του Ιράν μετά την επιβολή των αυστηρών δυτικών κυρώσεων σε απάντηση για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος και επισήμανε ότι η Μόσχα έχει κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα μπορεί να εξάγει σιτηρά.

Τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι πιθανόν να αυξηθούν και υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη ότι όλες οι ενέργειες της Μόσχας είναι έτσι σχεδιασμένες, ώστε να ενισχυθεί η ρωσική εθνική κυριαρχία και στοχεύουν στο να «βοηθήσουν τους πολίτες» που ζουν στην περιφέρεια του Ντονμπάς.

Για την ουκρανική κυβέρνηση ο Ρώσος ηγεμόνας, που έχει φροντίσει να παραμείνει στον προεδρικό θώκο τουλάχιστον έως το 2036, είπε ότι πρόκειται για ένα παράνομο καθεστώς, ενώ χαρακτήρισε και τη διαδικασία εκλογής πρωθυπουργού από το κυβερνών κόμμα στη Μεγάλη Βρετανία «κάθε άλλο παρά δημοκρατική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση