ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πούτιν: Γιατί συνέκρινε τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο

Ένα ακόμη – ίσως προσεκτικά σκηνοθετημένο – σημάδι, που μαρτυρά πόσο μεγαλειώδη θεωρεί ο Πούτιν τον εαυτό του

Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα κίνητρα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για να εισβάλει στην Ουκρανία, ήταν το γεγονός ότι θεωρεί πως βρίσκεται σε μια ιστορική αποστολή ανοικοδόμησης της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Την Πέμπτη, ο Πούτιν έκανε ένα βήμα παραπέρα, συγκρίνοντας άμεσα τον εαυτό του με τον Μεγάλο Πέτρο ή Πέτρο τον Α’, ο οποίος ήταν τσάρος του Ρωσικού βασιλείου για 43 χρόνια.

Ήταν ένα ακόμη – ίσως προσεκτικά σκηνοθετημένο – σημάδι, που μαρτυρά πόσο μεγαλειώδη θεωρεί ο Πούτιν τον εαυτό του.

Ο Πούτιν γιόρτασε την Πέμπτη την 350η επέτειο από τη γέννηση του Πέτρου του Α’, με επίσκεψη σε μια έκθεση προς τιμήν του τσάρου. Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μια συνάντηση με νέους Ρώσους επιχειρηματίες, την οποία ξεκίνησε αναλογιζόμενος την κατάκτηση των ακτών της Βαλτικής από τον Πέτρο κατά τον πόλεμο του 18ου αιώνα με τη Σουηδία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα εδάφη που κατέκτησε ο Πέτρος ανήκαν δικαιωματικά στη Ρωσία.

Το υπονοούμενο για τη Δύση

«Τα έφερε πίσω και τα ισχυροποίησε», είπε ο Πούτιν, γέρνοντας προς τα πίσω στην πολυθρόνα του, προτού χαμογελάσει, υπονοώντας ότι αυτό ακριβώς κάνει και ο ίδιος σήμερα με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Φαίνεται, λοιπόν, πως έχουμε κι εμείς το καθήκον να φέρουμε πίσω [εδάφη] και να τα ισχυροποιήσουμε».

Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι ο Πέτρος οικοδόμησε την Αγία Πετρούπολη σε κατεχόμενο έδαφος και ότι «καμία από τις χώρες της Ευρώπης δεν το αναγνώρισαν ως ρωσικό». Αυτό το σχόλιο φάνηκε σαν μια ξεκάθαρη αναφορά στη σημερινή εποχή, καθώς καμία δυτική χώρα δεν έχει αναγνωρίσει τις διεκδικήσεις του Πούτιν στην Κριμαία, πόσω μάλλον σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, τις οποίες η Ρωσία κατέλαβε κατά τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο Πούτιν φάνηκε επίσης να υπονοεί ότι η Δύση, όπως και πριν από αιώνες, θα υποχωρήσει κάποια στιγμή και θα αναγνωρίσει αυτά τα εδάφη ως ρωσικά.

Ο Πέτρος, ο οποίος ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρωσίας, αποτελούσε ανέκαθεν αντικείμενο θαυμασμού για τον Πούτιν, καθώς είναι και ο ίδιος από την Αγία Πετρούπολη. Ο Ρώσος πρόεδρος έχει ένα μπρούτζινο άγαλμα του τσάρου δίπλα από το γραφείο του.

Πρόσφατα, όμως, Ρώσοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε σύγκριση του Πούτιν με τον Πέτρο με ιδιαίτερη έμφαση. Ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης δήλωσε την Πέμπτη ότι αισθανόταν την ίδια υπερηφάνεια για τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία με εκείνη που του προκαλεί «η μνήμη των πολεμιστών του Πέτρου».

Η διαφορά μεταξύ Πούτιν και Πέτρου

Υπάρχει, ωστόσο, τουλάχιστον ένα ιστορικό πρόβλημα με τη σύγκριση αυτή.
Ο τσάρος είναι γνωστός για το γεγονός ότι άνοιξε ένα «παράθυρο στην Ευρώπη» για τη Ρωσία, οικοδομώντας την Αγία Πετρούπολη με ευρωπαϊκό «καλούπι» και φέρνοντας τη δυτική Τεχνολογία και κουλτούρα στη Ρωσία. Αντίθετα, πολλοί Ρώσοι φοβούνται ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έκλεισε αυτό παράθυρο.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας Ρώσος δημοσιογράφος ρώτησε τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εάν το παράθυρο προς την Ευρώπη έκλεινε. «Κανείς δεν σχεδιάζει να κλείσει τίποτα», απάντησε εκείνος.

Την Πέμπτη, ο Πούτιν επανέλαβε αυτό το μήνυμα σε συνάντησή του με επιχειρηματίας, επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν θα περιχαρακωθεί από τον υπόλοιπο κόσμο όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση. Ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμούν να έχουν συνδιαλλαγές με τη Ρωσία, δήλωσε, οι χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής θα το κάνουν.

«Η οικονομία θα είναι ανοιχτή – όποιος δεν ενδιαφέρεται θα χάσει», είπε ο Πούτιν. «Είναι αδύνατον να αποκλείσει κανείς μια χώρα σαν τη Ρωσία, και δεν σχεδιάζουμε να υψώσουμε έναν τέτοιο φράχτη από μόνοι μας».

Πηγή: The New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση