ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πούτιν: Η ουκρανική επίθεση άρχισε, αλλά μέχρι στιγμής αποτυγχάνει

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, σημειώνει το BBC

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η Ουκρανία έχει ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση κατά του ρωσικού στρατού, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να επιτύχουν τους στόχους τους παρά τις έντονες μάχες τουλάχιστον τριών ημερών».

«Μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι αυτή η επίθεση έχει ξεκινήσει. Αυτό αποδεικνύεται από τη χρήση στρατηγικών εφεδρειών του ουκρανικού στρατού», δήλωσε ο Πούτιν σε Ρώσους δημοσιογράφους στο Σότσι.

«Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν πέτυχαν τους στόχους τους σε κανέναν τομέα», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν είπε ότι οι μάχες ήταν πολύ έντονες τις τελευταίες τρεις ημέρες, αλλά ότι «ο εχθρός δεν είχε επιτυχία» σε καμία από τις μάχες.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν παρουσίασε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του, σημειώνει το BBC.

Η ρωσική ελίτ έχει «κουραστεί» από τον πόλεμο του Πούτιν

Η ρωσική ελίτ δεν κρύβει πως έχει «κουραστεί» από τον πόλεμο του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι, κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ειδικότερα, αυτοί που υποστήριζαν την εισβολή φέρονται να έχουν απογοητευτεί επειδή ο πόλεμος υποτίθεται πως θα ολοκληρωνόταν μέσα σε λίγες ημέρες, όμως τώρα διανύει τον 16ο μήνα του.

«Ενώ κανείς δεν είναι πρόθυμος να μιλήσει στον Ρώσο πρόεδρο για την εισβολή, η απόλυτη πίστη στην ηγεσία του φαίνεται να έχει κλονιστεί», είπαν πηγές του Bloomberg. Ο Πούτιν, όμως, είναι αποφασισμένος όχι μόνο να συνεχίσει την εισβολή, αλλά να προχωρήσει μέχρι τέλους.

«Υπάρχει αδιέξοδο: φοβούνται να γίνουν αποδιοπομπαίοι τράγοι», δήλωσε ο Κιρίλ Ρογκόφ, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και τώρα διευθύνει το Re:Russia, ένα think tank με έδρα τη Βιέννη. «Είναι εκπληκτικό ότι συζητούν ευρέως την πιθανότητα να μην κερδίσει ο Πούτιν αυτόν τον πόλεμο».

Την ίδια ώρα, ο ιδρυτής της μισθοφορικής Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, συνεχίζει τις επιθέσεις ενάντια στο Κρεμλίνο και στο υπουργείο Αμυνας.

Η δεξαμενή σκέψης, Institute for the Study of War, με έδρα την Ουάσιγκτον, εκτίμησε στο Twitter: «Εάν το Κρεμλίνο δεν απαντήσει στις κλιμακούμενες επιθέσεις του Πριγκόζιν, μπορεί να διαβρώσει περαιτέρω τον κανόνα (σ.σ.: του Κρεμλίνου) βάσει του οποίου κάποιοι παράγοντες μπορούν να δώσουν μάχη για αναρρίχηση και επιρροή, αλλά κανείς δεν μπορεί να ασκήσει απευθείας κριτική στον Πούτιν».

«Αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στο σύστημα Πούτιν», δήλωσε ο ιστορικός του Ψυχρού Πολέμου και καθηγητής της Σχολής Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Τζονς Χόπκινς, Σεργκέι Ραντσένκο, σε πρόσφατη ανάρτηση στο Twitter. «Το σύστημα Πούτιν επιτρέπει στα πιόνια και στους αξιωματικούς να επιτίθενται ο ένας στον άλλον, αλλά ποτέ να υπονομεύουν τον βασιλιά».

«Έγιναν πάρα πολλά και μεγάλα λάθη», δήλωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Μάρκοφ, που διατηρεί στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Υπήρχαν προσδοκίες ότι η Ρωσία θα έπαιρνε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Ουκρανίας, αλλά δεν υλοποιήθηκαν». Ο Πούτιν και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του επιμένουν πως η Ρωσία θα κερδίσει, ακόμη και αν δεν είναι σαφές τι σημαίνει νίκη, αφού ο στρατός απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο στις αρχές του πολέμου.

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες στηρίζουν τον Πούτιν, ο οποίος διατρανώνει πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του και διεκδικεί ιστορικά εδάφη με την προσάρτηση περιοχών της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας.

Καθώς δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου και οι κυρώσεις παραμένουν, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι γνωρίζουν πως είναι εξαρτημένοι από το Κρεμλίνο, καθώς ο Πούτιν ζητά όλο και μεγαλύτερη στήριξη στην πολεμική προσπάθειά του.

Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, στο πλαίσιο των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ανατρέποντας δεκαετίες ενσωμάτωσης στις παγκόσμιες αγορές.

«Έχουν προσαρμοστεί στην κατάσταση, αλλά κανείς δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ – είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον», δήλωσε η Αλεξάνδρα Προκοπένκο, πρώην δημοσιογράφος και σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας, που τώρα είναι ερευνήτρια στο Κέντρο Ευρασίας Carnegie Russia, με έδρα το Βερολίνο. «Το καλύτερο που ελπίζουν είναι ότι η Ρωσία θα χάσει χωρίς ταπείνωση».

Reuters, Bloomberg

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση