ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Πελόζι στην Ταϊβάν - Οργή από το Πεκίνο

«Πιο σημαντική από ποτέ» η αμερικανική αλληλεγγύη με πολίτες της Ταϊβάν, δήλωσε η Πελόζι - Το κινεζικό ΥΠΕΞ καταδικάζει έντονα την επίσκεψη της Αμερικανίδας πολιτικού

Το αεροσκάφος που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σόνγκσαν της Ταϊπέι στην Ταϊβάν.

Η 82χρονη πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν αργά το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) και αναμένεται να διανυκτερεύσει εκεί. Την Τετάρτη, 03 Αυγούστου, θα επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν και θα συναντήσει από κοντά την πρόεδρο της αυτοδιοικούμενης περιοχής. Ως το απόγευμα της Τετάρτης, η Πελόζι θα έχει αποχωρήσει από το νησί με προορισμό τον επόμενο σταθμός της περιοδείας της στην Ασία.

Υπενθυμίζεται πως η Νάνσι Πελόζι έχει ξεκινήσει από την περασμένη Δευτέρα περιοδεία στην Ασία, με διαδοχικούς σταθμούς τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η επίσκεψή της στην Ταϊβάν, αν και εδώ και καιρό φημολογούμενη, δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων από το γραφείο της.

«Πιο σημαντική από ποτέ» η αμερικανική αλληλεγγύη

«Η επίσκεψη μας τιμά την ακλόνητη δέσμευση με την οποία η Αμερική υποστηρίζει τη ζωντανή και δραστήρια δημοκρατία της Ταϊβάν. Η αλληλεγγύη της Αμερικής με τους 23 εκατομμύρια πολίτες της Ταϊβάν είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», δήλωσε η ίδια η Πελόζι κατά την άφιξή της την Τρίτη στην Ταϊπέι.

Άμεση αντίδραση από το Πεκίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έσπευσε ωστόσο, με ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά την άφιξη της Πελόζι στην Ταϊβάν, να καταδικάσει έντονα την επίσκεψη της Αμερικανίδας πολιτικού, υποστηρίζοντας πως αυτή υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Στενό της Ταϊβάν αλλά και τα ίδια τα πολιτικά θεμέλια των σινοαμερικανικών δεσμών.

Σε εντελώς διαφορετικό πνεύμα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν έσπευσε με δική του ανακοίνωση να καλωσορίσει την πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως αυτή η επίσκεψη πρόκειται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Ταϊπέι.

Στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Κίνα

Ακόμη πιο «εντυπωσιακή» ήταν όμως η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας που έκανε γνωστό πως πρόκειται να ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις» στην περιοχή ως απάντηση στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Πελόζι στην Ταϊβάν.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν από την πλευρά τους γνωστό πως πρόκειται να πραγματοποιήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν ξεκινώντας από το βράδυ της Τρίτης. Στο πλαίσιο των εν λόγω επιχειρήσεων, ανακοινώθηκε πως θα γίνουν βολές με πυραύλους στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν.

Αναμένονται εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά και βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στη θάλασσα ανατολικά της Ταϊβάν, σύμφωνα με την σχετική κινεζική ανακοίνωση.

Η επίσκεψη της Πελόζι έχει εξοργίσει την Κίνα, η οποία εδώ και χρόνια προσπαθεί να απομονώσει διπλωματικά την Ταϊβάν και θεωρεί τέτοιου είδους επαφές με υψηλού επιπέδου ξένους αξιωματούχους ως σημάδια υποστήριξης της επίσημης ανεξαρτησίας του νησιού.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διεκδικεί την Ταϊβάν, μια αυτοδιοικούμενη δημοκρατία με 23 εκατομμύρια κατοίκους, παρόλο που δεν υπήρξε ποτέ υπό τον έλεγχο του Πεκίνου.

Σημειώνεται ότι ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ έχει δεσμευτεί να «επανενώσει» την Ταϊβάν με την Κίνα δια της βίας, εάν χρειαστεί.

Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ταϊβάν ανέφερε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του νησιού ενίσχυσαν τις προετοιμασίες τους την Τρίτη το πρωί και θα παραμείνουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Taipei 101, ο ψηλότερος ουρανοξύστης της Ταϊβάν, φωτίστηκε με ένα μήνυμα καλωσορίσματος της Πελόζι στα αγγλικά και τα κινεζικά. Στο αεροδρόμιο, μια μικρή ομάδα υποστηρικτών περίμενε για να τη χαιρετήσει.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατός παρακολουθεί στενά όλη την εναέρια και ναυτική δραστηριότητα προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια του νησιού με «αποφασιστικότητα, ικανότητα και εμπιστοσύνη».

Με πληροφορίες από Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση