ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνίες στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Μαριούπολη: Νέες σφοδρές μάχες στο Azovstal

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «27» για το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικότερα στο πετρελαϊκό εμπάργκο - Εξαίρεση και μεταβατική περίοδο εφαρμογής ζητεί η Τσεχία.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις 

17:00 - Reuters: Στο στόχαστρο των κυρώσεων της Ε.Ε. ο Πατριάρχης Κύριλλος

16:57 - Γερμανία: Η υπουργός Εξωτερικών αναγκάστηκε να αναβάλει επίσκεψη στο Κίεβο

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιβεβαίωσε την επιθυμία της να ταξιδέψει στο Κίεβο, απέφυγε ωστόσο να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Παραδέχτηκε μάλιστα ότι αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τον αρχικό προγραμματισμό της, λόγω του αποκλεισμού του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος από την ουκρανική πλευρά.

«Τέτοια ταξίδια προετοιμάζονται προσεκτικά, δεν είναι τουριστικά ταξίδια», δήλωσε, αφήνοντας αιχμή για την χθεσινή επίσκεψη στο Κίεβο του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς και τόνισε ότι τόσο η ίδια όσο και ο καγκελάριος «έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει ότι είναι σημαντικό να είμαστε παρόντες επιτόπου».

Έπρεπε ωστόσο να αναδιοργανώσουμε λίγο αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πρόσθεσε η Μπέρμποκ, αναφερόμενη στο ζήτημα του αποκλεισμού του προέδρου Σταϊνμάιερ. «Σε μια τέτοια κατάσταση, έχει κανείς μεγάλη ευθύνη σχετικά με το πώς θα υποστηρίξει καλύτερα την Ουκρανία. Και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση», πρόσθεσε.

16:09 - Οι τηλεφωνικές γραμμές αποκαταστάθηκαν πλήρως στη Χερσώνα

Οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις έχουν «αποκατασταθεί πλήρως» στη Χερσώνα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

Η Χερσώνα βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή για περισσότερες από 60 ημέρες. Την Κυριακή, η Μόσχα επιχείρησε να εισαγάγει το ρωσικό ρούβλι στην πόλη.

16:24 - Η ΕΕ θέλει να αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας από το SWIFT και να απαγορεύσει τους κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς

Εκτός από την πρόταση απαγόρευσης του ρωσικού πετρελαίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει πολλά άλλα μέτρα κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε μια σειρά από tweets, είπε ότι το μπλοκ σχεδιάζει να:

1. Καταγράψει άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα της Ουκρανίας

2. Αφαιρέσει τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας Sberbank και δύο άλλες εταιρείες από το σύστημα SWIFT, μια υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων που συνδέει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

3. Απαγορεύσει τρεις ρωσικούς κρατικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από τα ευρωπαϊκά ραδιοκύματα επειδή «ενισχύουν επιθετικά τα ψέματα και την προπαγάνδα του Πούτιν».

«Ο Πούτιν πρέπει να πληρώσει ένα τίμημα, ένα υψηλό τίμημα για τη βάναυση επιθετικότητά του», είπε η Φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Είναι το διεθνές δίκαιο που μετράει και όχι το δίκαιο της ισχύος».

Όσον αφορά την απαγόρευση του πετρελαίου, αναγνώρισε τις προκλήσεις για τη μετάβαση από την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν θα είναι εύκολο. Αλλά πρέπει απλώς να δουλέψουμε γι' αυτό. Θα φροντίσουμε να καταργήσουμε σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο με τάξη. Για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση στη Ρωσία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αντίκτυπο στις οικονομίες μας».

«Θέλουμε η Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Ωστόσο, πρέπει να ανοικοδομηθούν τόσα πολλά. Γι' αυτό προτείνω να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψης για τους Ουκρανούς φίλους μας. Αυτό το πακέτο θα πρέπει να φέρει τεράστιες επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών και των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

16:05 - «Η Ουγγαρία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα σχέδια της ΕΕ για απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου»

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε έναν έκτο γύρο κυρώσεων της ΕΕ - συμπεριλαμβανομένου σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο τους επόμενους έξι μήνες.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα έχουν προθεσμία έως το τέλος του 2023 για να διακόψουν τις εισαγωγές βάσει προϋπαρχόντων συμβάσεων. Τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επέμεινε ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτό το εμπάργκο, υποστηρίζοντας ότι θα καταστρέψει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας του.

«Το πακέτο κυρώσεων των Βρυξελλών θα απαγόρευε τις αποστολές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, με μια μάλλον σύντομη προειδοποίηση, στην περίπτωση της Ουγγαρίας στα τέλη του επόμενου έτους», είπε και πρόσθεσε ότι η Ουγγαρία θα συμφωνήσει με τις νέες κυρώσεις μόνο εάν εξαιρεθούν οι εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγών.

16:00 - Ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στο χαλυβουργείο Azovstal

Ρώσοι στρατιώτες κατάφεραν να εισβάλουν στο χαλυβουργείο Azovstal και τώρα διεξάγονται μάχες μέσα στο εργοστάσιο, σύμφωνα με Ουκρανό δημοσιογράφο, που επικαλείται το SkyNews.

Γράφοντας στον λογαριασμό του στο Telegram, ο Andriy Tsapliyenko τόνισε: «Οι κατακτητές εισέβαλαν στο Azovstal. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε έντονες μάχες εντός του εργοστασίου. Οι κατακτητές προσπαθούν να καταστείλουν τη λυσσαλέα αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης. Ο στρατός του Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα όπλα. Οι άμαχοι εξακολουθούν να βομβαρδίζονται στο εργοστάσιο».

15:37 - Ε.Ε.: Χωρίς συμφωνία οι «27» για το νέο πακέτο κυρώσεων - Νέα συνάντηση αύριο

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται το Reuters, οι αντιπροσωπείες των 27 κρατών - μελών δεν συμφώνησαν στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Κατά την ίδια πηγή, θα υπάρξει νέα συνάντηση αύριο.

Με βάση την πρόταση, Ουγγαρία και Σλοβακία θα λάμβαναν παράταση έως το τέλος του 2023, δηλαδή θα εξαιρούνταν από τα μέτρα.

Ωστόσο, φαίνεται ότι και άλλες χώρες, όπως η Τσεχία και η Βουλγαρία εξέφρασαν επιφυλάξεις. Ο Τσέχος πρωθυπουργός, μάλιστα, ζήτησε την εφαρμογή μιας μεταβατικής περιόδου.

15:22 - Η Βρετανία απαγόρευσε όλες τις εξαγωγές υπηρεσιών προς τη Ρωσία - Ανακοινώθηκαν νέες κυρώσεις κατά 63 ατόμων και οργανισμών

Τα μέτρα, που ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, θα αποκόψουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις υπηρεσίες λογιστικής, συμβουλευτικής διαχείρισης και δημοσίων σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ρωσία «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό» από εταιρείες παροχής υπηρεσιών στις δυτικές χώρες και η διακοπή των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου θα αντιπροσωπεύει το 10% των ρωσικών εισαγωγών στους τομείς που επηρεάζονται.

«Η συναλλαγή με το καθεστώς του Πούτιν είναι ηθικά χρεοκοπημένη και βοηθά στη χρηματοδότηση μιας πολεμικής μηχανής που προκαλεί ανείπωτα δεινά σε ολόκληρη την Ουκρανία. Η διακοπή της πρόσβασης της Ρωσίας στις βρετανικές υπηρεσίες θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Κρεμλίνο και τελικά θα βοηθήσει να διασφαλιστεί η αποτυχία του Πούτιν στην Ουκρανία», τόνισε η Λιζ Τρας.

14:56 - Βασιλένκο: Ένα από τα μεγαλύτερα χημικά εργοστάσια στην Ουκρανία καταστράφηκε από πυρά όλμων Ρωσίας σήμερα το πρωί

14:55 - SkyNews: Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στη Μαριούπολη

14:49 - Ο Ζελένσκι ζητά από τη Βουλγαρία να βοηθήσει με επισκευές ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τη Βουλγαρία να βοηθήσει την Ουκρανία για επισκευές στρατιωτικού εξοπλισμού που υπέστησαν ζημιά στον πόλεμο με τη Ρωσία, μετέδωσε την Τετάρτη η Εθνική Τηλεόραση της Βουλγαρίας (BNT).

Ο Ουκρανός πρέσβης στη Σόφια παρουσίασε μια επιστολή του Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, στην οποία ο Ουκρανός Πρόεδρος λέει ότι οι αρχές στο Κίεβο ελπίζουν ότι η Βουλγαρία θα βοηθήσει στην επισκευή ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και θα συνεχίσει να βοηθά τους Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο.

14:41 - Ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανέφερε ότι χάθηκε η επικοινωνία με τους μαχητές μέσα στο Αζόφσταλ

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της χαλυβουργίας Αζόφσταλ, της τελευταίας εγκατάστασης στην οποία παραμένουν ουκρανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Μαριούπολης.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

14:33 - Azovstal: 30 παιδιά παραμένουν παγιδευμένα στο εργοστάσιο

Η Ουκρανή βουλευτής Κίρα Ρούντικ είπε ότι η είδηση ότι 156 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης για να φτάσουν στη σχετική ασφάλεια της Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία την Τρίτη, είχε κάνει πολλούς να δακρύσουν.

Μιλώντας στο Sky News, τόνισε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 20 αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης ανθρώπων από το εργοστάσιο χάλυβα στη Μαριούπολη.

Πρόσθεσε ότι ο «κύριος στόχος» τώρα είναι να γίνει σαφές πόσα παιδιά βρίσκονται ακόμη στο εργοστάσιο, μαζί με γυναίκες, ηλικιωμένους και τραυματισμένους στρατιώτες: «Οπότε αυτή τη στιγμή ο κύριος στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι θα βγάλουμε όλα τα παιδιά, τα περίπου 30 παιδιά είναι ακόμα εκεί. Το πιο περίπλοκο βήμα θα ήταν με τους τραυματίες στρατιώτες γιατί η Ρωσία δεν τους επιτρέπει να βγουν έξω».

14:31 - Η Ρωσία βλέπει ως στόχο τις μεταφορές όπλων του ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς το ΝΑΤΟ να μην στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. «Θα θεωρήσουμε κάθε μεταφορικό μέσο του ΝΑΤΟ που φθάνει στο έδαφος της Ουκρανίας και φέρει όπλα ή εξοπλισμό για τον ουκρανικό στρατό ως νόμιμο στόχο καταστροφής», είπε, σύμφωνα με τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατηγορεί το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του ότι συνεχίζουν να «γεμίζουν την Ουκρανία με όπλα».

14:21 - SkyNews: Θα μπορούσε ο Πούτιν να το ονομάσει πόλεμο;

Το Κρεμλίνο απέρριψε τις εικασίες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να «κηρύξει επίσημα τον πόλεμο» στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου, όταν η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης.

Ο Πούτιν έχει αναφερθεί με συνέπεια στην εισβολή του στην Ουκρανία ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι ως πόλεμο. Έχει προταθεί ότι θα μπορούσε να προετοιμάζεται για μια κήρυξη πολέμου τη Δευτέρα - αν και άλλοι εικάζουν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει τη νίκη.

Ερωτηθείς σχετικά με αυτές τις θεωρίες, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κάτι τέτοιο. Είναι ανοησία».

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ιδέα μιας εθνικής επιστράτευσης, πρόσθεσε: «Δεν είναι αλήθεια. Είναι ανοησία».

14:19 - Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας ζητά συγγνώμη από τον Λαβρόφ

Ο αρχιραβίνος της Ρωσίας Μπερέλ Λαζάρ επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Κρεμλίνου Σεργκέι Λαβρόφ για τις παρατηρήσεις του σχετικά με την καταγωγή του Αδόλφου Χίτλερ. Ο Λαβρόφ υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι ο ηγέτης των Ναζί «είχε εβραϊκό αίμα».

Ο Λάζαρ είπε στο Εβραϊκό Τηλεγραφικό Πρακτορείο: «Θα ήταν ωραίο αν (ο Λαβρόφ) ζητούσε συγγνώμη από τους Εβραίους και απλώς παραδεχόταν το λάθος του».

Ο Λαβρόφ έκανε τα σχόλια για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει την παρουσίαση της Ουκρανίας από τη Ρωσία ως γεμάτη ναζί - παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρός της είναι Εβραίος.

Η διεθνής καταδίκη των δηλώσεων του Λαβρόφ ήταν γρήγορη - με το Ισραήλ να ηγείται εκκλήσεων προς τον Λαβρόφ να ζητήσει συγγνώμη. Όμως το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπερασπίστηκε τη στάση του υπουργού του και προχώρησε παραπέρα, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι έκανε τις δικές του «ανιστόρητες δηλώσεις».

14:13 - Φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην Μακίιβκα, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ

«Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti ανέφερε μεγάλη φωτιά σε αποθήκη πετρελαίου στην κατεχόμενη Μακίιβκα.

Φωτογραφίες και βίντεο έχουν δημοσιευτεί στα social media. Ρώσοι ισχυρίζονται ότι η φωτιά προκλήθηκε από βομβαρδισμό».

14:10 - Ζωή χωρίς ήλιο στα υπόγεια, υπό τους ήχους των βομβαρδισμών

Πολίτες που αποχωρούν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη περιγράφουν τη δοκιμασία των συνεχών βομβαρδισμών και του να μην βλέπουν το φως του ηλίου για μήνες.

Η Ελίνα Τσιμπουλτσένκο έφτασε στη σχετική ασφάλεια της Ζαπορίζια που ελέγχεται από την Ουκρανία μαζί με περίπου 200 άλλους - κατά τη διάρκεια μιας σύντομης εκεχειρίας το Σαββατοκύριακο, σε μια επιχείρηση υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

13:54 - Το Κρεμλίνο απορρίπτει τις εικασίες ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο στην Ουκρανία στις 9 Μαΐου

Το Κρεμλίνο απέρριψε την Τετάρτη τις εικασίες ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδίαζε να κηρύξει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, άρα να προχωρήσει και σε εθνική επιστράτευση στις 9 Μαΐου, ημέρα που η Ρωσία τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Δεν υπάρχει περίπτωση. Είναι ανοησία».

Ο Πούτιν πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία στις 9 Μαΐου και να επιβλέπει μια στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας. Κληθείς να σχολιάσει τα σχέδια της ΕΕ, να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είπε ότι η Μόσχα εξετάζει εναλλακτικές επιλογές. «Οι κυρώσεις είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, το κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες θα αυξηθεί πολύ», τόνισε.

13:43 - The Kyiv Independent: Σχέδια για ρωσική παρέλαση στη Μαριούπολη

«Πληροφορίες της Ουκρανίας: Η Ρωσία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει στρατιωτική παρέλαση στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου.

Η Διεύθυνση Πληροφοριών ανέφερε ότι η Ρωσία διεξάγει "προετοιμασίες για την παρέλαση", καθαρίζοντας κεντρικούς δρόμους από συντρίμμια, πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν και τα πτώματα των νεκρών».

13:37 - Περαιτέρω εκκενώσεις από τη νότια Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερέστσουκ επιβεβαίωσε ότι θα επιχειρηθούν πρόσθετες εκκενώσεις από τη νότια Ουκρανία προς τη Ζαπορίζια σήμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοκινητοπομπές είχαν αναχωρήσει την Τετάρτη από την «περιοχή του Αζόφ» της πολιορκημένης Μαριούπολης. Δεν είναι σαφές εάν αυτοί οι άνθρωποι προέρχονταν απευθείας από τη χαλυβουργία Azovstal, η οποία έχει υποστεί σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό.

13:14 - Ισραηλινοί πολεμούν μαζί με το τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα

«Ισραηλινοί μισθοφόροι» πολεμούν στην Ουκρανία δίπλα στο τάγμα Αζόφ, δήλωσε σήμερα η ρωσική διπλωματία, οι δηλώσεις της οποίας ότι ο Χίτλερ είχε υποτίθεται "εβραϊκό αίμα" προκάλεσαν σφοδρή πολεμική.

«Θέλω να πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί δεν θέλουν χωρίς αμφιβολία να ακούσουν, αλλά ίσως αυτό θα τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι είναι δίπλα στους μαχητές του Αζόφ», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο Sputnik.

13:10 - Άλλες 20 σοροί αμάχων εντοπίστηκαν στα περίχωρα του Κιέβου

Τις τελευταίες 24 ώρες, άλλα 20 πτώματα αμάχων βρέθηκαν στην περιοχή του Κιέβου. Πρόκειται για Ουκρανούς πολίτες που σκοτώθηκαν από τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντρέι Νεμπίτοφ, επικεφαλής της αστυνομίας της περιοχής του Κιέβου, μέχρι τις 4 Μαΐου, η αστυνομία στην περιφέρεια της ουκρανικής πρωτεύουσας έχει ανακαλύψει και εξετάσει 1.235 πτώματα πολιτών. Η ταυτότητα των 282 νεκρών δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Επιπλέον, πολλοί άμαχοι εισβολείς απομακρύνθηκαν βίαια από την Ουκρανία. Η επικοινωνία μαζί τους έχει χαθεί, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

12:57 - Κουλέμπα: Κυρώσεις και όπλα ως απάντηση των ρωσικών πυραύλων

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τον κόσμο να απαντήσει στην πυραυλική τρομοκρατία της Ρωσίας, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις και προμηθεύοντας την Ουκρανία με βαρέα όπλα.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός δήλωσε: «Η Ρωσία προσπαθεί να προχωρήσει και υφίσταται τρομερές απώλειες και στη συνέχεια καταφεύγει σε απελπισμένο πυραυλικό τρόμο κατά της Ουκρανίας. Εμείς όμως δεν φοβόμαστε, ούτε και ο κόσμος πρέπει να φοβάται. Περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Περισσότερα βαριά όπλα για την Ουκρανία, η ρωσική πυραυλική τρομοκρατία πρέπει να τιμωρηθεί», έγραψε ο κ. Κουλέμπα.

12:52 - Τη Μαριούπολη ως κέντρο των εορτασμών θέλουν οι Ρώσοι για τις 9 Μαΐου

Οι Ρώσοι θέλουν να κάνουν την κατεχόμενη Μαριούπολη επίκεντρο των εορτασμών για την 9η Μαΐου, και ετοιμάζουν μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της πόλης.

Οι εορτασμοί της επετείου της νίκης των Συμμάχων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραδοσιακά ημέρα γιορτής στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, θα έχουν έντονο στοιχείο πολεμικής προπαγάνδας εκ μέρους των Ρώσων κατακτητών στη Μαριούπολη, σύμφωνα με ουκρανικά δημοσιεύματα.

Πηγές των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι την επόμενη Δευτέρα ο ρωσικός στρατός ετοιμάζει μεγάλη παρέλαση στη στοιχειωμένη πόλη της Αζοφικής ως επίδειξη δύναμης εν μέσω ερειπίων.

Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται στην πόλη επειγόντως καθαρισμός των κεντρικών δρόμων από ερείπια, πτώματα νεκρών και ρωσικών πυρομαχικών που δεν έχουν εκραγεί. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία προπαγάνδας μεγάλης κλίμακας.

Ιδιαιτέρως στο κατεστραμμένο Δραματικό Θέατρο της πόλεως, έχουν υποχρεωθεί υπό την απειλή των όπλων και με κίνητρο την παροχή τροφής να απομακρύνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μαριούπολης τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Κίεβο. Στο Δραματικό Θέατρο της Μαριούπολης, το οποίο βομβαρδίστηκε από εχθρικά ρωσικά αεροσκάφη στις 16 Μαρτίου, σκοτώθηκαν 300 πολίτες.

12:21 - Ουκρανικός στρατός: 24.500 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής

12:19 - Ουκρανία: Εεπίθεση με πυραύλους κρουζ από ρωσικό υποβρύχιο

Ένα ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα εκτόξευσε δύο πυραύλους κρουζ «Kalibr» σε στόχους στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Το πλήρωμα του υποβρυχίου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκτόξευσε δύο πυραύλους σε καθορισμένους επίγειους στόχους στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΑΜ.

12:16 - Μόσχα: Απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία στον Ιάπωνα πρωθυπουργό

Η Ρωσία επέβαλε απαγόρευση εισόδου στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και σε άλλους 62 Ιάπωνες πολίτες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη.

«Η κυβέρνηση του Φούμιο Κισίντα ξεκίνησε μια άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία, επιτρέπει απαράδεκτη ρητορική κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένων συκοφαντιών και άμεσων απειλών. Αυτό επαναλαμβάνεται από δημόσια πρόσωπα, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης της Ιαπωνίας», ισχυρίζεται το ρωσικό υπουργείο.

«Με βάση αυτή την πορεία, το Τόκιο κάνει πρακτικά βήματα με στόχο τη διάλυση των δεσμών καλής γειτονίας, βλάπτοντας τη ρωσική οικονομία και το διεθνές κύρος της χώρας μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

11:47 - Ρώσος υπουργός Άμυνας: Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο η Μαριούπολη

Ο ρωσικός στρατός έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Μαριούπολης, ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε τηλεδιάσκεψη στη Μόσχα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να προσπαθούν να «πείσουν» τους εθνικιστές που έχουν αποκλειστεί στη βιομηχανία Άζοφσταλ να απελευθερώσουν αμάχους και να καταθέσουν τα όπλα.

Οχήματα του ΝΑΤΟ με όπλα και πυρομαχικά για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που έφτασαν στο έδαφος αυτής της χώρας θα καταστραφούν, τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

11:42 - Μολδαβή πρόεδρος: Δεν είναι αναπόφευκτη μια σύγκρουση στην Υπερδνειστερία

Η Μολδαβία δεν θεωρεί ακόμη αναπόφευκτη την κλιμάκωση στην Υπερδνειστερία, δήλωσε την Τετάρτη το πρωί η Μολδαβή πρόεδρος Μάια Σάντου προσθέτοντας όμως ότι η μολδαβική κυβέρνηση «έχει σχέδια δράσης» για αυτή την υπόθεση.

Οι δηλώσεις της έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, Κισινάου.

Η φιλορωσική περιφέρεια της Υπερδνειστερίας, στην ανατολική Μολδαβία, έχει μονομερώς κηρύξει την ανεξαρτησία της εδώ και τρεις δεκαετίες.

11:40 - H CIA αναζητεί Ρώσους πληροφοριοδότες – Οδηγίες προς αντιφρονούντες

Οδηγίες προς Ρώσους αντιφρονούντες για παροχή πληροφοριών εξέδωσε η CIA, προσβλέποντας στο διόλου ευκαταφρόνητο κύμα αντιδράσεων εντός της Ρωσίας κατά της εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.

Τη Δευτέρα η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών δημοσίευσε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς Ρώσοι πολίτες μπορούν κρυφά και εθελοντικά να προσφέρουν πληροφορίες χρησιμοποιώντας κρυπτογραφημένα μηνύματα μέσω της ιστοσελίδας της CIA.

Σκοπός του Λάνγκλεϊ είναι η συλλογή στοιχείων και ενδεχομένως η εξασφάλιση πρόσβασης σε ρωσικά κρατικά μυστικά από δυσαρεστημένους Ρώσους οι οποίοι προσπαθούν από την αρχή του πολέμου, εδώ και 10 εβδομάδες, να έρθουν σε επαφή με τη CIA.

11:27 - Η ΕΕ μελετά παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη Μολδαβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στη Μολδαβία και καλεί να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην μη αναγνωρισμένη ανατολική επαρχία της Υπερδνειστερίας, δήλωσε την Τετάρτη το πρωί σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Κισινάου.

«Συζητάμε τώρα ποιες πρόσθετες στρατιωτικές δυνατότητες μπορούμε να παρέχουμε στη Μολδαβία. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αποτρέψουμε την κλιμάκωση στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία", είπε ο κ. Μισέλ από τη μολδαβική πρωτεύουσα.

11:20 - «Τρέξτε στα καταφύγια», λένε τα ουκρανικά ΜΜΕ στους κατοίκους του Ντονέτσκ

Γενικός συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή του Ντονέτσκ το πρωί της Τετάρτης για αεροπορικό βομβαρδισμό, με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης να καλούν τον κόσμο να σπεύσει επειγόντως στα καταφύγια.

«Μην αγνοήσετε αυτόν τον συναγερμό», αναφέρει το δίκτυο των ουκρανικών τηλεοπτικών καναλιών, «πηγαίνετε αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο γιατί επίκειται βομβαρδισμός», τονίζεται.

11:13 - Η Ρωσία λέει ότι χτύπησε 40 στρατιωτικούς στόχους σε Ουκρανία

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι χτύπησε έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην Ουκρανία που χρησιμοποιούνται για τον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων με ξένα όπλα.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι έπληξε 40 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αποθηκών πυρομαχικών.

10:28 - Reuters: Εξαίρεση Ουγγαρίας, Σλοβακίας από το πετρελαϊκό εμπάργκο

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκή πηγή, η Ε.Ε. προτείνει η Ουγγαρία και η Σλοβακία να συνεχίσουν να αγοράζουν αργό ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2023, με βάση τα ισχύονται συμβόλαια.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο χώρες εξεταζόταν να εξαιρεθούν από το πετρελαϊκό εμπάργκο, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους.

10:21 - Η Ουκρανία δεν αποκλείει την πιθανότητα η Λευκορωσία να συμμετάσχει στον πόλεμο

Το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Μόσχα να χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της Ουκρανικής Κρατικής Υπηρεσίας Συνόρων.

«Δεν αποκλείουμε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα μπορούσε κάποια στιγμή να χρησιμοποιήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και το έδαφος της Λευκορωσίας, εναντίον της Ουκρανίας. Επομένως, είμαστε έτοιμοι», ανέφερε.

10:01 - Έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιν ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει:

 • Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς να αναφερθεί σε εξαιρέσεις κρατών – μελών
 • Σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους
 • Κυρώσεις κατά υψηλόβαθμών στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και άλλων προσώπων που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου
 • Το νέο πακέτο εντάσσει την ρωσική τράπεζα Sberbank και άλλες μεγάλες τράπεζες στο μπλόκο από το σύστημα Swift

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ. 

09:55 - Η Ε.Ε. προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το AFP, η Ευρωπαϊκή Ένωση προτείνει την επιβολή κυρώσεων στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, για τον ρόλο του στον πόλεμο της Ουκρανίας.

09:30 - Νέα επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης

Ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας του Ντονέτσκ ανέφερε ότι έφυγαν σήμερα λεωφορεία που συμμετέχουν στην επιχείρηση εκκένωσης Μαριούπολης.

Όπως είπε, τα λεωφορεία έχουν προορισμό την πόλη Ζαπορίζια.

09:25 - ΝEXTA: Δεξαμενή καυσίμων φλέγεται στην κατεχόμενη από τους Ρώσους, Μακίβκα, στο Ντόνετσκ

09:02 - Η Ρωσία ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ, διατείνεται η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας

Ο στρατός της Ρωσίας ανέπτυξε 22 τάγματα κοντά στην Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς αποπειράται να προελάσει κατά μήκος του βόρειου άξονα του Ντονμπάς, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Μέσω Twitter, το υπουργείο Άμυνας σημείωσε πως η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας θεωρεί πολύ πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να κυριεύσουν, πέραν της Ιζιούμ, τις πόλεις Κραματόρσκ και Σεβεροντονιέτσκ.

08:35 - Λευκορωσία: Το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας ξεκίνησαν σήμερα αιφνιδιαστικά μεγάλου εύρους στρατιωτικά γυμνάσια προκειμένου να ελέγξουν την ετοιμότητα μάχης τους, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας που συνορεύει με την Ουκρανία.

«Η δοκιμασία για την ετοιμότητα μάχης θα περιλαμβάνει τη μετακίνηση σημαντικού αριθμού στρατιωτικών οχημάτων, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στην κίνηση στους δημόσιους δρόμους», προειδοποίησε το υπουργείο.

Καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Λευκορωσία υπογράμμισε ότι τα γυμνάσια αυτά δεν αποτελούν απειλή για τους γείτονές της ή την Ευρώπη γενικότερα.

08:13 - Στον ΟΗΕ, η Ρωσία μποϊκοτάρει τη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας με την Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ

Η Ρωσία θα μποϊκοτάρει σήμερα –σπάνια χειρονομία– τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφαλείας (ΕΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντανάκλαση της συνεχιζόμενης ραγδαίας επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τους εταίρους της στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Ρωσική διπλωματική πηγή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η απόφαση της Μόσχας οφείλεται στην κρίση στην Ουκρανία. Δυτικός διπλωμάτης είπε από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν θυμάται να υπήρξε καμία άλλη περίπτωση που η Ρωσία απείχε από εργασίες του ΣΑ του ΟΗΕ μετά την έναρξη της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου.

07:51 - Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών συνοπτικά

Η 70ή ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία ξημέρωσε με πολλές ουκρανικές πόλεις να έχουν δεχθεί πυραυλικές επιθέσεις και τη χαλυβουργία Άζοφσταλ στη Μαριούπολη να υφίσταται συνεχές σφυροκόπημα καθώς η αντίσταση των υπερασπιστών της φαίνεται πλέον να κάμπτεται.

Ακολουθεί σύντομη περίληψη των εξελίξεων του πολέμου κατά τις τελευταίες ώρες:

 • Αλλεπάλληλες επιθέσεις από αέρος καταγράφονται στις περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας από το απόγευμα της Τρίτης ως το πρωί της Τετάρτης, σε μια προσπάθεια της Ρωσίας να επισπεύσει τα αποτελέσματα της εισβολής της επί τους εδάφους, την ώρα που προσπαθεί να κατοχυρώσει τις θέσεις της στην ανατολική και νότια Ουκρανία.
 • Κύριοι στόχοι των Ρώσων είναι σιδηροδρομικές υποδομές από άκρου εις άκρον της Ουκρανίας, καθώς με τρένα φτάνουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις οι Δυτικές οπλικές ενισχύσεις.
 • Τουλάχιστον 21 νεκροί καταγράφηκαν την Τρίτη στο Ντονέτσκ από ρωσικές επιθέσεις σύμφωνα με τον τοπικό Ουκρανό κυβερνήτη.
 • Δεκάδες άμαχοι που μπόρεσαν και διέφυγαν από την πολιορκία της χαλυβουργίας Άζοφσταλ έφτασαν τα ξημερώματα στην πόλη Ζαπορίζια με ασφάλεια.
 • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ισχυρή προτίμηση υπέρ ενός εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καλεί σε διεύρυνση των κυρώσεων κατά των Ρώσων προπαγανδιστών.
 • Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με διακοπή κάθε εξαγωγής προς την Ευρώπη, προ της πιθανότητας ακόμη αυστηρότερων κυρώσεων από τη Δύση.
 • Για νέα επίθεση στο έδαφός της κατηγορεί η αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, Τρανσδνειστερία, την Ουκρανία.

07:50 - Ουκρανία: 21 κάτοικοι σκοτώθηκαν, 27 τραυματίστηκαν σε ρωσικές επιθέσεις στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης

Οι ρωσικές επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία σκότωσαν σήμερα 21 αμάχους και τραυμάτισαν 27, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Πάβλο Κιριλένκο σε διαδικτυακή ανάρτηση.

Ο Κιριλένκο είπε ότι ο αριθμός, ο οποίος περιλαμβάνει 10 νεκρούς σε εργοστάσιο οπτάνθρακα στην πόλη Αβντιίβκα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός θανάτων στην περιοχή μετά την επίθεση τον περασμένο μήνα σε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ. Περισσότεροι από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση.

07:38 - Ρωσικές μονάδες προσπαθούν να προελάσουν στο Ντονμπάς από βορρά

Μονάδες του στρατού της Ρωσίας αποπειρώνται να προωθηθούν περαιτέρω στην περιοχή Ντονμπάς (ανατολικά) από τον βορρά, για να περικυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις εκεί, ανέφερε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Μονάδες τεθωρακισμένων, πεζικού και αλεξιπτωτιστών έπληξαν στόχους στη γραμμή του μετώπου μεταξύ της Ιζιούμ και της Μπάρβενκοφ, σημείωσε.

Για να υποστηρίξουν την προέλασή τους, «οι εισβολείς μετακίνησαν συστοιχίες βαρέων ολμοβόλων 240 χιλιοστών Τιουλπάν και εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών Σμιρτς από την περιοχή Μπιέλγκοροντ σε αυτή της Ιζιούμ», πάντα κατά το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

Ρωσικές μονάδες επιτίθενται επίσης στις πόλεις Λίμαν, Σεβεροντονιέτσκ, Ποπάσνα, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, συνεχίζοντας την έφοδό τους προς τη Λίμαν, τη Σίβερσκ και τη Σλοβιάνσκ, ανέφερε ακόμη η ενημέρωση του επιτελείου, κατά το οποίο δεν είναι σαφές εάν σημείωσαν εδαφικά κέρδη.

07:33 - Η υποστήριξη στις παραδόσεις όπλων συρρικνώνεται στη Γερμανία

Το ποσοστό των Γερμανών που τάσσονται υπέρ της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας συρρικνώνεται, υποδεικνύει δημοσκόπηση που μεταδόθηκε χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα Trendbarometer για λογαριασμό των RTL/ntv, το ποσοστό των Γερμανών που τάσσεται υπέρ των παραδόσεων όπλων μειώθηκε στο 46%, από 55% στις αρχές Απριλίου. Το ποσοστό όσων εναντιώνονται κατηγορηματικά στην αποστολή όπλων αυξήθηκε από το 33% στο 44% το ίδιο διάστημα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων –το 70%– εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να τερματιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας και των συνομιλιών· αντίθετα, το 24% θεωρεί πως η λύση χρειάζεται να είναι στρατιωτική.

07:32 - Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία πως κατέσχεσε 400.000 τόνους σιτηρών

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία πως αφαίρεσε 400.000 τόνους σιτηρών από περιοχές της χώρας που κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις της από την 24η Φεβρουαρίου.

Πρόκειται χονδρικά για το ένα τρίτο των αποθεμάτων σιτηρών στη Χερσώνα, στη Ζαπορίζια, στο Ντανιέτσκ και στο Λουγκάνσκ, συνόψισε ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, ο Τάρας Βισότσκι, μιλώντας στην ουκρανική κρατική τηλεόραση χθες βράδυ.

Πριν ξεσπάσει η σύρραξη, στις περιοχές αυτές ήταν αποθηκευμένοι 1,3 εκατ. τόνοι σιτηρών για τον καθημερινό εφοδιασμό και για σπορά. «Δεν υπήρχαν στρατηγικά αποθέματα», δήλωσε ο υπουργός, προειδοποιώντας πως εάν οι διαθέσιμες ποσότητες μειωθούν περαιτέρω, υπάρχει κίνδυνος λιμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση