ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:26
 

Σε διαπραγματεύσεις με Ερντογάν και Ασαντ προχωρούν οι Κούρδοι

«Δεν θέλουμε πόλεμο στις περιφέρειές μας», το χαρακτηριστικό μήνυμα των Κούρδων της Συρίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Έτοιμοι για νέο κύκλο τόσο με την Άγκυρα όσο και με την Δαμασκό είναι οι Κούρδοι της Συρίας. Η κουρδική πλευρά δεν επιθυμεί νέους πολέμους στην περιοχή και γι’αυτόν τον λόγο επιλέγει τον διάλογο. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η αυτόνομη περιοχή των Κούρδων στην βόρεια Συρία.

Το μήνυμα των Κούρδων της Συρίας έρχεται σε μια στιγμή που η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν για να τερματίσει το μεγάλο κύμα απεργίας πείνας στο εσωτερικό της Τουρκίας και να ελέγξει την ένταση στο Κουρδικό λίγο πριν τις επαναληπτικές δημοτικές εκλογές. Επίσης, έρχεται σε μια περίοδο που ο τουρκικό στρατός πλήττει θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ.

Το νέο μήνυμα

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν κουρδικά και αντιπολιτευόμενα μέσα της Τουρκίας, ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων της Συρίας δήλωσε ότι η κουρδική πλευρά προσεγγίζει θετικά τον διάλογο τόσο με την Τουρκία όσο και με το συριακό καθεστώς.

«Δεν θέλουμε πόλεμο στις περιφέρειές μας. Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσω του διαλόγου. Είτε με την Τουρκία είτε με το συριακό καθεστώς, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλα τα κόμματα», δήλωσε ο αρχιστράτηγος της συριακής δημοκρατικής δύναμης (SDF), που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, Μαζλούμ Κομπάνε.

Η SDF παρέχει χερσαίες δυνάμεις στον διεθνή συνασπισμό κατά του ισλαμικού κράτους (ISIS). Ωστόσο, η Άγκυρα βλέπει την SDF ως η συριακή πτέρυγα του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

Η παρέμβαση του Οτζαλάν

Νωρίτερα, στην πρώτη του σημαντική ανακοίνωσή μετά από το 2015, την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του ΡΚΚ και του τουρκικού κράτους, τον περασμένο μήνα, ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτζαλάν εξέδωσε ανακοινωθέν μέσω της οποίας ζητούσε την εξεύρεση λύσης στη συριακή σύρραξη, προτρέποντας την SDF να εστιάσει στη διπλωματία και να εργαστεί για την ενότητα της Συρίας.

«Με το παράδειγμα του ηγέτη Οτζαλάν, νικήσαμε τον τρομοκράτη και φασίστα και την ιδεολογία του. Για τον λόγο αυτόν, πιστεύουμε ότι ο αρχηγός Οτζαλάν θα έχει μεγάλο ρόλο στη λύση της συριακής κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κομπάνε.

Τέλος σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό η «Κ» σε ρεπορτάζ της ανέφερε πως έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στους Κούρδους, με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Γνωρίζοντας το παρελθόν και των δύο (και γενικά των Τούρκων σε σχέση με των δικών μας), ο Τσαβόσουγλου ...»
Ελεύθερο Πνεύμα  |  19:53

Τσαβούσογλου: Ο Αναστασιάδης μου μίλησε για λύση δύο κρατών

«Δυστυχώς για τον Τσαβούσογλου, κανείς δεν το πιστεύει. Είναι αναξιόπιστος!!!»
ΑΚΑ  |  10:57

Φ.Φωτίου: Ο παραλογισμός της κατοχής πρέπει να τερματιστεί

«Εσύ κύριε Φωτίου πότε θα πάς σπίτι σου? Αρκετάς είσπραξες τόσα χρόνια. »
ΑΚΑ  |  10:55

Ερντογάν για την τουρκική εισβολή: Εάν χρειαστεί θα επαναλάβουμε το ίδιο βήμα

«Κάποιος να πει στον σουλτάνο το γνωστό `όταν ο Θεός θέλησε να καταστρέψει τον μύρμηγκα, του έδωσε φτερά`!!! ...»
ΑΚΑ  |  11:10

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X