ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεμπάστιαν Κουρτς: Δύει το άστρο του αυστριακού καγκελάριου

Κυβερνητική κρίση στη χώρα μετά τις έρευνες εις βάρος του Σεμπάστιαν Κουρτς

Kathimerini.gr

Βαθιά κυβερνητική κρίση ξέσπασε στην Αυστρία μετά τις έρευνες εις βάρος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς για χειραγώγηση των ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων προς όφελος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματός του. Οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Πράσινοι, αμφισβητούν την ικανότητά του να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα μετά τις δραματικές εξελίξεις και κάποια στελέχη του κόμματος προτείνουν ήδη νέο συνασπισμό χωρίς τον Κουρτς. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών ζήτησαν και εξασφάλισαν συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Aλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος επρόκειτο να έχει χθες και σήμερα κεκλεισμένων των θυρών επαφές με όλα τα κόμματα. «Είμαστε μάρτυρες μιας εξαιρετικά ασυνήθιστης και βαρυσήμαντης διαδικασίας» είπε ο Φαν ντερ Μπέλεν και ζήτησε από όλους σεβασμό του κράτους δικαίου.

Ζητούν παραίτηση

Ενώ την Τετάρτη ο αντικαγκελάριος και ηγέτης των Πρασίνων, Βέρνερ Κόγκλερ, διαβεβαίωνε ότι δεν τίθεται ζήτημα αξιόπιστης διακυβέρνησης, μία ημέρα αργότερα ο ίδιος έλεγε ότι οι εντυπώσεις είναι καταστροφικές, η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως και η ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της τίθεται εν αμφιβόλω. Επισήμως το κόμμα δεν έχει αποσαφηνίσει αν στόχος του είναι η διάλυση της «τιρκουάζ-πράσινης» σύμπραξης με το κόμμα του Κουρτς και η προσφυγή στις κάλπες ή η προσπάθεια για δημιουργία εναλλακτικού συνασπισμού, χωρίς τον σημερινό καγκελάριο. Πάντως, σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί άμεσα την παραίτησή του.

Η εισαγγελία οικονομικών εγκλημάτων και διαφθοράς διενεργεί έρευνες εις βάρος του Κουρτς και εννέα ακόμη ατόμων με την υποψία της απιστίας, της δωροδοκίας και της διαφθοράς. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν επιδρομές σε σπίτια στενών συνεργατών του καγκελάριου, στα κεντρικά γραφεία του Λαϊκού Κόμματος, στην καγκελαρία και στο υπουργείο Οικονομικών. Η υπόθεση αφορά την ευνοϊκή δημοσιογραφική κάλυψη εκ μέρους του ομίλου «Αυστρία» Oesterreich) με αντάλλαγμα καταχωρίσεις στο οικονομικό τμήμα και δημοσκοπήσεις που χρηματοδοτήθηκαν με λεφτά των φορολογουμένων και οι οποίες ήταν ευνοϊκές για τον μετέπειτα καγκελάριο.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη το βράδυ ο Κουρτς εμφανίστηκε εξαιρετικά χαλαρός, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες. «Είναι αυτονόητο ότι θέλω να παραμείνω καγκελάριος» διακήρυξε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο παραίτησής του. Παράλληλα, επέμεινε ότι δεν μπορεί να φανταστεί διαφορετική κυβέρνηση πλην της δικής του κυβερνητικής συμμαχίας με τους Πράσινους. Τα περισσότερα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος στηρίζουν τον Κουρτς, λέγοντας ότι ναι μεν οι κατηγορίες είναι σοβαρές και δεν είναι σωστό να προκαταλάβουν το αποτέλεσμα των ερευνών, παράλληλα όμως δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν την ακεραιότητα του καγκελάριου. «Αν ισχύουν όλα αυτά τότε η “Ιμπιζα” θα είναι απλώς ένα μικρό νησί στη Μεσόγειο» σχολίαζαν πολιτικοί παρατηρητές, αναφερόμενοι στο Ιμπιζαγκέιτ, το σκάνδαλο πριν από δύο χρόνια, όταν ο τότε ακροδεξιός σύμμαχος του Κουρτς, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, εμφανιζόταν να προσφέρει ευνοϊκή μεταχείριση σε Ρωσίδα κληρονόμο για να χρηματοδοτήσει το κόμμα του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X