ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μέση Ανατολή: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Γάζα

Δέσμευση για «συνεχή ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας

Kathimerini.gr

Δεκάδες Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, στις συνεχιζόμενες εντατικές επιδρομές του Ισραήλ στον πολιορκημένο θύλακο, όπου έφθασε νέα βοήθεια, τη 16η ημέρα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς.

Μπροστά στον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, καθώς και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που αναμένεται την Τρίτη στο Ισραήλ.

Εκτός ελέγχου

Καθώς ο ισραηλινός στρατός μοιάζει να προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχει η Χαμάς, το Ιράν, σύμμαχος του παλαιστινιακού κινήματος, όπως και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προειδοποίησε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πως η κατάσταση μπορεί να γίνει «ανεξέλεγκτη».

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως ενισχύει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην περιφέρεια, έπειτα από «κλιμακώσεις από το Ιράν και δυνάμεις συνδεόμενες μαζί του», κι ο επικεφαλής του Λόιντ Οστιν διεμήνυσε πως η Ουάσιγκτον δεν θα διστάσει «να αναλάβει δράση» αν μπουν στο στόχαστρο συμφέροντά της.

Επί του πεδίου, ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας, με εκπρόσωπό του να διαβεβαιώνει πως «δεκάδες» μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι πιο πολύνεκρες επιδρομές έγιναν στη Ντέιρ αλ Μπάλα, όπου 80 άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και ακίνητα καταστράφηκαν. Εγιναν επίσης πλήγματα στη Χαν Γιούνες και στη Ράφα (νότια).

Ο «τελευταίος πόλεμος»;

Ο ισραηλινός στρατός έχει απαιτήσει επανειλημμένα οι άμαχοι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να φύγουν προς νότο για να βρουν ασφαλή καταφύγια. Ομως πλήγματα συνεχίζουν να καταγράφονται ακατάπαυστα (και) στον νότο.

Η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία ορκίζεται πως θα «αφανίσει» τη Χαμάς. «Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα. Για τον απλούστατο λόγο πως δεν θα υπάρχει πλέον Χαμάς», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Την 7η Οκτωβρίου, Σάββατο, εβραϊκή αργία, εκατοντάδες ένοπλοι της Χαμάς εφόρμησαν στο Ισραήλ από τη Γάζα, σπέρνοντας τον τρόμο σε επίθεση άνευ προηγουμένου από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ, το 1948. Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι, από σφαίρες, όταν κάηκαν ζωντανοί ή ακρωτηριάστηκαν, σύμφωνα με τις αρχές. Παράλληλα, η Χαμάς απήγαγε 212 Ισραηλινούς και αλλοδαπούς.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 4.651 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους πάνω από 1.500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε αντίποινα, που έχουν ισοπεδώσει συνοικίες ολόκληρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ενώ, σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), 29 εργαζόμενοί του έχουν σκοτωθεί από την 7η Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικροσκοπικό θύλακα 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου στοιβάζονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Συνεχής ροή»

Στο Ισραήλ, οι σειρήνες του συναγερμού για ρουκέτες ήχησαν ξανά στον νότο, που γειτονεύει με τον θύλακα, καθώς και σε κεντρικούς τομείς, ανέφερε ο στρατός, χωρίς να κάνει λόγο για θύματα. Ωστόσο, στρατιώτης σκοτώθηκε κοντά στη Γάζα από παλαιστινιακή ρουκέτα.

Στη Ρεβιβίμ (νότια), Ισραηλινοί παραβρέθηκαν στις κηδείες ανθρώπων που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, στο κιμπούτς Μπεερί, όπου σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 100 έποικοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

«Πρέπει να εγγυηθούμε πως δεν θα ξανασυμβεί ποτέ αυτό, αυτό είναι το αίσθημα που έχουμε», είπε ο Ρομί Γκολντ, πρώην αλεξιπτωτιστής, 70 ετών, παρών στις κηδείες.

Στην Ιερουσαλήμ, Ισραηλινοί διαδήλωσαν για να απαιτήσουν την επιστροφή των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς.

Δυο ημέρες μετά την επίθεση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο στρατός του Ισραήλ επέβαλε «απόλυτη πολιορκία» στη Γάζα –που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό για πάνω από 16 χρόνια–, κόβοντας τον εφοδιασμό με νερό, ρεύμα και τρόφιμα.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «ανθρωπιστική καταστροφή» και τουλάχιστον 1,4 εκατ. εκτοπισμένους στον θύλακα.

Την Κυριακή, νέα αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από 17 φορτηγά με βοήθεια μπήκε στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο. Διανεμήθηκαν επίσης καύσιμα από τη Ράφα.

Η έλλειψη καυσίμων θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοσοκομείων, ιδίως των θερμοκοιτίδων 120 νεογνών που γεννήθηκαν πρόωρα, προειδοποιούσε η UNICEF.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του ανακοίνωσε πως κλείστηκε συμφωνία ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να υπάρχει «συνεχής ροή» βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με τις αρχές της Χαμάς, κάπου 165.000 ακίνητα έχουν υποστεί ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, με άλλα λόγια οι μισές κατοικίες στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων 20.000 καταστράφηκαν ή πλέον είναι αδύνατο να κατοικηθούν.

Ενταση με Χεζμπολάχ

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας και στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο.

Σε αυτά τα τελευταία, οι φονικές ανταλλαγές πυρών έχουν πολλαπλασιαστεί ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τη Χεζμπολάχ, ενώ κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών τις εγκαταλείπουν ένθεν κακείθεν των συνόρων.

Το βράδυ της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως απέτρεψε προσπάθεια «δυο πυρήνων τρομοκρατών της Χεζμπολάχ» να επιτεθούν με ρουκέτες, ανοίγοντας πυρ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ πως θα κάνει «το λάθος της ζωής της» αν αρχίσει πόλεμο με τον στρατό της χώρας του.

Η βία έχει επίσης κλιμακωθεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που κατέχει το Ισραήλ από το 1967, όπου τουλάχιστον 93 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

«Ο πόλεμος είναι πάντα ήττα, καταστροφή της ανθρώπινης αδελφοσύνης. Σταματήστε, αδέλφια, σταματήστε!», εκλιπάρησε χθες ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκος.

με πληροφορίες από Reuters, ΑFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση