ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις συμπληγάδες Όμικρον και Δέλτα ο πλανήτης

Το παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων φέρνει στα πρόθυρα ασφυξίας τα εθνικά συστήματα υγείας και απειλεί να εκτροχιάσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Kathimerini.gr

Στη δίνη της πανδημίας ο πλανήτης, με δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και η Κύπρος, να καταγράφουν την Τετάρτη αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων.

Η εκθετική αύξηση μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, εκτός από την παγκόσμια ανησυχία, οδηγεί τα κράτη στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά, προκειμένου να αναχαιτιστεί η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού και κυρίως της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία είναι ήδη κυριάρχη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι αυτή τη στιγμή δίδυμες απειλές που οδηγούν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας κατακόρυφες αυξήσεις στις νοσηλείες και τους θανάτους», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους και πρόσθεσε: «Ανησυχώ πολύ που η Όμικρον, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και εξαπλώνεται ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων».

Σύμφωνα με δεδομένα του AFP, το τελευταίο 7ήμερο καταγράφηκαν 6,55 εκατ. κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και το διάστημα από τις 22 έως τις 28 Δεκεμβρίου σημειώθηκε αύξηση 37% στις νέες μολύνσεις.

Την ίδια ώρα ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων δεν ακολουθεί την ίδια ανοδική τροχιά έως τώρα και την τελευταία εβδομάδα υπήρξε μείωση 6%.

Η έκρηξη των κρουσμάτων φέρνει στα πρόθυρα ασφυξίας τα εθνικά συστήματα υγείας. Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η εκτίναξη των μολύνσεων πολλαπλασιάζει «την πίεση στους ήδη εξαντλημένους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και οδηγεί τα συστήματα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι η Όμικρον είναι μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, επειδή πιστεύω ότι, με τους αριθμούς που αυξάνονται οι μολύνσεις, όλα τα συστήματα υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Την ίδια ώρα, η μετάλλαξη Όμικρον επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η πανδημία μπαίνει στην τρίτη χρονιά της.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg, η παγκόσμια οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη μόλις 0,7% το τελευταίο τρίμηνο του έτους, δηλαδή το 1/2 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κάτω από τον μέσο ρυθμό του 1% που εμφάνιζε πριν από την κρίση.

Η Ευρωζώνη αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 0,8% το δ΄ τρίμηνο, δηλαδή 0,3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη σε σχέση με τις προβλέψεις του Νοεμβρίου.

Στις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα αναμένεται να κλείσει το τρίμηνο με ρυθμούς 4,5%, η Βραζιλία μόλις 0,2%, ενώ υποβαθμισμένες είναι οι προβλέψεις για Ρωσία, Ινδία και Ν. Αφρική.

«Καθώς το 2021 πλησιάζει στο τέλος του, η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη κινδυνεύει να εκτροχιαστεί από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού», λέει o Τομ Όρλικ, επικεφαλής οικονομολόγος του Bloomberg Economics. «Ειδικά η Ευρώπη φαίνεται ευάλωτη: Η ανάκαμψη της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας δέχεται όλο και εντονότερες πιέσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων».

Όπως σημειώνει ο «Εconomist», η απειλή ενός νέου κύματος κρουσμάτων θα μπορούσε να φρενάρει την παγκόσμια οικονομία, που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις προκλήσεις: Την επαναφορά περιοριστικών μέτρων σε ολοένα και περισσότερες χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, τον υψηλό πληθωρισμό και την ενδεχόμενη απότομη «προσγείωση» της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X