ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στον γενναίο λαό της Ουκρανίας το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έδωσε το δικό του μήνυμα μέσω βιντεοκλήσης

Της Ιωάννας Κυριάκου

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο 

Στον γενναίο λαό της Ουκρανίας απονεμήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (14/12) το βραβείο Ζαχάρωφ 2022 για την ελευθερία της σκέψης. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον αγώνα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και όλων των Ουκρανών, των εκπροσώπων των πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών και των κρατικών και δημόσιων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, της Yulia Pajevska (ιδρύτριας της ιατρικής μονάδας εκκένωσης «Άγγελοι της Τάιρα»), της Oleksandra Matviychuk (δικηγόρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προέδρου της οργάνωσης «Center for Civil Liberties»), του κινήματος «Yellow Ribbon Civil Resistance Movement», και του Ivan Fedorov (δημάρχου της Μελιτόπολης, η οποία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή). Απονέμοντάς το βραβείο Ζαχάρωφ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη του προς τον λαό της Ουκρανίας στον αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.  

Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Ουκρανός Πρόεδρος έδωσε το παρών του μέσω βιντεοκλήσης, στέλνοντας το μήνυμα ότι «οι Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι» θα κερδίσουν τον πόλεμο. Η παρέμβαση του Βολοντιμίρ Ζελένσκι συνοδεύτηκε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων Ουκρανών έχασαν τη ζωή τους αλλά και με ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα από όλους τους παρευρισκόμενους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα, επανέλαβε την ακλόνητη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τον ουκρανικό λαό.  

Ρ. Μετσόλα: Υπενθύμιση της ακλόνητης υποστήριξής μας

Στην ομιλία της, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δήλωσε ότι σήμερα είναι η 293η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και ότι γίναμε μάρτυρες της αντίστασης των απλών πολιτών η οποία εμπνέει: «Ηλικιωμένοι πολίτες στέκονται όρθιοι για να αντιμετωπίσουν τα ρωσικά στρατεύματα με όπλα μόνο την περηφάνια. Γενναίες γυναίκες αναγκάζονται να γεννήσουν σε σταθμούς του μετρό». 

Πρόσθεσε ότι το μήνυμα από την Ευρώπη είναι σαφές: «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας. Ο ουκρανικός λαός δεν διεξάγει απλώς έναν πόλεμο ανεξαρτησίας, αλλά έναν πόλεμο αξιών. Τις αξίες που στηρίζουν τη ζωή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις οποίες είχαμε εδώ και καιρό την πολυτέλεια να θεωρούμε δεδομένες».

Συνέχισε λέγοντας ότι συχνά μιλάμε για δημοκρατία και ελευθερία σαν να είναι κάποιες αφηρημένες έννοιες που δεν μεταφράζονται πραγματικά στην πράξη. «Αλλά η ικανότητα να ψηφίζουμε, να διαβάζουμε ανεξάρτητη δημοσιογραφία, να λέμε αυτό που θέλουμε να πούμε, να διαφωνούμε, να επιδιώκουμε ό,τι μας δίνει τη μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή, να ζούμε και να αγαπάμε χωρίς συνέπειες - αυτά σημαίνουν δημοκρατία και ελευθερία. Και ο ουκρανικός λαός αξίζει να τα έχει επίσης», τόνισε.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είπε ότι γνωρίζει πως θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε περισσότερα και εξέφρασε την ελπίδα όπως το σημερινό βραβείο χρησιμεύσει ως υπενθύμιση της ακλόνητης υποστήριξής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ουκρανία, ένα βραβείο αφιερωμένο σε όλους τους γενναίους Ουκρανούς άνδρες και γυναίκες. Σε όλους αυτούς που καλωσορίσαμε με ανοιχτή καρδιά στα σπίτια μας. Και σε όλους όσους έχασαν την αγαπημένη τους οικογένεια και φίλους.

«Γνωρίζω ότι ο γενναίος λαός της Ουκρανίας δεν θα τα παρατήσει. Και να σας διαβεβαιώσω ότι ούτε και εμείς. Ζήτω η Ουκρανία», ανέφερε καταληκτικά η κ. Μετσόλα. 

Ζελένσκι: Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα νικήσουμε

Στην παρέμβασή του κατά την απονομή του βραβείου, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Ουκρανοί και οι Ευρωπαίοι θα νικήσουμε». Ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός καίει τα πάντα στο πέρασμά του και ότι αφήνει πίσω του πολεμικό υλικό που εκρήγνυται προκαλώντας περισσότερες ανθρώπινες απώλειες. « Ίσως μόνο μετά το τέλος του πολέμου, όταν απελευθερώσουμε όλα μας τα εδάφη, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε όλους τους τάφους και πόσες ζωές αφαίρεσαν οι τύραννοι», είπε. Τόνισε ταυτόχρονα ότι «πρέπει να αναλάβουμε δράση και να μην περιμένουμε μέχρι το τέλος του πολέμου για να τιμωρήσουμε τους ενόχους. Θα πρέπει να έχουμε μια μόνιμη βάση δικαιοδοσίας και κάθε πιθανός επιτιθέμενος θα πρέπει να ξέρει ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  |  Ukraine  |  Εισβολή  |  Ρωσία  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Ιωάννας Κυριάκου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση